jutranja tabletka
ne, potem je PKK nesmiselna. V drugi polovici ciklusa ni mogoče zanositi.
Pozdravljeni!
Jemljem KT Femoden, že 2 meseca pa jih jem neprestano, namreč zaradi treningov sem morala prestavit menstruacijo. Jem jih redno, mogoče kakšen dan ne vzamem isto uro ampak 2-3h kasneje. S fantom sva imela SO brez kondoma in do izliva ni prišlo v nožnico. Vem da sem zaščitena s KT, ampak me vseeno grabi panika da ni kaj narobe, ker je bil to moj prvi SO brez kondoma. Tako da bi rada čim prej dobila menstruacijo, da sem potem lahko mirna. Zanima me, če lahko glede na to da KT jem že 2. škatlico brez premora, neham jest sedaj (dan po SO), da dobim M, ali pojem škatlico vseeno do konca (je še skoraj cela)? In jutranje tabletke se mi ne splača kupit, glede na to da imam KT, ali pač?
Vem da zveni neumno ampak 24h razmišljam o tem in bi se rada čim prej prepričala da je 100% vse ok.
Lp
Spoštovani,
dokler vsak dan vzamete 1 tabletko, kot je običajno, ne glede na to, kako dolgo, ste glede zanositve varni in dodatna zaščita ni potrebna. Tudi prenehate lahko s KT kadar želite, s tem, ste zaščiteni še največ 7 dni, računati pa je treba pri tem z dejstvom, da lahko teoretično spermiji v rodilih počakajo živi še 5 dni, torej odsvetujem nezaščitene odnose kasneje kot 2 dni po zadnji tabletki, če 8. dan po prekinitvi nimate namena ponovno začeti s KT.
Zgodilo se mi je nekaj izredno neprijetnega. V petek sva imela s fantom spolni odnos. Se preden je prislo do izliva sva prenehala (to sploh ni bil namenatoje kondom ostal v meni inmi je seledanes padel ven iz noznice. Jutri nameravam v lekarno pi tabletko, saj se ni prepozno in za vsak slucaj. Je to hudo narobe, ker je bil kar dva dni noter?
Vem da je tezava rahlo nenavadna, vendar sem v skrbeh
lep pozdrav
Spoštovani,
zaradi v nožnici zaostalega kondoma se ne vznemirjajte, ker to ni nič nevarnega. Tako rekoč vedno slej ko prej prileze ven in ker ne vsrkava tekočine, skoraj ni nevarnosti. Večje skrbi so torej odveč. Postkoitalna tabletka je ustrezna opcija, saj res ne morete vedeti, če ni kaj predizliva vseeno prišlo v nožnico.
bo v redu. Vseeno učinek ni 100% ampak v 5% primerih vseeno pride do zanositve. Skupna verjetnost zanositve je torej nekje 1,25%, zato ob izostanku M ali ob neobičajni krvavitvi priporočam po 14 dneh narediti še test nosečnosti.
Pozdravljeni!
Jemlem kontracepcijske tabletke yasminelle. Trejo tabletko v mesecu sem pozabila vzeti, a sem jo nato lahko vzela šele čez 32 ur (skupaj s četrto torej). Nezaščiten spolni odnos sem imela nekaj ur po zaužitju obeh tabletk (ker sem pozabila, da je šele prvi teden, ko jemlem tabletke). Zanima me ali je škodljivo, da bi vzela še jutranjo tabletko (ker sem že tako na KT) in kakšna je pravzaprav možnost, da sedaj pride do zanositve?
Spoštovani,
pravzaprav je možnost zanositve kljub vsemu majhna, ker če drugega ne, KT znižujejo debelino maternične sluznice, ki je tudi eden od pogojev za uspešno vgnezditev zarodka, če že slučajno pride do oploditve. Postkoitalna tabletka tudi ne prepreči ovulacije, niti ne oploditve ampak v glavnem preprečuje uspešno vgnezditev in tudi to ne 100% ampak le v 95% primerih. Po mojem je torej vseeno, če PKT ne vzamete in upate, da ne bo oziroma ni prišlo do oploditve. Za vsak slučaj pa predlagam, da čez 14 dni naredite test nosečnosti.
Spoštovani!
Že dve leti redno jemljem KT Stediril-m (oziroma prej Rigevidon).
