jutranja tabletka
Spoštovani,
zamujanje ni posledica vaše bolezni niti interakcije med zdravilom in vašo boleznijo. Mislim, da se vam zaradi zamude ni treba vznemirjati in lahko mirno še počakate.
Pozdravljeni!
Imela sem nezaščiten spolni odons in potrebujem vaš nasvet. V lekarni sem dobila urgentno tabetko Escapelle. Malo sem prebrskala po forumih in o Escapelle nič ne pišejo. Zanima me, kakšni stranski učinki se pogosteje pojavljajo? Je tako kot pri ostalih nujnih tabletkah zelo pogosto bruhanje?
Spoštovani,
Escapelle vsebuje prav tako levonorgestrel kot Norlevo in večina ostalih postkoitalnih tabletk, zato pričakujte podobne oziroma ne pričakujte posebnih stranskih učinkov.
o tem ali imate slučajno tokrat ovulacijo 2 tedna kasneje kot običajno, seveda ne morem vedeti, če ste do zdaj imeli vedno reden in predvidljiv ciklus, pa ovulacija praviloma nastopi 12 do 16 dni pred M in če te dni pričakujete M, ste vsaj 10 dni po ovulaciji in torej ne bi mogli zanositi tudi, če ne greste po tabletko.
Pozdravljeni,
sem prebrala use teme, pa bom useeno uprašala tukaj.
20.aprila sem imela nezaščitten SO in fantu je prišlo vame. Naslednji dan sem uzela jutranjo tabletko (prvič). 27.aprila sem dobila M, sicer je bila šibka, trajala 4 dni. Vedno sem imela redno M, na 28 dni približno. Tako sem pričakovala naslednjo šele 28. maja. JE pa prišla čisto nepričakovano 19.maja. NObenih znakov kot ponavadi (bolečine v prisih, trebuhu itd). Tudi sedaj čisto nič ne boli, ponavadi me kar zvija prva dva dni. Zanima me, če je to kaj narobe, ali mogoče zaradi tabletke?? NIkoli nisem dobila tako zgodaj M, če je, je zamujala par dni.
Hvala za odgovore,
lp
Spoštovani,
če je prejšnja M prišla takrat, ko ste jo sicer tudi pričakovali, potem verjetno vsaj ob zadnjem SO niste zanosili, zakaj tokrat M toliko prej, pa ne vem. vseeno velja ob takšnih presenečenjih narediti test nosečnosti, za vsak slučaj. Če nosečnosti ni, počakajte in si zgolj v menstruacijski koledarček zapišite dogodek, potem pa počakajte in boste videli, kaj bo v naslednjih tednih in mesecih. Lahko, da gre zgolj za hormonsko motnjo.
s testom ni potrebno čakati, saj vas zanima trenutna situacija.
Spoštovani,
nezaščiteni spolni odnosi pred ovulacijo, zlasti < 5 dni pred ovulacijo, kar pri vas 8. dan nekako je, lahko vodijo do zanositve, zato bi rekel, da tabletko kar vzemite.
Lepo pozdrav!
Imam eno nujno vprašanje. Pred enim tednom sva imela z partnerjem SP in je kondom ostal v meni (do izliva je prišlo). Ker je bila sobota in so bile lekarne zaprte sem komaj nasledno jutro (nekje po 17-18 urah) vzela jutranjo tabletko. Čez 3 dni sem dobila rahlo menstruacijo, ki se je do danes povečala. Zanima me če je kaj narobe, res me strašno skrbi.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
sprašujem ker sem v enem letu že 3 krat posegla po urgentni kontracepciji….navadno kontracepcijo ne uporabljam ker imava z partnerjem odnose 1x na 4-5 mesecev!zato bi se raje tokrat izognila tabletki,saj vem da to zelo škodi…sicer ob spolnem odnosu in dan po njem je bila sluznica znotraj še rdeča,7 dni je preteklo od prvega dneva menstruacije in mojega odnosa…zato raje jo nebi vzela če so možnosti z azanositev manjše!hvala,lp
zdaj ste se pa precej nejasno izrazili. Od kdaj je preteklo 7 dni? Od prvega dneva menstruacije ali od spolnega odnosa? Po 7 dneh od odnosa itak nima več smisla vzeti postkoitalno tabletko, ne glede na karkoli. Sicer pa tabletka nima posebej škodljivih učinkov, razen da lahko v tekočem ciklusu malce zmeša datume pojavljanja krvavitev.
ne, nič ni narobe. Ukrepali ste pravilno, krvavitev je možna in nič nevarnega, možnost zanositve pa ob uporabi tabletke pade na cca. 1%.
Tabletko pa bi vzeli znotraj 72 ur po SO? Potem je to v redu.
ne, ni treba spiti še ene tabletke, Če bo uspešna, bo za oboje, če ne pa tudi dve ne bi zalegli. Verjetnost uspeha je 20:1