jutranja tabletka
vsekakor in takrat je običajno celo koristnejša kot bližje menstruaciji.
Živijo,
Imam precej neumno vprašanje, vendar se želim prepričati. Stara sem 21 let, s fantom sva imela spolni odnos dva dni po moji menstruaciji – kondom je počil, do izliva ni prišlo. Glede na mojo panično naravo sem v roku 12 ur, mogoče kako uro več sem vzela tableto Norlevo. Po 5 dneh sem dobila močno krvavitev (predvidevam, da je bila vmesna?), nato pa z zamudo prb. 3 dni tudi redno menstruacijo, ki je bila močnejša in malce krajša kot ponavadi (ponavadi moja menstruacija traja 5 dni in je že tako močna). Tudi naslednjič je menstruacija prišla normalno, vendar je ponovno krajša, vendar še vedno zelo močna prva dva dni. Ali je mogoče, da tablete Norlevo vplivajo na dolžino menstruacije? Ali je zanositev v tem primeru sploh mogoča? Vem, da izpadem popolnoma neumno, vendar me je v paniko namreč spravilo dejstvo, da na internetu berem, da so menstruacije oz. krvavitve, ki so podobne menstruaciji prve tri mesece nosečnosti mogoče, moja krvavitev pa je krajša & bolečin, ki sem jih običajno čutila med menstruacijo ni. Test nosečnosti sem opravila po 2. menstruaciji – bil je negativen (presenetljivo!)
Sedaj sem začela z jemanjem Asentre zaradi panično anksiozne motnje – menstruacija mi zamuja že 5 dni (seveda sm nosečnost izključila, saj vmes spolnih odnosov nisem imela, poleg tega pa sem pod groznim stresom glede paničnih napodov ipd.). Zanima me torej tudi, ali lahko Asentra vpliva na menstrualni ciklus?
Hvala za odgovore,
Študentka
mislim, da je ugibanje popolnoma nepotrebno. Če vam škdaj hodi po glavi možnost, da ste noseči, naredite test in bo vse jasno. No, saj ste ga po 2. M, torej, če se od takrat ni zgodilo nič, kar bi lahko povzročilo nosečnost, potem domnevam, da tudi zdaj niste noseči. Asentra bi naj sicer na ciklus ne vplivala, lahko pa vpliva osnovno stanje, zaradi katerega Asentro sploh uporabljate.
Pozdravljeni,
v soboto zvecer nama je med odnosom pocil kondom. Naslednji dan sem vzela jutranjo tabletko (Vikela) in nisem mela mocnih stranskih ucinkov (rahla vrtoglavica in utrujenost). Danes pa sem dobila nericakovano menstruacijo – vec kot 2 tedna prezgodaj (zadnjo menstruacijo sem imela v zadnjem tednu aprila, moj ciklus pa ponavadi traja vec kot 30 dni). Ze nekajkrat sem prebrala, da po tabletki lahko pride do prezgodnje ali prepozne menstruacije, vendar me vseeno zanima ce bi morala obiskati ginekologa?
hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
ginekologa vam ni treba obiskati, priporočam pa, da cca. 14 dni po odnosu naredite test nosečnosti (za vsak slučaj).
KT delujejo brez prekinitve tudi v času premora, če ta le ni daljši od 7 dni.
Zanima me kakšna je možnost, da pride do zanositve če pozabim Kontracepcijsko tabletko.
Namreč v soboto bi morala vzeti 1 tabletko iz nove škatlice ( KT jemljem ze več kot 2 leti) a sem jo pozabila zato sem jo vzela takoj ko sem se spomnila to je naslednji dan v nedeljo ob 13 uri ponavadi jih jemljem zvečer okoli 10 ure, naslednjo tabletko pa sem vzela normalno kot jih jemljem kar pomeni v nedeljo ob 10 zvečer. Z fantom sva imela vmes nezaščiten spolni odnos in me zanima ali naj vzamem jutranjo tabletko, na mereč ginekolog mi je rekel naj počakam en mesec da bom videla ali bom normalno dobila menstruacijo ali ne in da naj bi takrat ukrepala.