Ta mesec sem po nezaščitenem spolnem odnosu ugotovila,da sem pozabila vzeti peto in šesto tabletko. Vzela sem pripadajočo za tisti dan (torej sedmo) in naslednji dan v lekarni kupila NorLevo, ki sem jo tako vzela 12 ur po odnosu. Že čez nekaj ur (prbl. 8) sem začela krvaveti. Od tedaj do danes skupaj krvavim že 11 dni. Izcedek je temen, vseskupaj ga ni za “en vložek”.
V navodilih JT piše, naj se KT normalno jemljejo naprej in to tudi počnem. Od tistega nesrečnega “sedmega dne” nisem izpustila nobene tabletke v tablici.
Čez 4-5 dni nastopi moja redna menstruacija, sedaj pa mi ni jasno kaj naj pričakujem.
Prosim Vas, če mi lahko pojasnete kaj se dogaja z mano in predlagate, kaj naj storim v naprej.
LP,
Spoštovani,
dogaja se pravzaprav nič posebnega. Zelo verjetno je zaradi dodatnega Norleva prišlo do nihaja v vsebnosti hormonov, kar je destabiliziralo maternično sluznico in ta zdaj po malem krvavi. Problem se bo ali pa bi se vsaj naj uredil po 7-dnevnem premoru. Če se vam bo po premoru dogajalo kaj nenavadnega, za vsak slučaj raje naredite še test nosečnosti.
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje…s fantom sem včeraj imela nezaščiten spolni odnos (šla sva namreč do konca)…prvi dan menstruacije sem imela pred dvanajstimi dnevi (torej včeraj 11)…in zdaj me zanima če je mogole da semnoseča…in ali bi bilo jutri že prepozno da vzamem jutranjo tabletko (50 ur po spolnem odnosu)…?
Lep pozdrav
Norlevo je mogoče vzeti do 72 ur po odnosu, Ella One pa celo do 120 ur po odnosu. Pri spolnem odnosu 11. dan ciklusa ste pa res v zelo nevarnem obdobju za zanositev, zato bi eno od oblik postkoitalne kontracepcije vsekakor priporočil.
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam problem tako kot ostale najstnice ki se nahajajo tukaj gor. namreč že več kot eno leto jamljen tabletke yasminelle tako kot v tem mesecu namreč problem se je začel ko sem prejšni petek torej 1.4 nehala jemati oziroma je bilo konec in sledil je 8 dnevni premor do 6.4 v torek sem dobila menstruacijo tako kot zmeraj redno sem pa v sredo imela nezaščiten spolni odnos in je prišlo do izliva v nožnico ker sama pri seb nisem bila sigurna sem šla v lekarno in uzela jutranjo tabletko. Problem je pa zdaj tukaj ker ponavadi je trajala menstruacija od torka do petka oziroma soboto sedaj pa je pa že nedelja in se krvavitev še zmeri ne konča zanima me če je to stranski učinek jutranje tabletke.?? kdaj se bo krvavitev nehala oziroma če sem mogoče tukaj naredila napako ker sem jutranjo tabletko uzela kljub temu da jamljem kontracepciske tabletke? kakšna je možnost zanositve.
Joooj! Očitno si o kontracepciji niste prebrali kaj dosti, preden ste jo začeli uporabljati, mar ne? Od kje vam ideja, da v času premora niste zaščiteni? Zaščita ob uporabi kombiniranih KT, med katere spada tudi Yasminelle, je stalna, dokler premor traja največ 7 dni. Tolikšen premor je tudi vgrajen v sistem uporabe, saj se KT uporabljajo 21 dni in 7 dni ne, kar skupaj znese 28 dni = 4 tedne. Tabletka za po odnosu torej ni bila potrebna in tudi vmes izliv v nožnico ni noben problem, če seveda gre za stalno partnersko zvezo in je nizko tveganje za spono prenosno infekcijo. Zanositev je torej zelo malo verjetna, krvavitev pa je verjetno zaradi dodatne tabletke. Ne glede na krvavitev začnite z novim zavitkom kot običajno, torej na isti dan v tednu!
običajno tovrstne krvavitve nehajo najkasneje po naslednji odtegnitveni krvavitvi.
ni pravila, ker se včasih, zlasti, če je zaužitje PKK najbolj utemeljeno, torej v času ovulacije, namesto te naredi luteinska cista, ta pa lahko vztraja dalj kot rumeno telesce in potem M zaostane za nekaj dni, lahko tudi več tednov. Nič izjemnega in tudi niso potrebni posebni ukrepi.