Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Kaj bi bilo učinkovito?

Kaj bi bilo učinkovito?

Pozdravljeni,

stara sem 31 let in do aprila letos nisem imela hujših problemov s hrbtom, razen občasno v križu po dvigovanju problemov.

Letos februarja sem pričela opravljati pretežno sedeče delo za računalnikom in aprila so se naenkrat pričele težave. Boli me področje med lopaticama in to tudi na otip. Če se s prsti primem na tem mestu tik ob hrbtenici, čutim bolečino. Opažam, da bolj kot sedim za računalnikom, bolj imam težave. Če se gibljem, so milejše. A še vedno so.
Prav tako mi tudi škrta v vratu, včasih tudi boli. Bolečine pa se na trenutke pojavljajo tudi v kolku in pa, če se pripognem, tudi v križu.
Opažam, da včasih, ko se vzravnam, slišim majhen pok v predelu med lopaticama ali v vratu. Imam tudi občutek zategovanja v tem predelu in včasih se mi zdi, da bi mi pomagal samo en močan udarec v ta predel, da bi se nato vse sprostilo.
V glavnem, zaradi vsega tega se pri teh letih počutim kot nekakšna babica 🙁

Ker sem bila panična, sem že meseca maja pričela hoditi na maualno terapijo in moram povedati, da mi zadeva ni pomagala. Zdravnik je po pregledu RTG slik rekel, da imam blago skoliozo v prsnem delu hrbtenice in da se bo to s tovrstno terapijo ter vajami, ki jih naj potem izvajam vsak dan, popravilo. No, kljub terapiji in vajam, stanje ni nič boljše.
Spominjam se, da me je med samo manualno terapijo zelo zabolelo vsakič, ko mi je šel z roko čez predel pod lopatico oz. med lopatico in hrbtenico.

Razmišljam tudi, če nemara ne sedim pravilno pri mizi za računalnikom? Sedim namreč na terapevtski žogi, to pa zato, ker me pri sedenju na stolu prične boleti trtica. Ponekod berem, da naj bi za računalnikom imeli stol z naslonjalom, spet drugje, da je žoga najboljša. Kaj je prav?

Sprašujem se, kaj bi zame še lahko bilo učinkovito? Pogosto imam občutek, kot da se sploh ne znam več pravilno gibat. Pomagat si ne znam več. Bila sem prepričana, da manualna terapija reši te stvari, a zame to ne drži.

Kaj mi priporočate?

Lep pozdrav!

Pozdravljena!

Glede na opisano, bi vam svetovala trigger point masažo/terapijo. V takihprimerih bolečin je navadno zelo učinkovita tehnika.

Kar se drže tiče, je zelo pomembno, da se držite pokonci – da dvignete prsno kost v smeri po diagonali navzgor proti stropu. Pomembno je tudi, da imate dovolj krivine v ledvenem delu. Kar se žoge tiče in sedenja na njej, je lahko problem položaj nog in preobremenitev zadnjih mišic nog. Morda bi bil bolj primeren (za dolgotrajno sedenje) stol v obliki sedla, ki prav tako opozarja in vas opominja, da se pokončno držite – in cenovno niso dragi. Kar pa se tiče naslona, če pravilno sedimo so aktivne mišice samo stabilizatorji, ki se nikoli ne utrudijo, tako da imamo več kot dovolj mišične moči za pokončno sedenje 🙂

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor.

Stola v obliki sedla pa ne poznam. A je to kaj takšnega: https://www.lekarna24ur.com/si/diagnostika/pripomocki-za-prijetnejse-bivanje/backjoy-sedalo-crno

Lep pozdrav!

Ne, na tak način:

http://www.ergofurniture.com.au/saddle-chairs/

New Report

Close