Najdi forum

Pozdravljeni,

Imam vec problemov, ampak nevem kam tocno naj se obrnem zato sem poskusila najprej tukaj ce dobim kaksen koristen nasvet, torej gre se vbistvu za mojega fanta, s katerim sva skupaj ze vec kot eno leto in na zacetku tako kot vsaka zveza je bila tudi najina kot iz pravljice potem pa sem cez cas zacela opazati, da mojega fanta stvari hitro vrzejo iz tira in postane hitro zivcen in jezen.. Zunaj pocneva nekaj in ne gre nekaj po njegovih nacrtih ker je perfekcionist in ima vedno ogromno idej kako bi nekaj naredil in se to ne izide in postane zivcen in ta zivcnost hitro preide v jezo in potem me ne vidi vec kakor punco ampak sovraznika in zacne ponavadi mene kriviti za vse stvari, ki grejo takrat narobe in karkoli recem samo se poslabsa situacijo (ker imam tudi sama dusevne motnje doskrat neznam pravilno odreagirati v taksnih situacijah in mogoce res recem kdaj kaksno glupost ki ga samo se bolj razjezi, ampak res nevem kaj bi lahko rekla takrat da bi ga pomirila) ko sva se pogovarjala o tem mi je povedal, da ima te probleme ze od otrostva ampak mu niso nikoli poiskali strokovne pomoci.. Uglavnem ta njegova jeza se vedno in vedno bolj stopnjuje, da je prislo do te tocke da je zacel unicevati stvari, razmisljati o samomoru, doskrat tudi rece stvari ki me prizadanejo in kasneje ko se zacne zavedati mu postane zal in takrat zacne razmislati o sebi kaksna slaba oseba je, da si ne zasluzi nobenega ki bi ga imel rad, da bi celo zivljenje moral biti sam itd.. Veliko casa je pod stresom zaradi sluzbe, kakor sem ze napisala prej ima fant vsak dan ogromno novih idej kaj bi imel kaj bi lahko naredil in potem je vsak dan se bolj pod pritiskom, ker mu ne uspe dokoncati vsega kar si zamisli in potem ponavadi tudi to vodi do njegove zivcnosti. Svetovala sem mu da si poisce neko strokovno pomoc ampak ker sem jaz imela slabe izkusnje s svojo psihiatrinjo je nekako kar izgubil zaupanje v psihiatre in ne verjame da bi mu lahko oni pomagali. Zato bi Vas prosila, ce ima kdo od vas kaksen koristen nasvet kam bi se lahko obrnila oz kaj lahko naredim v taksnih situacijah ko ima izbruhe jeze, s cim bi ga lahko takrat pomirila da bi malo zadihal in se probal pomiriti? Kaksne vaje za obvladovanje jeze? Karkoli ker sem res obupana, ker je drugace res super, ljubezniv fant in nocem koncati najine zveze zaradi tega problema, ker bi mu rada stala ob strani in ga podpirala v slabem in dobrem, ker se mi res smili in da se pocuti tako kot se..

Društvo za nenasilno komunikacijo – preverjeno, super znajo pomagati. Poskusita.

V bistvu sem se skoraj prepoznal v tvojem fantu… Sam se sicer v podobnih primerih zaprem in kuham mulo sam pri sebi, kar pa tudi ni najboljše.

 

Poiskal sem si pomoč pri psihoterapevtu, vendar imam trenutno še druge težave in bolj gasiva trenutne požare, kot pa da bi pozornost usmerila v to konkretno težavo.

 

Iščem tudi kake pogovorne skupine za moške. Me pa “spuca” kak koncert in pa ogled kake tekme ekipe, ki mi je malo bolj pri srcu. Tam se lahko glasno izražaš, ne da bi pri tem koga užalil oz. osebno prizadel.

 

Upam, da se zadeva pri vama umiri, sam se trudim biti boljši, včasih ratuje malo bolje, včasih malo manj. Seveda pa ni pa spremembe čez noč…

 

Lp

Pozdravljena lol 664,

lepo je, da skušaš fantu pomagati po svojih najboljših močeh, res pa je tudi, da ničesar ne moreš storiti namesto njega. Lahko poiščeš informacije o tem kje bi se lahko naučil krotiti svojo naglo jezo in kako lahko jezo sprosti na način, ki ne bo kakorkoli poškodoval bližnjih, vendar bo končni korak njegov. Glede na to, da sta si blizu je zelo nujno, da ti najdeš kakšno oporo zase, da ne pozabiš nase, da se spomniš, da nisi in ne moreš biti njegova “rešiteljica”, si pa v nevarnosti, da postaneš strelovod za njegovo jezo. Dobro je, če se on zaveda svoje težave in ima tudi sam potrebo, da si poišče pomoč- potem ga pri tem podpiraj. Priporočam pa, da poišče pomoč strokovnjaka, ti si mu res lahko v oporo, a ne moreš mu biti terapevtka. Priporočam spletno stran #to sem jaz, recimo : Jezo lahko obvladaš | #to sem jaz

Naj povem še to, jeza je mnogokrat nujna in potrebna, je čustvo z veliko potenciala, da v življenju kaj spremenimo, a  mora biti izraženo na način, ki ne poškoduje drugih ali nas samih. Tega pa se je večkrat treba naučiti, vendar ni nemogoče- zato pogumno!

Pozdrav,

 

 

New Report

Close