Spoštovani,
bolje bo, če kar nadaljujete z uporabo KT po shemi, vsak večer 1 tabletko. Verjetnost zanositve j sicer malenkost večja od siceršnje ampak pod ravnijo verjetnosti, ki jo sicer nudi postkoitalna tabletka. Če bi se po končanem ciklusu ne pojavila običajna odtegnitvena krvavitev ali bi ta bila drugačna, za vsak slučaj velja narediti test nosečnosti.
Spoštovani!
14.aprila sem vzela zadnjo KT , nato sem čez 4 dni (18.4) dobila menstruacijo kot ponavadi po jemanju KT. Ker sem bila samska in že nekaj časa nisem imela spolnih odnosov, sem se odločila da ne bom načela nove škatle. KT sem tako po letu in pol prenehala jemati.
Toda spoznala sem fanta s katerim sva imela spolni odnos 11.5, vendar je do ejakuiral zunaj nožnice. Prav tako sva zopet seksala 18.5 brez kondoma, a je zopet izvlekel penis iz nožnice še preden je prišlo do izliva. Zaradi KT sem bila navajena dobiti menstruacijo na približno 27 dni, tako bi mogla moja menstruacija priti 16 ali 17 maja. Ker je ni bilo in je še zmeraj ni, sem za vsak slučaj danes zjutraj, torej 21.5 naredila test, ki je bil negativen. Zanima me ali je možno da sem od teh dveh spolnih odnosov noseča?. Po kolikšnem času test pokaže pravilni rezultat?
Potem pa imam še eno vprašanje, namreč danes sem potem imela še en spolni odnos zopet s tehniko umika pred izlivom, saj kondomov res ne maram. Fant je rekel da mu je vse prišlo zunaj mene, a sem jaz vseeno okoli nožnice tipala neko drugačno sluz in sem zdaj v dvomih. Pa me zanima ali naj grem po jutranjo tabletko, ali lahko vzamem namesto tega večjo količino KT logest, in koliko ter kdaj? Ker bom očitno zopet imela redne spolne odnose bom seveda začela uporabljati KT, vendar me zanima kako bom vedela ali je prava krvavitev-menstruacija ali le krvavitev ki se včasih pojavi zaradi teh jutranjih tabletk? Saj verjetno ne bi billo pametno začeti jemati tablete če ni prava menstruacija. Zanima me tudi po kolikšnem času naj zopet opravim test nosečnosti, saj sem v dilemi ker bi menstruacija že mogla biti tu.
Najlepša hvala za vse odgovore!
Spoštovani,
plodna ženska lahko zanosi tudi od enega samega spolnega odnosa. Predčasen umik ni zanesljiva metoda kontracepcije, čeravno nekateri pari z njo shajajo več let in celo desetletij, kajti njena učinkovitost je odvisna od mnogo dejavnikov, ne le od tega, koliko moški obvladuje svoj izliv. Če je test 14 dni po SO negativen, potem zelo verjetno nosečnosti ni. Če obstaja dvom glede izliva, je vsekakor pametneje uporabiti postkoitalno tabletko kot upati, da ne bo nič. V prihodnje pa vam svetujem, da se vrnete na redno uporabo KT, ker bo to mnogo manj stresno in neprijetno za vsakokratno situacijo. Na prvo krvavitev pač počakajte, če je dalj časa ne bo, pa sicer lahko s KT začnete tudi brez nje, ampak se na kontraceptivni učinek smete zanesti šele najmanj 7 dni po začetku uporabe KT. Po končanem obdobju 7 dni pa priporočam še za vsak slučaj kak test nosečnosti.
Spoštovani!
