jod
Zdravo!
Imam eno vprasanje… sem po uničenju ščitnice (hipertiroza) z radiojodom. Sedaj sem hipo in jemlem Euthyrox 100mg, ki sem ga pred sterimi tedni zamenjala za Eltroxin ker ocitno libanonci goljufajo :). Brala sem da za hipo stanje ni priporočljivo jesti veliko joda, ker zavira pretvarjanje T4 v T3. zdej me pa zanima kok se ostale kej izogibate temle jodu kakorkoli… Naprimer jst ne uporabljam soli pa vitaminskih prehrambenih dodatkov tut ne…. smatram da je hrana ze tako ali tako preveč slana pa mislm da se dobi joda tudi od drugod zadosti. Kaj ima katera kaksne podatke katera hrana (zelenjava itd itd) vsebuje veliko joda in se bi jo bilo dobro izogibat??? Najlepša hvala za odgovore že v naprej.
Lep pozdrav 😉
A zdej že Libanonci …??? Hm..
Mirno lahko uporabljaš nejodirano sol, jih je dosti na izbiro, lahko kupiš kar piransko (tisto grobomleto na kateri nič ne piše da bi bila jodirana – v vsaki trgovini jo dobiš).
Hrana, ki vsebuje največ joda pa je: morske alge, ribe, školjke in raki, mleko in mlečni proizvodi, meso, tudi perutnina, puran.., jajca, nekatera zerlena zelenjava , kruh (ker je zelo slan)… in seveda jodiorana sol..
malo zguglaj izraz “food with iodine content”
Ne delovanje ščitnice (če ti sploh še kaj deluje) deluje tudi večja količina zaužitih goitrogenih živil…
(zguglaj goitrogene food). Ampak če ješ zte reči res kar naprej in veliko, sicer nima vpliva.
Hvala za odgovor. No za morsko hrano sem še vedela… tisto pa res ne.. zanimivo za zalenjavo in sojo… tega dvojega pa kar nekaj pojem samo ne pa spet toliko hehe 🙂
Imam pa še eno vprašanje.
Ima katera izkušnje z algami Chlorella.. sladkovodne alge ki jih sedaj na veliko promovirajo kot Algea??? Naj bi bile za čiščenje organizma oziroma v tem smislu… Alge naj bi imele tudi veliko joda ni tako??? A pa sploh kaj pomagajo??
Lep pozdrav, lepo bodite na te lepe dni.
🙂
Sicer ne vem medicinsko, ampak po debatah v društvu raznih alg z jodom ne priporočamo. Vprašaj na hormonske motnje tirologe?
Jaz sem ob diagnozi vprašala tirologinjo kakšne so omejitve glede hrane, pa je rekla – preprosto – v prehrano ne dodajajte NOBENEGA joda. Sol je sicer lahko jodirana, to je to. nobenih multivitamisnkih dodatkov, alg, mace (karkoli že je to, sem potem zvedla da je neka super duper zdravilna rastlina). Drugih omejitev mi ni dala… vidim pa da nisem že od nekdaj ljubiteljica goitrogene zelenjave, medtem ko mleka in jajc pojem kar precej… je pa res da se je treba poslušat, kaj ti poslabša počutje oz. kaj telo pravi da potrebuje.
Pozdravljene,
kako pa je z jodom v prehrani pri bazedovki? Se lahko je? Hvala v naprej.
Posredujem odgovor Janje:
…. Opravičujem se, ampak trenutno mi forum ni dostopen. Pošiljam po mailu, prosim objavi…..
Mislim, da bi bilo za Kebaba tole, kar sem prepisala iz Navodil bolnikom za testiranje in zdravljene z radioativnim jodom, ki jih je verjetno tudi on dobil:
Tri tedne pred testiranjem in terapijo priporočajo dieto z malo joda in sicer ne jejte hrane z umetnimi barvili roza ali rdeče barve kot so nekateri bonboni, kandirane češnje ali jagode, salame (vsebujejo umetno barvilo E 127, ki je bogato z jodom). Prav tako ne jemljite zdravila proti kašlju, dodatne vitamine in minerale, omejite uporabo jodirane solo, ne jejte rib, morskih sadežev , mleka in mlečnih izdelkov.
Trenutno moram biti na tri tedenski dieti pred radiojodom, največ problemov pa imam pri mlečnih izdelkih, ker jih sama zelo veliko uporabljam. Zanima me ali lahko mleko zamenjam za ovseno mleko?
Naredi si mleko doma, npr. iz mandljev. Je zelo dobro. Lahko tudi kupiš riževo mleko ali kokosovo mleko, vsa so boljša kot kravje, vsaj meni.
Sicer pa bi itak vsi bolni morali živeti brez mleka ml. izdelkov, belega sladkorja, glutena in svinjskega mesa….
Pozdravljeni
Mene pa zanima, če lahko dobim kak dokaz ali dobesedno osebno izkušnjo (z izključenimi drugimi verjetnostmi) za to, da jod (naravni, iz npr. rib) ni priporočljiv pri hipotirozi, ker imamo doma čisto nasprotni primer in da si človek ne povzroča škode po nepotrebnem.
Hvala
O naravnem jodu ni govora da bi bil nepriporočljiv, razen če se ne ni človek blazno basal z ribami in podobnim… kar se pa ne.
Ni pa priporočljivo kakršnokoli dodajanje joda v obliki dopolnil (kapsule, alge in podobno…) ker s tem ščitnico pretiorano silimo k delovanju (hoče delat hormone s pomočjo tega joda, pa ne more ker je bolna) in jo še prej izčrpamo oz. uničimo.
So primeri deklet ki so jemale kelp, alge ipd… in se zelo slabo počutile. Ta debata v glavnem živi na FB v skupini Ščitnica- naravno zdravljenje (…. )
Forum je zaprt za komentiranje.