jutranja tabletka
Spoštovani,
če bi bili ob omenjenem spolnem odnosu zanosili, bi moral biti test pozitiven najkasneje 18 dni kasneje. Če je od takrat torej že 18 dni in je izvid negativen, ste lahko mirni.
Pozdravljeni, na vas se obracam z vprasanjem, in sicer, zadnjo menstruacijo sem imela 3.12. Spolni odnos s kondomom sem imela 15.12. vendar je bil kondom kasneje uporabljen. Ne da mi miru, ker se je pojavil predsemenski izliv, sedaj pa sem najbrz v casu ovulacije. Je ze prepozno za jutranjo tabletko ce jo vzamem sele jutri zjutraj? Ne bi rada tvegala, ampak me vseeno zanima ce jo lahko vzamem 2 dni kasneje? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Tabletko Ella One lahko zaužijete do max. 120 ur (5 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu in menda obljublja enako učinkovitost kot Norlevo, ki jo lahko uporabljamo do 48 ur po nezaščitenem SO.
Itak nobena PKK ni 100% zanesljiva ampak največ 95%. Ne pozabit čez 2 tedna naredit testa nosečnosti, če bo izostala M.
Pozdravljeni,
v zadnjih dveh mesecih sem imela precejšno smolo – meseca julija nama je s fantom počil kondom – vzela sem jutranjo tabletko. 21.7. se mi je pojavila vmesna krvavitev, menstruacijo pa sem dobila 25.7. (sicer bi jo morala dobiti 21.7., vendar mi je zaradi jutranje tabletke zamujala, kar je precej običajen pojav, kolikor sem prebirala na internetu).
Naslednji spolni odnos sva s fantom imela 1.8., ko je zopet počil kondom, in sem morala spet iti po jutranjo tabletko (escapelle). Kakšna je možnost zanositve? Taletko sem vzela v roku 12h ur po spolnem odnosu. Prav tako sem skušala “preračunati” dan ovulacije – a moram pri tem šteti prvi dan vmesne krvavitve ali prvi dan menstruacije, ki je zamujala? Prav tako sem malo zmedena, ker so znotraj škatlice tablete navodila, v katerih piše, da je tabletka 84% zanesljiva. V prospektu, ki sem jo dobila zraven, pa je pisalo, da je 99% zanesljiva?
Se opravičujem za dolgo besedilo, vendar sem res zmedena. Sem se pa odločila, da bom začela prakticirat dvojno zaščito (kontracepcijske tabletke in kondomi), ker je to preprosto preveč stresno, in se zavedam, da jemanje jutranje tabletke ni ravno “zdravo” za telo…
Spoštovani,
o odstotku delovanja PKK je s praktičnega vidika nesmiselno razpravljati. Dejstvo je, da je preprečitvena verjetnost zelo visoka (pa naj bo 85%, 95%, kolikor je številka meni znana ali 99%), dejstvo je, da ni 100% in da nikoli ne vemo, koga doleti tistih 1 do 15%. Kdaj približno nastopi ovulacija vemo tudi le znotraj rednega, predvidljivega ciklusa, čim je kaj drugače, pa je stopnja zanesljivosti predvidevanja spet precej nižja. Skratka, obstaja minimalna možnost, da ste zanosili in % verjetnosti tega dogodka vam nič ne pomaga poznati ker ste storili popolnoma vse, kar se v tem primeru da storiti. Se pa strinjam z vašo odločitvijo, da se v prihodnje odločite za eno od o0blik “zanesljive kontracepcije”. Ta ne rabi biti dvojna, če je partner stalni, naj bo pa zanesljiva. Kondom sicer ščiti tudi pred spolno prenosnimi infekcijami, kot kontracepcija pa ne spada med zanesljive, torej tiste, ki imajo Pearlov indeks pod 5.
Pozdravljeni imam eno vprašanje. S fantom sva imela nezaščiten sploni odnos in ker nisva bila prepričana sem vzela jutranjo tabletko. Vzela sem jo par dni pred ovulacijo. Imela sem vmesno krvavitev in menstruacijo bi morala dobili 26.2 in mi danes zamuja ze 9 dan. Vzela sem 2 testa nosečnosti in oba sta bila negativna. Zanima me ali je možno da menstruacije ta mesec sploh ne dobim?
Hvala za odgovor
o vaši menstruaciji težko ugibam, možno pa je, da je tabletka zmotila ovulacijo in je prišlo do preobrazbe v luteinsko cisto, ta pa lahko vztraja nekaj dni, nekaj tednov ali izjemoma tudi nekaj mesecev in ta čas običajno ni ciklusa (menstruacije). S tem ni nič narobe, vendar, če bo M odsotna dalj kot 3 mesece in ne boste noseči, se vseeno oglasite pri ginekologu.
