jorkširski terier
Lahko dobiš ceneje, kar pa pomeni: za mal dnarja mal muzke, obiski pri veterinarju, dedne hibe, bolezni, okužbe, pridobljene med životarjenjem v puppy-mill-ih, nepopravljiva škoda pri psihofizičnem razvoju zaradi neprimernih pogojev pri preprodajalcih… Sem sigurno še kaj pozabila, pa mislim, da bo za “prvič” dovolj.
Preberi si vse niti:
Še posebej podrobno pa:
Kar se tiče stroškov – razmisli, če lahko kriješ vse, ki pridejo po nakupu psa:
– cepljenja
– veterinarske storitve (tudi v primeru bolezni, poškodb itd.)
– kvalitetna hrana
– oprema za psa
– igrače in pripomočki za šolanje
– stroški šolanja
Ali boš imela čas zanj 10, 15 ali več let? Kje bo med počitnicami/dopustom? Si se pripravljena odpovedati marsikateri zabavi, potovanju, srečanju… kjer psi ne morejo biti prisotni? Imaš koga, ki bo za psa poskrbel v primeru, da zboliš? Imaš družino – se z nakupom strinjajo vsi družinski člani? Če družine (še) nimaš, boš, ko se boš zanjo odločila, še imela prostor, čas, voljo in energijo za psa – v obdobju cca 15 let.
Vsakodnevno moraš imeti čas za:
– nego
– vzgojo
– igro
– pripravo hrane
– najmanj 3 sprehode (ne 5-minutne!).
Pa še recept, ob katerem se v manj kot 14-ih dnevih cca 70% ljudi odloči, da tako željenega kužka rajši vseeno ne bi imeli:
– zjutraj vstani 1 uro prej
– pripravi “navidezno” hrano
– pomij posodice, v kateri je bila “navidezna” hrana
– obleci se in pojdi na 1/2 urni sprehod (tudi v slabem vremenu)
– iz službe/šole pojdi takoj! domov in odpelji “navideznega” psa na 1/2 urni sprehod
– med svojim kosilom 2x pobriši “navidezno” lulanje (mladički pač lulajo tudi po tleh)
– med najbolj zanimivo oddajo/filmom 2x pobriši “navidezno” lulanje in vsaj 1x odpelji “navideznega” mladiča na krajši sprehod
– obleci se in pojdi na 1/2 urni sprehod
Dnevno se odpovej svojim hobijem/TV-ju ipd. vsaj za 1,5 ure – to je čas, ki naj bi bil namenjen negi, vzgoji itd.
Lp, Yo
Yo,
Nekje si že napisala taq recept, ki sem ga vsa pametna posredovala eni znanki, katere hči si je želela psa…in posledično tudi ostali otroci (3). No, zadevo so poskusili in moram ti rečt, da so 3 otroci omagali, punca, ki pa si je psa želela, je skoraj en mesec to počela brez težav. In resnično tudi sedaj, ko si je “prislužila” peska, zelo lepo zanj skrbi.
Odličen recept!!!!
lep dan
No,no, sploh ni tako hudo, kot pravi Yo! Mi imamo ze drugega kuzija pekineza, vsi smo po 8 ur zdoma,jaz sem celo med tednom v Lj. Zjutraj gre ven, ampak ce niso zjutraj v sluzbi mores naso KAjo prosit da vstane ob 9h(!!!) zjutrej,ker se to je za njo absolutno prevec…Bi cele dopoldneve prespala in je cist hecna, ko smo dopoldne doma…Potem gre vem po kosilu – dobi kaksno kost, pomfrit,juho…Najraje ima mandarine,banane, mango….In potem zvecer.Seveda ce gre kdo od nas kaj ven,gre vedno zraven,pa tudi ce samo v trgovino. Pa je kljub temu zddrava, izredno razigrana in nasa ljubljenka, kljub temu da ji ne pripravljamo posebej hrane, ne gre 3x na dan po pol ure na sprehod…..Je pa res,da imamo vikend v “hribih” in ko gresta oci in mami gor, je tamala cele dneve zunaj.In pride domov tako utrujena,da dva dni samo spi…..
Ni hudo imeti tako majhnega psa!!!!!!!!
Oj!
Neja,s tabo se nikakor ne strinjam.Mali psi zahtevajo toliko pozornosti in se enkrat vec nege,kot vecji psi,saj se majhni psi zelo navezejo na cloveka(za razliko psov,ki recimo spijo vzunaj)in jim je treba posvecati ogromno pozornosti.
Sama psa kopam enkrat tedensko,kar mi vzame cca.eno do dve uri+vsako dnevno cesanje cca. pol ure,potem so tu se sprehodi(trikrat dnevno),zjutraj priblizno 15 minut,popoldne 1/2 ure do 1 uro,ter zvecer okoli 1/2 ure.Po sprehodu sledi se umivanje in fenanje tac.Potem je tu se hrana,moj pes je enkrat dnevno,posebaj mu pripravljam hrano in ce mu kuham mi to vzame priblizno 15 minut do 1/2 ure.Potem pride se igranje in ukvarjanje z njim,ter agility in razstave(ki terjajo tudi ogromno casa in stroskov).
Torej to niti malo ni tako preprosto,kot zgleda ces,ce je pes majhen ni veliko dela z njim….
lp,pia
Se strinjam z Nejo… če seveda psu nudimo minimum… preživetje in … malo ali nič več.
Ker pa psov nimam za zadovoljevanje lastnega ega, pač pa zato, ker uživam, ko mi vračajo veliko več kot dobijo, ker niso počlovečeni in ker jim poskušam nuditi optimalne pogoje za psihofizični razvoj… se podpišem pod Piin post.
Hkrati, Pia, čeprav ne vem, koliko ti to pomeni, ti izrekam vso pohvalo pri delu s psi. Ko sem te spoznala, si bila zame najstnica kot vse ostale, Po nekajmesečnem “spremljanju” tvojega dela s psi pa se mi zdi, da si dekle, po katerem bi se morali zgledovati tudi mi, odrasli. Dekle, ki dela s srcem in užitkom ter z ogromno zalogo znanja in posluha. Bravo, Pia, še naprej bodi takšna kot si in veliko veliko uspeha!
Čestitke tudi za lepo predstavo v Vrtojbi!
Lp, Yo
Oj!
Hvala Yo,za vse lepe besede,niti ne veš kako veliko mi pomenijo.Prav zato in seveda zaradi psov se trudim po svojih najboljsih moceh;)Pa hvala za cestitke;)
Drugace pa hocem povedati predvsem to,da pac psu je treba nuditi maksimalno kar mu lahko.Pes mora biti pac del nasega vsakdana in del takorekoc nasega zivljenja.Sama gledam na psa kot na osebo in ne kot na samo psa,torej se enkrat je treba premislit kaj bos lahko psu nudila in se glede na to odlocit za psa.
Aja,pa se to ce res hoces zdravega psa in tipicnega predstavnika svoje pasme ti svetujem,da ne gledas na ceno;)
lp,pia