K zdravniku?
Lep pozdrav.
Že kar nekaj let imam težave s prekomerno telesno težo. Jemljem kontracepcijske tablete, ki sem jih enkrat ze zamenjala. Ker se konstantno redim brez spremembe v načinu prehranjevanja ali fizični aktivnosti (16 kg v 5 letih), sem se posvetovala z osebno zdravnico. Naredili sva preiskave krvi in blata, ter ultrazvok trebuha, vendar ni bilo nič posebnega. Edino, kar je ugotovila, je pomanjkanje encimov, zato mi je predpisala neke kapsule. Vendar pa mi jih je dala samo dvakrat za štirinajst dni, novih pa nisem šla iskat.
Ker se tezave stopnjujejo do te mere, da moram po zauziti (normalni kolicini) hrane zaradi slabosti bruhat (malo si pomagam sama), me ze posteno skrbi.
Naj vztrajam pri zdravnici in se z njo dogovorim za zdravniško nazorovano dieto ali naj pomoc poiscem drugje?
Sha
Priporočam posvet z ginekologinjo, ki predpisuje kontracepcijske tablete. Te so namreč pogosto vzrok večanju telesne teže, zato je smiselno proučiti možnost ponovne zamenjave ali morda uporabe drugih metod kontracepcije. Glede prehranjevanja pa pozor, bruhanje in siljenje k bruhanju nikakor ni del zdravega načina prehranjevanja. Če se bodo stvari stopnjevale, bi bilo potrebno, da se pogovorite o tem tudi s strokovnjakom s področja motenj prehranjevanja. Pogosto se lahko iz neuspešnih poizkusov diete razvijejo prave motnje hranjenja, ki imajo lahko za osebo veiko hujše psihiačne in fizične posledice kot je sama zmerna prekomerna telesna teža.
Vsekakor se lahko tudi o tem pogovorite najprej z vašo zdravnico.
Marija Anderluh