Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Kaj če ga cepijo tudi če …

Kaj če ga cepijo tudi če …

Zanima me ali je lahko kaj narobe, če cepijo otroka starega 6 mesecev, čeprav malo “smrka” ?? Seveda me zanima zakaj ne in kakšne so lahko posledica.

Hvala za odgovor, Ninča.

Spoštovani!
Blag izcedek iz nosu ni kontraindikacija za cepljenje otroka. Po pediatrični doktrini povsod v svetu so splošne kontraindikacije za izvedbo cepljenja pri otroku: akutna (nenadna) bolezen z vročino, znane alergije na sestavine cepiva, huda reakcija po določenem cepivu ob predhodnem cepljenju.
Ljudje živimo v stalnem stiku z živimi mikroorganizmi in se proti njim tudi stalno (bolj ali manj) uspešno branimo. Blag izcedek iz nosu je znak lokalnega dogajanja. Cepiva so večinoma ( z izjemo živega cepiva proti otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam) mrtva prečiščena cepiva, katerih namen je izvati imunski odgovor. Obolevanje za boleznijo, proti kateri cepimo, po cepljenju z mrtvimi cepivi, ni mogoče.
Kljub temu se pediatri pogosto ne odločajo za cepljenje prehlajenih otrok. Vzrok temu ni povečana verjetnost neželenih ali pričakovanje škodljivih učinkov po cepljenju samem, temveč strah, da bi starši naravni razvoj in morebitne komplikacije bolezni, ki je že prisotna, pripisali cepljenju. Ali pa, da bi bolezenske znake razvijajoče se bolezni (ki je že prisotna -npr. prehlad), smatrali za stranske učinke cepljenja.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close