Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil K/P ukrepi, neskladnosti

K/P ukrepi, neskladnosti

Spoštovani,

mene pa zanimajo bolj konkretne stvari glede HACCP v živilstvu in sicer:
– kakšna je razlika med korekcijskimi in korektivnimi ukrepi? Prosila bi za konkreten primer posameznih izrazov
– ali vsaki neskladnosti sledi korektivni/preventivni ukrep ali se npr.neka stvar ponavlja dlje časa in se kasneje, na podlagi večkratne iste neskladnosti izvede korektivni ukrep?
– ali se lahko manjše neskladnosti rešuje sproti in ni potrebe po K/P ukrepu?

hvala in lep pozdrav,
menci

Korekcija je manjši popravek s katerim se proces vrne v določene okvire. Če naprimer temperatura jedi pade pod mejo, ki je določena s HACCP načrtom, potem jo pogrejete – torej izvedete korekcijo.
Korektivni ukrep pa je radikalnejši poseg v proces. Običajno se ga izvaja, ko se večkrat pojavlja ista neskladnost, kar pomeni da proces ni obvladovan (če ostane pri temepraturi: naprimer da temeperatu hrane med transportom vedno pade pod določeno mejo, se naprimer odločite, da zamenjate termoporte, s tem seveda tudi investirate v nakup opreme, lahko je korektivni ukrep spremeb urnika del – če se hrana pripravlja prezgodaj ali obvezno dodatno gretje v konventomatu…… lahko so različni odvisni od procesa, zmožnosti….). Korektivni ukrep mora zagotoviti, da se določeno odstopanje od meja procesa ne dogaja več.
Tako kot ste zapisali, vsaki neskladnosti mora slediti korekcijski (in/ali) korektivni ukep, saj je potrebno, da proces vrnete v določene meje oziroma ga ustrezno obvladujete. Obvezno je tudi preverjanje uspešnosti izvedenega ukrepa. Standardi predvidevajo, da se korektivni ukrepi sistematično spremljajo in preverjajo, korekcijo pa lahko samo opredelite in so ti zapisi manj zahtevni. Če je naprimer temepratura hladilnika previsoka, je prvi ukrep (korekcija), da nastavite hladilnik na nižjo temperaturo in to zabeležite na obrazec (kasneje to preverite). Če se to ponavlja dlje časa, pa je morda potrebno popravilo ali menjava hladilnika in v tem primeru že lahko govorimo o korektivnem ukrepu.
Seveda manjše neskladnosti rešujete sproti in to tako tudi opredelite v HACCP načrtu, torej pod rubriko ukrepi v primer odstopanja oziroma neskladnosti. Kot rečeno korekcij ni potrebno posebej evidentirati, korektivne ukrepe pa (če se pogovarjamo tudi o standardih hkrati).
vaše Razmišljanje je pravilno, manjši popravki – korekcija, veliki popravki (ko proces ni obvladovan) pa zahtevajo tudi večje posege- korektivni ukrepi.
Kakšni so pa je seveda odvisno od neskladja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

še eno vprašanje bi imela glede zunanje presoje in sicer ali moramo na podlagi ukrepov, ki smo jih prejeli na presoji (IFS) te točke vnesti v naš obrazec za KU/PU ukrepe ali je dovolj, da izpolnimo presojevalčevo tabelo, kjer piše, kdo je odgovoren za odpravo in datum odprave neskladnosti?

hvala in lep dan,
menci

Odvisno od tega kako ste pripravili lastno dokumentacijo. Če ste si predpisali, da se v primeru KU izpolni kakšen interni obrazec, potem morate to upoštevati in izvajati, saj pomeni tudi neizpolnjevanje zahtev, ki ste si jih predpisali sami neskladnost, za zunanje presojevalce pa zadostuje dogovor o izvedenih aktivnostih za odpravo neskladij na njihovem obrazcu.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close