Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami jezik znakovne govorice

jezik znakovne govorice

Zanima me, če je govor z rokami med gluhimi osebami slovenski, oziroma, če se lahko gluha oseba iz Slovenije lahko pogovarja z gluho osebo iz npr. Kitajske?

Isto me zanima za Brailovo pisavo pri slepih osebah. Ali je lahko ena knjiga za vse jezike?

Naj bi bilo tako, da bi se lahko v znakovnem jeziku ene dežele pogovarjali vsi ljudje na svetu, vendar pa so v praksi problemi že pri slovenskem znakovnem jeziku samem, saj za mnoge stvari ni enotne kretnje, mednarodno pa nekatere kretnje, ki pri nas imajo pomen, ne pomenijo nič.

Vsak narod ima svoj znakovni jezik. Med sabo so si lahko zelo različni. Vendar imajo po mojih (mednarodnih) izkušnjah tisti gluhi, ki znakovni jezik dobro obvladajo in je to njihov prvi način sporazumevanja, zelo dober občutek za katerikoli znakovni jezik in se z lahkoto sporazumevajo z gluhimi iz drugih držav. Obstaja tudi mednarodni znakovni jezik, ki pa ga obvladajo le redki.

Pri Brailovi pisavi pa je tako, da ima vsaka črka svoj znak – ne gre torej za poseben jezik ampak le za drugačen način zapisovanja črk.

Ja,gluhi smo lahko srečni da se lahko sporazumevamo s mednarodnimi znaki ali s mimiki ali kako drugače,s tem načinom približno vemo za kaj se gre..skratka noben problem v komunikaciji pri gluhih v svetu ni…

Živjo!
Mene pa zanima kje bi se lahko naučila znakovne govorice, v Ljubljani?
Hvala za odgovor.

T.

T. Sem slišala da imajo tečaje v Zavodu za usposabljanje gluhih in naglušnih v LJ, Vojkova??.

Da, točno. Vprašajte za ceno.

Bi samo še dopolnila: osnove znakovnega jezika poučujejo tudi na Zavodu združenja tolmačev za gluhe, na Drenikovi 24. Le prijaviti se je treba. Za 40 ur je cena 35.000 sit.
Dalje, ali se gluhi lahko sporazumevajo z gluhimi sveta? Da, v tem ni problema, če gre za dvogovor ali skupinski pogovor. Težje je spremljati strokovne teme, sploh pa če ga prevajajo tuji, slišeči tolmači za gluhe. Pri teh enostavno ni mogoče slediti razumevanju. Če predava gluha oseba sama, je tudi za gluhe razumljiv, kljub različici v jeziku.
V svetu obstaja tudi mednarodni jezik gluhih. Za ta jezik pa ni nikjer nobene šole. Izučijo se ga le tisti, ki veliko potujejo in sodelujejo z gluhimi organizacijami, ali pa so v organih svetovne federacije. Na univerzi Gallaudet (Washington) pa imajo svoj jezik ASL (American Sign Language) in velik interes, da se ta jezik razširi kot svetovni jezik gluhih. Konkurenca pač.
Zanimivi so ti jeziki, tako živi in polni, bogati z mimiko. Samo poslušal in spraševal bi … Naš, slovenski znakovni jezik je bolj siromašen, a tudi ta se počasi nadgrajuje.
Godi mi, ko vidim, da mnoge, ki nimajo nič z gluhoto, a jih zelo zanima ta naš jezik. Ne samo spraševati, vzemite si čas, ujemite celo roko, če se vam ponuja prst. Dobrodošli med nami.

New Report

Close