Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija jok med hranjenjem

jok med hranjenjem

Pozdravljeni! Ne vem sicer ali sem na pravem forumu, ampak vem da mi boste dali odgovor. Moja punčka je stara 8 tednov in že nekaj časa opažam da se nenormalno zvija pri hranjenju in je cela rdeča v obraz in kakor jo dvignem takoj neha z zvijanjem, zadnje dni pa se dogaja da med hranjenjem dvakrat potegne potem pa nenormalen jok in spet ko jo dvignem je vredu in to se skoz pojavlja! Ne poliva in ne bruha! Kaj bi lahko bil vzrok? Po teźkih mukah spije na koncu vse… Vmes med hranjenjem tudi tako stoka kot bi lovila zrak?! Zelo me je strah!

pri moji punčki opažam da se med spanjem velikokrat strese oz.trzne in razširi rokice? Je to normalno?

In še zanima me kaj bi lahko bil vzrok pomodrevanja rokic? Je možno da je kakšna srčna napaka? Je možno da se srčna napaka šele pri dveh mesecih opazi?

Ali mogoče veste če ko je otrok sprejet na pediatrično kliniko je lahko z mamico 24 ur na dan? Ker ko je bila kot novorojenček na pediatrični sem jo lahko hodila samo hranit?! Mala moja je adaptirano mleko,ne dojim. Strah me je da bova mogle zaradi teh težav v LJ (drugače smo iz Celja) in da ne bom mogla bit zraven nje 24 ur na dan. In še vprašanje je to normalno da mi stoka ko spančka? Sliši se kot da glasno diha. Hvala za odgovore.

Draga kitty23,

ste me kar zasuli z vprašanji, zato odgovarjam po “točkah”.

“Zvijanje”, zariplost obraza med hranjenjem je kar pogosta tegoba dojenčkov v tej starosti, ko pride ob strastnem sesanju tudi do krčev požiralnika in črevesja, ki so lahko boleči. Razlog je lahko prehodna nezrelost oživčenja (ki mine po 3., 4. mesecu), redkeje neprenašanje kakšne od sestavin mleka, izjemno redko gre za kaj resnejšega, kar zahteva obravnavo in zdravljenje v bolnišnici. Kaj lahko naredite sami? Spremenite dudo – na takšno, iz katere kaplja počasi, ne pa da teče ali da spusti eno kapljo na minuto. V prvem primeru lahko dojenčico med pitjem zaliva, v drugem pa golta tudi zrak – in oboje je boleče. Kot drugo lahko zamenjate mleko – na kakšno z dodatkom AR, ki je gostejše.
Stokanje, lovljenje zraka – se mi ne zdi nič posebnega, verjetno gre bolj za “godenje” ob krčkih in zadihanost med hranjenjem (kar je najbolj značilno za prekomerno zalivanje iz dude).

Stresanje, trzanje med spanjem? Nekaj povsem normalnega, tudi odrasli to delamo (a bolj poredko, saj tudi spimo v glavnem le ponoči – in nas pri tem nobeden ne opazuje).

Pomodrevanje rokic je tudi nekaj običajnega, še zlasti v hladnejšem okolju, ko kri skozi najbolj oddaljene dele telesa teče počasneje in je zato delež z ogljikovim dioksidom “poseljenega” hemoglobina (ki daje modro barvo) večji. Vsekakor je pomodrevanje rokic za srčno napako zelo neznačilen znak, bolj zaskrbljujoča je modra barva ustnic in jezička.

“Uradno” je mamica lahko z otrokom v vsaki slovenski bolnišnici brez omejitev. Neuradno pa je to odvisno od razpoložljivosti postelj, ki so rezervirane za mame in od volje osebja. Seveda tudi od vztrajnosti mam, ki svojega dojenčka za nobeno ceno nočejo pustiti samega, tudi če spijo ob njem na stolu…

Stokanje med spanjem? Najverjetneje nič posebnega. Najvarneje pa bo, če jo posnamete (kar s telefonom) in to pokažete svojemu pediatru.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovore. Zanima me še nekaj! Pri moji punčki stari 8 tednov opažam da se zelo strguje nazaj, se uvija v loku in zateguje glavico? Glavico drži že povsem samostojno! In zelo daje vn jeziček. Kaj bi to lahko bilo? Ali se bo to popravilo?Naj povem da je bila rojena z urgentnim carskim rezom zaradi amnionitisa in posledično sva obe imeli sepso. Skrbi me to njeno zategovanje. Neverjetno kako je močna, da me recimo splih pri hranjenju prov boli roka tako se zateguje. Ali ima lahko to kakšne posledice? Ali je možno da je to znak cerebralne paralize? Hvala.

