Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj bi to bilo?

Kaj bi to bilo?

Pozdravljeni

Imam vprašanje ki se navezuje na mamo. Cca. Eno leto ima težave ki se kažejo kot oteženo dihanje že pri manjšem naporu. Bila je pri pulmologu, ni astma, bila je pri kardiologu, opravila določene teste ipd. Vendar nič posebnega. Dobila je neke tablete, ki so ji sprva nekoliko pomagale pri tej težavi, vendar je kmalu bilo ponovno isto. Lani je imela tudi rtg pljuč, ki je bil bp, tokrat (danes) pri ponovnem pregledu pri pulmologu je imela spet rtg pljuš, vendar so bile tokrat spremembe. Prosila bi za bolj razumljivo razlago, takorečeno, če mi lahko obrazložite po domače, da bom razumela za kaj naj bi se šlo…
Na izvidu pulmologa je zapisano: Brez svežih infiltratov v pljučih. Ob desnem delu srca nejasna zgostitev, intersiticije nekoliko zadebeljen predvsem na desni strani. Vse ostalo kar je bilo še zapisano je bilo bp.
Dalje: Na stranski sliki ne vidim patoloških sprememb v pljučih. Ni znakov prelevalnega(ali plevralnega-ne vem katera beseda je bila zapisana natančno) izliva.

Napisal je še da gre najbrž za intersiticijsko pljučno bolezen s prizadetostjo žilja.
Poslal jo je na CT prsnih organov.

Dg.: dispnea ob naporu
AH
Neurofibromatoza

Najlepša hvala v naprej za odgovor in lep pozdrav

spoštovani!
Glede na zapisano gre pri vaši mami verjetno res za
intersticijsko pljučno bolezen. To, da je napotena na CT je
ta trenutek najboljša rešitev.
Če bo bolezen res potrjena s CT-jem bo potrebovala
obravnavo na Golniku.
Lep pozdrav
Katarina Osolnik dr.med.

Še enkrat se javljam.

Žal slabimi novicami. Ko sem prebrala mamin izvid sem onemela…kakor da bi me nekdo fajn udaril. Naj še dodam da je mama stara 62 let.

Na kratko bom prepisala kar je na izvidu kritično.

Sama sem s tega razbrala da gre za sum za raka pljuč. Pred tremi leti je bila mama tudi operirana za rakom dojk (leve).

Citiram izvid CT prsnih organov:

V srednjem pljučnem režnju je v medialnem segmentu videti nodus. V poteku pljučne arterije dokaj na periferiji. Velik je 10 mm. Malo je spikuliranih robov. Ni videti kalciniran. Spikulacije ne segajo do pleure. Naključno odkrit solitaren nodus v srednjem plučnem režnju je videti kot primarna tumorska sprememba v ljučih. Potrebna je nadaljna diagnostučna obdelava. Biopsija.
V pljučnem hilusu na desni strani je v razcepišču glavne pljučne arterije videti bezgavko okrogle oblike. Veliak je prečno 9mm. Suspektna bezgavka regionalno za tumor v srednjem režnju. V poteku razvejitve desnega glavnega pljučnega bronha medialno. V preostalem mediastinumu pa gotovo povečanih bezgavk ni videti.

kar se pa tiče teh njenih težav so pa ji odkrili hud pljučni emfizem. Še o tem na kratko kar piše na izvidu:
Videti je emfizemskle svetline v pljučih zgornjih pljučnih režnjev, kjer je pljučni parenhim videti močno propadel po hudem panlobularnem pljučnem emfizmu. Emfizem prizadeva tudi spodnja pljučna režnja, lingulo in srednji reženj. Najhuje pa je videti redusiran pljučni parenhim v zgornjih pljučnih režnjih. Hud pljučni emfizem zgornjih režnjev

Naročena je 30.3. za sprejem na Golnik, za bronhoskopijo.

1.SEDAJ PA VPRAŠANJE: ZA PREBRATI TO SE SLIŠI GROZNO. ZANIMA KAKŠNE SO VAŠE IZKUŠNJE V PRAKSI S PODOBNIMI IZVIDI. Kot sem razumela sama je ta bronhoskopija potrebna zato da ji ugotovijo najbrž stadij ali nekako tako ne?
Vem da sedaj težko rečete karkoli, ampak me zanima kako lehko še emfizem vpliva na vse skupaj.

Trže mi srce, saj vem kaj je mama že vse dala skozi. Ne vem s kakšnimi besedami bi jo lahko vzpodbudila. Stojim ji ob strani in upam na najboljše. Njen pulmolog ji je rekel, da ni tako hudo da bi se zelo mudilo, a mislim da jo je hotel le potolažiti.Sama je rekla, da ve da je treba opravit še priskave za videt kaj in kako je a vem da jo trže, čeprav se še kar drži. Mislim, da jo največ nekako ”zamoti” vnukica (moja hčerka). In tudi mene lomi celotna situacija.

2. Ali je bronhoskopija zanesljiva kot preiskava? Kaj lahko pričakujemo po tej preiskavi?

Najlepša hvala v naprej za odgovore.

