kadim, ampak nisem kadilka
Pozdravljeni,
sicer ne vem kako naj tole začnem pisat, ker sem popolnoma zmedena in prekajena. Nikoli nisem niti pomislila, da bi brala kaj na temo kajenja, ker je to popolnoma brezveze saj vendar nisem kadilka.Tako pravim jaz, ki sem včeraj pokadila celo škatlico cigaret, ki mimogrede stanejo 3 evre.
Torej, dovolite, da vam na kratko opišem svojo zgodbo. Sem mamica dveh majhnih otrok, stara 31 let. Kljub dvem porodom imam zelo lepo postavo, kožo, lahko rečem, da me ljudje radi pogledajo. Zakaj to pišem? Glejte jo prepotentico, si misilite. No, ravno zaradi tega, ker mi je vse to dano, si mislim, da je vse samoumevno, da bo trajalo večno, da se mi ne more nič zgoditi. Skratka si ne priznam, kako zelo mi kajenje škodi – to se je zelo intenzivno začelo po drugem porodu, ko sem šla nazaj v službo, kjer nimam kakšnega posebnega dela – zato hodim kadit.Traja skoraj eno leto in iz dneva v dan pokadim več. Več kot 10 cigaret na dan! Ko sem brala ta forum, sem se pošteno nasmejala in moram priznati da je zelo simpatičen in da mi bodo vaše izkušnje in prigode pomagale na poti opustitve.
Obsojam mamice, ki kadijo v pričo otrok, po možnosti v eni roki voziček, v drugi cigaret, ali lovijo otroka s cigareto v ustih. Vse to vidim in se zgražam. Zakaj? Ker se sama skrivam na balkonu, tako da me ne vidijo ostali, pa vendar me otroci vidijo. Pa mi zadnjič reče hči: mami, saj ti samo te cigarete pokadiš in gremo ven, ne? saj bova počakala midva (mislila je svojega mlajšega bratca, ona pa ima komaj 3,5let)
Tako majhen otrok te vidi, gleda, čez nekaj časa pa bom njima dvema to prepovedovala v stilu “poslušajte me, ne glejte me”. Groza. In potem vse dišave, za usta telo, roke, obraz in gremo ven. Saj jaz sem vendar vzorna mama!!
Imam slabo vest in medtem ko tole pišem se zdim neumna sama sebi, ker si mislim da itak ne bom zdržala brez cigarete, da ni nič slabega če bom sem in tja kakšno pokadila, važno da zmanjšam, saj to pa ne more škodit. In res, ko sem brala ta forum sem videla da imam neverjetno podobne znake. Kašljam, ves čas prehlajena, poln nos, piskanje v plučih. Ko sem kar naenkrat začela tako intenzivno kaditi, me je celo pekel jezik. Vendar tudi to sem premagala, saj sem nadaljevala z enakim tempom – če sem pokadila samo 3 cigarete je bilo počutje slabše kot če sem jih 10! Ali je to možno! In ne priznam si da kadim, da sem kadilka! Celo skrivam se! in še nekaj: zvečer imam tako hripav glas, da ne morem prebrati pravljice za lahko noč, vse govorjenje me utruja, ker zraven težko diham. In meni kajenje ne škoduje, ker ne kadim, veste?
Spoštovana!
Vesel sem, da ste se o svojem ne-kajenju začeli spraševati. Četudi si morda še nočete priznati, da je to problem, vas “črv” že gloda. In prav je tako. Sedaj imate še čas, da pravočasno prenehate. Otroci so zagotovo izjemno pomembni pri tem in če ne že zaradi svojega zdravja, bi bilo dobro zaradi odgovornosti do njih, da nekaj storite. Ste zagotovo na dobri poti, samo še dokončno odločitev morate sprejeti. prepričan sem, da jo boste in da boste zmogli dovolj moči, da prenehate s to odvisnostjo. Da gre pri vas že za odvisnost in ne samo razvado se da lepo videti iz vašega opisa. Vsekakor držim pesti za vas, da se uspete taga rešit.