Kaj bi morala storiti???
Vsem prav lep pozdrav
Ne vem kako bi začela pisati, bom že nekako napisala kaj se mi je zgodilo. Imam hčerko staro 13 let. Pred enim mesecem sem bila v bolnišnici Izola. Ko je moja hči bila pri meni na obisku, je šla domov z avtobusom, in je bilo celo podnevi okokli 16 ure. Pri avtobusni postaji je stala sama, ko se je pripeljal eden možakar, in jo je silil, da stopi noter v avto češ, da samo mladoletnice sprašujejo o reklami glede margarine. Ker sem mojo hčero že od majhnega učila, da ne sme nikomu stopiti v avto, pa čeprav ga pozna. Je moja hčera povedala, da jo ne zanima, in naj gre proč. Povedal ji je pa daj samo malo se bova zapeljala proč, da ti pokažem reklamo. Moja hčera se je obrnila in kot, da ga ne bi poslušala. Tako jo je nagovarjal 10 minut. Imel je beli golf, in star okoli 30 let tako mi je hčera ga opisala. Ko je prišla domov mi je po mobiju povcedala, bila sem zelo huda, ker me ni takoj poklicala, bi jaz vsaj poklicala policijo, in bi jaz po tihem priskočila k avtu, da vidim kaj želi. Tako sem bila besna, da nisem vedela kaj narediti. Mislila sem, da bi poklicala policijo, in jo nisem želela klicati, ker sem ležala v bolnici z težavami in, da bi še imela v bolnici zasliševanje od policajev. Sem mislila kaj si bodo pa zdravniki mislili. Kaj vi menite o tem? A bi morala poklicati policijo? Mislim, da še vedno se ta možakar sprehaja po obali?
Strah me je za druge otročke, da ne bodo nasedli. Tako sem besna, ko pomislim na tega možakarja, da bi mu kar uffff ne vem kaj z njim naredila, da bi vso margarino požrl. Se opravičujem na takšnem izrazu, ampak sem besna, ko se spomnem vsega tega.
Prosim za vaše mnenje in nasvet……..
Lep dan
Doroteja
Predvsem, vaša hčerka je ravnala prav, zaupa vam, takoj vam je povedala, to je najbolj pomembno in sedaj še vedno lahko pokličete policijo. Tudi vaše skrbi v zvezi z drugimi otroci so upravičene in zato o prijavljanju takšne osebe ne dvomite. Nič še niste zamudili ! Morebiti se bo tudi hčerka sedaj lažje spomnila še kaj v zvezi z opisom te osebe. V zvezi s tem kaj si bodo mislili drugi / zdravniki ali drugi/ zaradi vaših stikov s policijo pa vedite, da je vaša odločitev za zaščito otroka edino pravilna in tiste, ki tega ne morejo ali nočejo razumeti ali bi govorili o neupravičenih strahovih, pretiravanjih ali neosnovani občutljivosti otrok ali o tem, da si otroci takšne stvari izmišljujejo itd., preprosto ignorirajte. Sporočilom hčerke pa prisluhnite z vso resnostjo. Zlorabljanje otrok pa na sploh se ne da zaustaviti, če se storilce ne prijavlja. Vedno pa se lahko za pomoč pred ali po prijavi obrnete na naše Združenje.
Tudi meni je žal za otročke , ki bi mu nasedli. Doroteja, ti si storila veliko s tem, da si osvestila hčerko, da naj ne naseda takom povabilom.
Toda kaj bi dosegla, če bi tipa prijavila policiji? Saj ni še nič storil. Ali kdo mogoče ve, po katerem členu, bi takega tipa lahko kaznovali če sploh?
Pa še drugo vprašanje. kako bi ravnali, če bi bil tip star namesto 30 let samo 15 let? Ali je v težini dejanja kaksna razlika ali ne?