Spoštovana,

nekateri dojenčki se res zelo radi preveč stegujejo in silijo z glavo navzad, kar praviloma nima nobene povezave z dogajanjem pred rojstvom, porodom ali sepso po rojstvu. Večinoma ta prekomerna napetost mine sama od sebe – a jo lahko z nepravilnim rokovanjem (da ji nudite “odpor” in ji potiskate glavo navzpred vi) starši močno potencirajo in podaljšajo. Tudi plazenje jezička ne sodi med pomembne težave. Nobena od opisanih težavic pa ni kakšen značilen predznak za cerebralno paralizo.
Svetujem, da se v naslednjih tednih naročite pri izbrani pediatrinji, ki vam bo pokazala pravilne “prijeme” ali pa vas napotila k fizioterapevtki v ta namen. Bistveno je pokrčenje medenice in polaganje v pravolne položajo, nikakor ne popravljanje lege s podlaganjem glave ali ramen.
Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor. Se bom pogovorila tudi z njeno pediatrinjo. Drugace sva napoteni v razvojno ki panjo imava avgusta. V razvojno sva napoteni ker je bila rojena pred 38.tednom tako so mi v porodnišnici rekli in ker je bil apgar 8/9/9 in ker je bila hipotona ob rojstvu in menda zaradi sepse. Kaj pa to ko ima moja mala rokice skoz skrcene v pesti? In zanima me še, glede na to da dojim koliko ml lahko poje 2 mesečni otrok ba obrok in na koliko casa oz.koliko obrokov lahko ima v dnevu? Hvala in lp

Hvala za odgovore. Zanima pa me še to da moja mala zelo stiska pesti in rokice trdo drži ob sebi poleg tega da se zelo steguje in zateguje glavico oz.se uvija v loku?! In pri moji punčki opažam neverjetno veeelik trebušček-je to kaj zaskrbljujočega???? Je pa mehak trebuh. Trenutno ni naše pediatrinje in moram počakati da pride iz dopusta.

Najprej – se opravičujem za zamudo, enostavno ob obilici dela v službi in doma ni bilo časa sedeti za računalnikom 🙂

Kar se tiče števila in količine obrokov pri 2-mesečnem dojenčku, je razpon dovoljenega – priporočenega zelo velik. Če je dojen, si itak sam določa pogostnost in količino obrokov, večina jih poje 160 – 190 ml/kg dnevno. Le če je hranjen z nadomestkom materinega mleka, je priporočljiv dnevni vnos do 160 ml na kilogram teže, razdeljen v 5-7 obrokov. Zanesljivo pa noben dojenček ne je po matematičnih formulah in enakomerno – razpon +/- na obrok je lahko tudi 50 ml…

V razvojno ambulanto so vas napotili predvsem zaradi stanja po sepsi – saj niti ocena po Apgarju niti 2 tedna prezgodnje rojstvo ne predstavljata nikakršnega dejavnika tveganja.

Dvomesečniki res radi tiščijo pesti skupaj – vendar to ni nič neobičajnega, pod pogojem, da otrok rokici občasno tudi razpira. Prepričana sem, da je tudi pri vas tako…

Nekateri dojenčki imajo res ogromne trebuščke – predvsem zato, ker imajo še malo mase mišic trebušne stene, ki skrbijo za uleknjenost in ker imajo v črevesju veliko plinov (zato imamo včasih občutek, da trkamo po bobnu, ko jih pregledujemo…). Če dojenčica ne bruha, nima težav z zaprtjem ali drisko, ni treba skrbeti ali jo kazati pediatru.

Pozdrav,

Pozdravljeni. Pišem vam zaradi moje hčerke ki je stara 2 meseca in 2 dni. Ob rojstvu je tehtala 2900g in velika 48cm. Ker na zacetku ni pridobivala na teži so mi v porodnisnici svetovali da si mleko črpamo in ji dam po flaski. To sem seveda delala in jo tudi pristavljala na dojko. Vendar je dojko začela za vračati in tako sedaj pije samo iz flaske. Je pa problem nastal pred enim tednom saj noče več jesti. To zgleda tako da najprej lepo je potem pa začne jokat in noče več sesat. Vleče v prazno. Včasih se zgodi da ne joče ampak samo vleče v prazno kot da se ji ne lubi jest. Zanimivo pa je da ponoči normalno je. Zbudi se sicer samo enkrat. Kaj menite da je to? Jo kaj boli? Lp

Razloge, zakaj vleče v prazno, je treba najprej iskati v dudi (premajhna odprtinica?) in v njenem položaju v ustih (pod jezičkom? v ustih zamo konica dude?).
Potem je treba preveriti, ali ji morda ni všeč adaptirano mleko, ki ste ga izbrali, njegova gostota (preveč – premalo razredčeno) in zlasti temperatura (pretoplo).
Šele nazadnje pride v poštev iskanje razloga pri dojenčici – kar pa je treba videti “v živo” in je torej povezano z obiskom pri vašem pediatru.

Pozdrav,

New Report

Close