Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Kad-plastična ali emajlirana?

Kad-plastična ali emajlirana?

To je moja dilema in vprašanje.

Naj v novogradnjo montiramo emajlirano kad ali plastično? Kakšne izkušnje imate in katera je boljšja?

Do sedaj sem imela emajlirano kad, tako da o plastični nimam pojma, ne
vzdržljivost, ne čiščenje in življenjska doba!!

Vsak nasvet dobrodošel!!

Hvala in lep dan.

Doma mi je našo kad (emajl) uspelo uničiti s čistilom za (oz. proti) vodni kamen (ker so bili vidni že pravi madeži, ki se jih nikakor drugače več ni dalo sčistiti – kad je stara nekje 20 let!). V svojem stanovanju sem potem montirala plastično kad, pa se prav lepo obnaša (so sedaj – dolgoročno ne bi vedela). Res lepo se čisti tudi z najbolj agresivnimi čistilnimi sredstvi (ki vsebujejo fosforno kislino, ki lepo odstrani vodni kamen). Do sedaj mi ni niti najmanj žal. Ampak mogoče ima še kdo drugačne izkušnje…

Je pa to po moje bolj stvar “prestiža”, ker plastična kad vseeno bolj ceneno deluje kot pa emajlirana… No, vsaj rekla bi tako. Mene osebno ne moti.

Vsekakor so plastične kadi velika prednost od emajliranih saj se emajl sčasoma obrabi,razmišljajte tudi o keramični kadi ki pa je cenovno dražja vendat imate veliko možnosti saj imajo keramične kadi spredaj različne obloge tako da vam kopalnico popestri ,kar pri plastični ni možno saj se montira samo z vzidavo.Keramična pa je takorekoč postavljena samo na betonsko podlago.

Kako pa je z obnovo emajliranih kadi? Se to splača?

oBNOVA JE MOŽNA SAMO ČE JE KAD SPRASKANA ČE IMA LUKNJO SE NE DA VEČ POPRAVITI

Nima luknje, samo zelo je zdrpajsana, ni lepa.
Koliko pa stane obnova emaila in kolikšno življenjsko dobo ima.
Hvala!

Kako pa je s čiščenjem plastične kadi?

Ali se jo lahko čisti z ¨močnimi¨ čistili, pa npr. lahko v njej uporabljam varikino?
Ali s časom izgubi belino oz. postane rumena?

Hvala ponovno.

Hoj Kvacka! Nasi prijatelji so kar dvakrat obnavljali emajl z nekim premazom, ki naj bi bil cudezen…In je drzalo nekaj casa, pa je bilo spet vse lisasto in grdo pac…In so potem raje kar zamenjali banjo z novo emajlirano…In od tedaj dalje uporabljajo pac blaga cistilna sredstva in bo zdrzala spet dooooolgo… LP!

Midva z najino plastično kot rečeno nimava težav – čistim jo z zelo “agresivnimi” čistili proti vodnemu kamnu (ki vsebujejo fosforno kislino, kot rečeno), pa se nič ne zgodi. Tudi varikina ne bo škodila (čeprav kad res najlažje sčistiš s takimi čistili, kot jih uporabljam jaz – vsebujejo fosforno kislino).

Hoj Mishika!
Cez kaksni dve leti pa nam sporoci, kako izgleda tvoja kad po ciscenju s tako agresivnimi cistili, prosim…:-)) LP!

Ves, Monter, poznam ljudi, ki imajo ze vec kakor 25 let emajlirane kadi in so kakor se sika….In koliko let zdrzi po tvojem taksna iz plasticnih mas oziroma iz smol? To je se relativno “mlad ” material, da bi vlekli paralele med enim in drugim materialom, kar se vzdrzljivosti tice….Za keramiko verjamem…Je pa res, da obstaja tak ali drugacen emajl pac..Eden je ena A klasa in drug ni taksen…..
LP!

Pred par meseci sem dala obnovit emajlirano kad – ne vem, kaj so prejšnji lastniki delali z njo, ampak v dobrih 15 letih so jo uspeli zdrgnit do pločevine!
Po tem, ko jo prebarvajo, je 1 teden ne smeš uporabljat, da se dobro posuši. In zgleda zelo v redu. Cena je 35.000 SIT, sicer več, kot nova kad, ampak za zamenjavo kadi moraš razbit pol kopalnice. Aja, pa 2 leti garancije na obnovljeno kad sem dobila. Se mi zdi, da se splača.
Sicer pa ”poznam” kar nekaj 20 – 30 let starih emajliranih kadi, ki zgledajo skoraj kot nove. Odvisno, kaj ljudje delajo z njimi oz. kako jih čistijo. Meni je taka vsekakor bolj všek, kot plastična.

LP, M.

Jaz nimam preveč dobrih izkušenj s plastično kadjo. Vgrajeno imamo tri leta in pol. V tem času se je, (predvidevam da zaradi toplote) malo upognila ob robovih dna in sedaj notri zastaja voda in se kopiči kamen. Verjetno je mojster, ki jo je vzidal ni vzidal pravilno, saj ni postavil na trdno podlago celega dna ampak so zidaki le po sredini. Ker je ob robu, ki se drži stene ni pod robom pozidal, se tudi ta del počasi upogiba. Druga stranica, je sicer podzidana, vendar je zgleda ni možno zadelati točno pod rob in je ob vzidavi ostalo malo lufta vmes, zaradi česar je razpokala zgornja fuga.
Čisti se lepo vendar je zelo občutljiva tudi če ti vanjo pade kaj tršega.
Verjetno težave pri naši kadi res izvirajo iz napačne vgradnje, vendar vem, da se za plastično kad ne bom nikdar več odločila. Rajši malo več našparam in jo imam kakšen mesec kasneje. Moram dodat, da je pri starših po 29 letih emajlirana kad še vedno zelo lepa.

Ponca, ni blema :). Ne, se prav nič ne bojim tistih bolj agresivnih sredstev (“delam” v tej stroki in se bolj ali manj spoznam na čistila – pa ne kot čistilka :)). Z njimi čistim nekje enkrat na mesec ali dva meseca. Je pa tako, da nič ne pustim, da bi se kaj namakalo ali dolgo reagiralo – polijem (oz. “razmažem” po kadi) in takoj sperem z vodo. Vse kar je, je to, da se vodni kamen čudovito odstrani, s plastiko pa ta čistila ne reagirajo (oz. nimajo niti časa 🙂 ). Sem pa zelo skeptična, kar se vseh tistih zadevic na osnovi citronske kisline tiče: vodnemu kamnu to bolj malo “hasne”.

Podjetje Kolpa (Metlika) prodaja čistilo prav za kopalne kadi, ki super odstrani ves vodni kamen in ni agresiven. Moja mama ga kar ne more prehvaliti…..

mi imamo plastično kad že 20 let, pa jo čistimo s komer koli – sploh ni važo. tudi varekino pride v stik z njo, ko kake cunje peremo. obstojna in mislim da taka kot prvi dan – bolj kot ne.

New Report

Close