Saj konec koncev veliko deklet izgubi nedolžnost že pri 13.tih letih. Ali menite, da bi bili vsi, ki so seksali z puncami starimi 13 let za kaznovat in koliko, cetudi so njihovi vrstniki?
Ne ve se, če je komu ali kateri kaj storil!!! Res gre za ravnanje , kjer je motiv težkod dokazljiv!Toda “gospod” s svojim ravnanjem ni ravno zaupanja vreden. Če ga policija identificira in svoje ugotovitve v zvezi z njegovimi ravnanji evidentira vsaj kot “dogodek”, torej v tem primeru ne kot kaznivo dejanje, bo “gospod” vsaj prepoznan! Tudi to je eden od segmentov prevencije na tem področju. Nihče pa ne more trditi, da se “gospod” dosedaj morebiti še ni soočil z otrokom, ki mu je ali pa mu morda še bo, zaupal in katerih zaupanje je zlorabil. Njegovo vedenje se težko razloži z razumljivejšimi motivi. “Gospod” je najprej “tipal” ali bi bil lahko pri določenem otroku “uspešen”.
Drugo vprašanje- čeravno morebiti tudi ni namenjeno meni- po 14 letu je takrat mlajši mladoletnik že kazensko odgovoren, v kolikor je osumljen kaznivega dejanja. O vsem drugem oz. v zvezi z opredelitvijo ” teže dejanja”, če to v tem kontekstu glede na vaše vprašanje sploh tako preprosto lahko poimenujemo, pa v končni fazi odloča sodišče.
Kar pa se vašega zadnjega razmišljanja tiče gospod “megaboy”, vsak primer je individualen. Otroci se bodo sami opredelili kot žrtve tudi s prijavo , če bodo spolne stike doživeli kot zlorabo oziroma nasilje. In vedno znova ob uradni prijavi o tem presoja državni tožilec.
Mene tudi to zanima megaboy? Samo mislim, da 15 letnik se ne bi tako vozil z avtom, saj moja hči ve približno koliko let ima tako, da ji verjamem. Res pa je, da sem ji vedno in še danes ji trobim, da bog ne daj z kom, da bi se vsedla v avto pa čeprav bi ga poznala. V šoli so imeli predavanje, ki so predavali jim policaji, glede tega, da ne nasedajo, da bi se komu vsedli v avto. Ne boš mi verjel, moja hči mi je povedala, da kako so hoteli policaji na političen način, dobiti otroke, če bi se kdo vsedel v avto. Policaji so povedali tako: joj poglej muca mi je v prtljažniku, se bo zadušila mi lahko pomagaš, da stopiš v avto in mi muco vzameš. Hčera je povedala, da kako so se skoraj vsi zakadili v avto, meni je pa povedala veš mami jaz pa sem se spomnila tvojih besed, da tudi na takšen način ne smem nasedati. Tako me je presenetila kako pametno razmišlja. No potem, ko so policaji naredili to foro, so jim povedali, sedaj pa vidite kako bi vas nekdo lahko odpeljal nekam. Vi bi stopili v avto, možakar bi na hitro zaprl vrata in odpeljal, potem so otroci vedeli zakaj se gre. Moja hči se pa vedno spomne mojih besed tako, da sploh nimam straha za njo, da bi komu nasedla. Vem, da so enkrat moji dobri sosedje jo srečali, ko je šla iz šole, da bi jo peljali domov, in ni hotela v avto je rajši pešačila 6km, ti sosedje so pa živeli skoraj hiša do hiše. Hočem samo to povedati, da moraš vedno otroku govoriti kaj se lahko zgodi. Vem jaz, ko sem bila otrok je ena moja prijateljica nasedla enemu možakarju, zaradi boge čokolade in jo je posilil in še pretepel. To sem tudi moji hčeri razlagala tako, da bo vedela kaj se lahko zgodi…… Srčno upam, da bi bilo čim manj takšnih ljudi na svetu, ki bi se iživljali nad našimi ljubimi otročki…..
Lep dan
Doroteja