Pozdravljeni, 11. Sem imela nezasciten spolni odnos (prekinjen spolni odnos), 14. Sem dobila menstruacijo, ki je bila mocnejsa kot navadno trajala je 5 dni. Vceraj 26. Sem imela spet nezasciten odnos in ker sem najvrjetneje ravno v casu ovulacije in je bil fant bolj nepazljiv, sem vzela jutranjo tableto ESCAPELLE. Zanima me, ce tableta vseeno prime in opravi svoje delo glede na to, da sem najvrjetneje ze v ovulaciji? So vseeno moznosti zanositve?
Zanima me tudi to, ce pride menstruacija 2 dni po nezascitenem odnosu to pomeni, da bi ni moznosti za oploditev, saj namrec do oploditve pride lahko samo ob ovulaciji oz nekaj dni prej in po?
Spoštovani,
zlasti v času ovulacije PKT prepreči 95% zanositev. Verjetnost, da boste zanosili torej ostane še malo več kot 1%. Glede zanositve drži, da do nje pride le s spolnim odnosom nekaj dni pred in do 12 ur po ovulaciji. Žal ovulacije ni mogoče 100% napovedati brez napredne diagnostike (zlasti UZ).
Pozdravljeni, se eno vprasanje, 7. Dan (3.5.) po tableti/odnosu sem dobila menstruacijo in sicer 9 dni prezgodaj, menstruacija je bila malenkost sibkejsa kot navadno in trajala je samo 3-4 dni. Sedaj imam se vedno bolecine v dojkah, je to lahko od te tablete da malo ‘pomesa’ hormone?
Najvrjetneje ce bi prislo do vgnezditve ne bi bila krvavitev sele 7. Dan in ne bi trajala 3 oz 4 dni? Ta krvavitev najvrjetneje izkljucuje nosecnost? Hvala
Spoštovani,
zelo verjetno je prezgodnja krvavitev posledica zaužitja progestagenske tabletke. Krvavitev se včasih ustavi, včasih pa nadaljuje do menstruacije. Nič posebnega.
da, možno je.
Pozdravljeni, v 4 dnevu ciklusa sem imela nezaščiten odnos, saj sem pozabila isti večer vzeti kontracepcijsko tabletko, ki je bila druga po vrsti v škatli (qlaira), vzela sem jo naslednji dan, ko je minilo okoli 16 ur po tem, ko bi jo morala vzeti. Ali naj vzamem jutranjo tabletko? Skrbi me zaradi stranskih učinkov. Hvala.
ne, ni treba vzeti postkoitalne tabletke. Zelo verjetno se ne bo zgodilo nič.
Pozdravljeni!
Sama sem imela zelo nereden ciklus kljub tabletkam cerazette. Po dolgem casu sem jih spet zacela jemati prejsni mesec in sem pozabila da se jemljejo brez prekinitve. Vmes en teden nisem jemala tabletk. V petek pa sem jih zopet zacela. Prav tako sem v soboto zjutraj imela SO pri katerem je pocil kondom. Ker nisem imela prevoza do lekarne sem norlevo tabletko vzela danes zjutraj nekje 50ur po SO. Naj omenim se da imam verjetno ovulacijo glede nato da imam malo gostejsi izcedek in rahle krce v trebuhu.
Ali Mislite da bo norvelo tabletka delovala ceprav sem jo vzela 50ur po SO in prav tako jemljem tabletke cetazeete od petka dalje
Najlesa hvala za odgovor
Spoštovani,
odgovor bi bil v vsakem primeru: ne vem, kajti Norlevo v idealnih primerih prepreči le 95% zanositev, ne vseh. Odgovor se bo torej podal sam od sebe kakšnih 14 dni po SO, ko bo test nosečnosti bodisi pozitiven ali negativen. Koliko je verjetnost odpovedi metode manjša kot običajno je nenazadnje odvisno tudi od vseh dejavnikov, med drugim najbolj od tega, če je v času 48 ur po SO prišlo do ovulacije ali ne, česar pač ne veva.
Spoštovani,
zadnje mesece imam zelo nereden menstrualni ciklus. Menstruacijo sem nazadnje imela 23.9.2020. 8.11 sem imela nezaščiten spolni odnos, vendar do izliva vame ni prišlo, prav tako pri fantu tisti dan sploh ni prišlo do izliva. Naj omenim, da spolnih odnosov pred tem dnem nisem imela že nekaj mesecev. Naslednji dan, torej 9.11. sem iz preventive vseeno raje vzela jutranjo tabletko (tabletka se mi je rahlo raztopila v ustih preden sem jo pogoltnila, verjetno sem panična brez potrebe, da tabletka zaradi tega morda ne bi prijela?). V torek,17.11. sem dobila rahel rjavo/krvav izcedek iz nožnice, ki traja že štiri dni. Že par dni si belim glavo s tem, da to ni menstruacija, ker je tako šibka ampak je prišlo do vgnezditvene krvavitve. Mislite, da je na zgoraj napisano možnost, da bi bila noseča? Prav tako me zanima, ali pride do ovulacije vsak mesec, ne glede na to, da menstruacije ni bilo?
najlepša hvala za odgovor!
Lepo vas pozdravljam