Vem, da je vprašanje neumno pa vendar…
V soboto sva imela s fantom spolni odnos in nama je počil kondom. Danes, torej dva dni po s.odnosu sem nameravala vzeti tabletko Norlevo, a sem pravkrat dobila menstruacijo. To pomeni da mi tabletke ni potrebno vzeti ali pa jo naj za vsak slučaj vseeno vzamem?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
če ste dobili sicer itak pričakovano M, potem je PKK nepotrebna iz vsaj dveh razlogov:
1. M je znak, da niste noseči
2. če ste imeli SO 3 dni pred pričakovano M, potem je že to bilo zagotovo po ovulaciji in ni bilo mogoče zanositi.
Spoštovani,
imam vprašanje glede jutranje tabletke. V soboto ponoči sva bila s fantom precej nepazljiva. Do izliva sperme je prišlo na meni-daleč stran od nožnice. Šele danes sem pa ugotovila, da sem ravno v času plodnih dni. Če jutri zjutraj vzamem jutranjo tabletko bo še delovala? In kolikšna je možnost, da je do zanositve že prišlo?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
do “zanositve” še ni moglo priti, ker se to zgodi šele z vgnezditvijo (6 do 9 dni po oploditvi), lahko pa bi prišlo do oploditve. Za postkoitalno tabletko je sicer čas 72 ur (3 dni), in ta tabletka ne prepreči oploditve ampak vgnezditev. Kaj se je oziroma še bo zgodilo, pa lahko žal preverite šele ob izostanku M, če bi do njega prišlo.
pozdravljeni!
s punco sva imela v cetrtek prvi spolni odnos, pomotoma si je pa narobe izracunala datum menstruacije in zato sva vceraj mislila da zamuja en dan. zato sva sla se enkrat skozi vse kar se je zgodilo, ce bi lahko bilo kaj narobe.
zdj veva da menstruacija se ne zamuja, vendar raje uprasava preden je cisto prepozno.
sam spolni odnos je bil zasciten, obstaja pa manjsi problemcek. zaradi neizkusenosti sva nakprej narobe obrnila kondom, tako da je malenkost zunanja stran prisla v stik z predsemensko tekocino. sicer je do samega spolnega odnosa prislo sele priblizno pet minut ali vec po natikanju kondoma.
zanima naju ali je kaksna verjetnost vseeno, kljub spermicidnemu sredstvu na kondomu in netakojsnem spolnem odnosu, za nosecnost?
zdaj je cetrti dan, sprasujem pa ker v primeru da je kaksna moznost, bi sla po recept za jutranjo tabletko 120 ur (do pet dni)
verjetno je razlog za skrb minimalen ampak vseeno raje ukrepava preden je prepozno.
hvala za odgovor in lep pozdrav! 🙂
Spoštovani,
zanositi je mogoče le v času ovulacije, ta pa se zgodi 14 dni pred M. Če bi imeli SO več kot 12 ur po ovulaciji, zanositev ni več možna. Edini problem bi bil, če bi imeli neredne M in bi naslednja M, s tem pa tudi ovulacija ne bila predvidljiva. Glede na to, da ste se ukvarjali stem ali bi naj M že zamujala ali ne, se mi zdi, da ste bili v četrtek že globoko po ovulaciji in je torej razmišljanje o možni zanositvi itak izven okvirov. Če vzamemo v poštev še vse ostale varnostne dejavnike, pa je verjetnost zanositve bolj v okviru čudeža kot resne upoštevanje vredne možnosti.
tudi v tem primeru sta že po ovulaciji, ker je faza ciklusa od ovulacije do M v najslabšem primeru dolga 12 dni.
Spoštovani!
Z tipom sva imela nezaščiten spolni odnos. 20h po tem sem vzela Norlevo. Menstruacijo bi rabila dobit 17.7 dobila pa sem jo 21.7, torej mi je zamudila 5 dni ampak rekli so mi da to ni nič nenavadnega. Sedaj med M. imam lahko bi rekla napihnjen trebuh, katero pa še nikoli nisem imela in ne vem zakaj se mi je to pojavilo. Hvala za odgovor in lep pozdrav!