Pa še nekaj naj omenim…niti za sekundo nisem z njo govorila o tem kaj jaz mislim da je to itd….. Sem ji tudi jaz rekla naj počaka na nadaljne preiskave.

Pozdravljeni!
Glede na izvide je edina prava odločitev napotitev na
diagnostiko. Vaša gospa mama ima že datum na Golniku kar je
zanjo najbolj optimalno. Najprej je potrebna bronhoskopija,
ki je potrebna za pregled dihalnih poti. Če v nih ni
sprememb in ta senca ne bo dosegljiva z bronhoskopijo,
pride v poštev še punkcija pljuč.
Mamo kar pomirite. Zdravljenje takih sprememb je vse bolj
uspešno.
Lep pozdrav
Katarina Osolnik dr.med.

Ponovno se oglašam…
Danes so mami povedali da je sprememba rakasta, niso pa ji še nič rekli kakšna vrsta itd. Opravila je še uz trebuha ter ct glave. Žal opreacija ne pride v upoštev, saj naj ne bi pljuča zdržala operacije (mislim da najverjetneje zaradi emfizma; slaba pljučna funkcija). Na kratko so ji rekli da bo najbrž zdravljenje potekalo v kombinaciji s kemoterapijo in obsevanji. Čakamo sicer še na jutrišnji konzilij, tako da bo tudi ju3 več izvedela. Grozno mi je saj je mama totalno potrta.
Zanima me če mi lahko že tako bolj na grobo ocenite kako uspešna so ta zdravljenja saj na internetu je napisano veliko, a sem žal razbrala le slabe novice…

Zadnjič ste omenili da so take spremembe čedalje bolj uspešno zdravljene, a to velja tudi pri tem sedaj? Vem da je težko brez natančnejših podatkov karkoli govoriti, a me zanima če se da že kaj razbrati…

Hvala v naprej za odgovor..

Spoštovani!
Kakršnekoli informacije glede bolezni vaše mame so brez
poznavanja bolnice in izvidov nemogoče.
Obrnite se na njenega lečečega zdravnika, ki vam bo gotovo
posredoval vse potrebne informacije.
Lep pozdrav
Katarina Osolnik

Spoštovani!

Moja 78-letna babica je bila minuli teden v Topolšici. Rtg slike so pokazale tumorski infiltrat 4×1 cm. Sedaj mora na CT prsnega koša in bronhoskopijo.

Ali menite, da je ta tumorski infiltrat lahko uspešno saniran?

Dober dan,
beseda tumor pomeni bulo. Od preiskav CT in bronhoskopije se pričakuje, da se to spremembo opredeli, kakšne narave je. Ali je vnetje, rak, kakšna tretja stvar. Če se izkaže, da je rak, potem je odvisno, kakšnega tipa je in kako je razširjen. Potem se da šele reči, ali se to da odstraniti, ali se da zdraviti z določenimi zdravili. Razumem, da je čakanje na rezultat mučno.
LP
MK

Spoštovani dr. Kosnik!

Moja babica (o kateri sem Vam pisala že zgoraj) je prejela CT izvid:

Nehomogen trakasto oblikovan infiltrat v srednjem režnju periferno, ki poteka poševno od medialnega dela spodaj v lateralni del zgoraj do male fisure, kjer je bolj ovalne oblike. Reženj je volumsko zmanjšan. V bronhih centralno je več sluznih čepkov ali oblog, periferno posamezne manjše bronhiektazije. Zgostitve so vnetnega videza, svetujem izključitev TB in sledenje – rtg čez nekaj tednov, ob vztrajanju zgostitev bronhoskopijo.
Do 12 mm velik areal mlečnega stekla v 6. segmentu desno posteriorno – sumljivo za premaligno lezijo ali počasi rastoči malignom. Kontrolni CT čez 3-6 mesecev. Več manjših kalcinacij v pljučih obojestransko subplevralno. Bezgavke v hilusih in mediastinumu niso povečane.
G. doktor, zakaj babici ne naredijo bronhoskopijo takoj?
Kaj bi Vi rekli o tem izvidu? Je kritično?
Hvala Vam!

Dober dan,
ali je prejela samo CT izvid, ali tudi izvid pulmologa, ki gospo obravnava. Ključen je izvid (mnenje) pulmologa, ki gospo obravnava, on se odloči, kaj bi svetoval kot naslednji ukrep. Če tega izvida ni, potem je primerno, da ga gospa oziroma vi kontaktirate in se z njim pogovorite o opcijah.
CT govori o možnosti tuberkuloze, torej je nujno potrebno vzeti vzorec izkašljaja za opredelitev do te možnosti.
Bo treba na pregled. Ne glede na to, da imamo COVID epidemijo in so vsi ostali zdravstveni problemi sedaj zanemarjeni.
LP
MK

Pozdravljeni.

Partner je zaradi bolečin v stranskem delu trebuha, ki segajo vse do križa opravil preiskave Uz abonma, kolonoskopijo, vse BP. Pri Ct s kontrastom pa je bil odkrit subsolidni nodul – nespecificen 4mm velik. Kaj to pomeni.

Hvala za odgovor.

New Report

Close