Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja JUZNA AFRIKA

JUZNA AFRIKA

POZDRALJENI,

zanima me kaj in kako je potrebno paziti na potovanju po J Afriki – glede raznih virusnih okužb, bolezni… kaj je potrebno vzeti na pot za preventivo in za NMP.

Hvala za odgovore in lep dan!

Spoštovani!
Ob potovanju v Južno Afriko ali Botsvano močno priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, ki je visoko endemičen. Cepiti se je potrebno vsaj 14 dni pred odhodom.
V JAR obstaja celoletno tveganje za malarijo, ki je največje v SV področjih province Transvaal; ob meji z Mozambikom, Zimbabvejem in Botswano; vklučno v nacionalnih parkih. Tveganje za bolezen je največje med marcem in majem. Priporočeni antimalarik je Lariam ali Doksiciklin.
V Botsvani obstaja tveganje za malarijo, ki je največje med oktobrom in aprilom zlasti v severnih predelih in jugovzhodno ob meji z JAR in Mozambikom. Priporočeni antimalarik je Lariam ali Doksiciklin.
V obeh državah obstaja visoko tveganje za drisko na potovanju. Zato je izjemno potrebno paziti, kakšno hrano in vodo uživate. Hrana mora biti dobro prepečena; sadje in zelenjava, ki ju uživamo surovo, olupljeno; pijemo samo ustekleničene pijače; če pijemo vodo iz vodovoda, jo je potrebno prekuhati (vre naj 3 minute). V pijače ne mešamo ledu, saj ne vemo, iz kakšne vode je pripravljen. Zaradi morebitne driske ali bruhanja vzemite na potovanje Nelit, ki ga boste uporabili za pripravo raztopine za rehidracijo.

V obeh državah obstaja precejšnje tveganje za steklino ob živalskih ugrizih. Glavni prenašalci stekline so potepuški psi. Če vas ugrizne žival, je potrebno živalsko slino obrisati z rane, rano nato sprati z obilico tekoče vode in mila, rano razkužiti in takoj iskati zdravniško pomoč. Ker ne vem, kakšno cepivo proti steklini in humane imunoglobuline imajo v državah (varnost!!), vam svetujem, da se ob morebitnem ugrizu takoj (oziroma najkasneje v 1 tednu) vrnete v Slovenijo, kjer bomo speljali zaščito proti steklini.
V potovalni lekarno priporočam: antibiotik za zdravljenje potovalne driske- iz skupine kinolonov (Ciprinol), sredstvo proti alergiji (Claritine ali Flonidan), sredstvo proti bolečinam in za zbijanje povišane temperature, mazilo proti alergiji ob pikih (npr. Fenistil gel), nekaj vrečk Nelita, termometer, škarjice, obliže ter zdravila, ki jih morebiti redno jemljete. Ne pozabite repelenta in dobre kreme za sončenje (ki naj bo preizkušena).
Pozdrav!
Nina

New Report

Close