JEZA
Pozdravljeni.
Hvala za vaš prispevek.
Jeza je v resnici zelo pozitivno čustvo. Omogoča nam, da dobimo več moči za premagovanje ovir. Seveda pa lahko postane problematična, če preide v fizično nasilje ali nam povzroča psihosomatske težave.
Koliko in kako je nekdo jezen, je odvisno od njegovega značaja. Ta pa je pretežno odvisen od genetike in načina vzgoje. Značaja preko nasvetov s foruma ne boste mogli spremeniti. Bilo bi dobro, da si poiščete strokovno pomoč. V resnici ne toliko zato, da bi bili manj nasilni, ampak zato, da v večji meri prebudite sebe kot mirno in tiho osebo. Jeza, ki ni v dosegu vaše kontrole in zavedanja je nekoristna in kot tudi sami opažate problematična.
Tudi brez strokovne pomoči pa lahko naredite naslednje:
– vpišite se v kakšen kontakten borilni šport ali pa vsaj kupite boksarsko vrečo, ki jo boste lahko udarjali (naučiti se morate pravilno udarjati in utrditi roke, sicer si boste poškodovali zapestja in členke). Skušajte s pomočjo te vreče priti v stik s svojo jezo, počasi, postopoma.
– vsakič, ko se prepotite in sprostite napetost na boskarski vreči, se na koncu umirite, zaprite uči in skušajte samo opazovati svoje dihanje in to, kako se vaše telo umirja (nujno).
– kadar ste jezni na koga, skušajte to jasno povedati: “jezen sem” ali pa: »s tem se ne strinjam«. V kolikor se pritisk še povečuje, se boste morali odstraniti. In tukaj zopet pride na vrsto vaša vreča. Dajte si duška, vendar pazite na poškodbe. Uničiti morate vrečo in ne svojih rok. V kolikor nimate na voljo vreče, si lahko pomagate tudi brisačo, tako da jo zvijate z rokami, in grizete z zobmi. Trgate lahko tudi liste. Kakšen debel telefonski imenik je idealen. Po mojih osebnih izkušnjah to sicer ni dovolj, če je naboj jeze res velik. Izredno učinkovit način za kurjenje jeze je tudi sekanje drv. Po koncu navala jeze se vedno umirite, zaprite uči in skušajte samo opazovati svoje dihanje in to, kako se vaše telo umirja (nujno).
– otrok, žensk in veliko šibkejših od sebe ne smete pretepati. V teh primerih imate vedno izbiro in se lahko obrnete stran, brez da bi morali biti fizično nasilni (boksarska vreča bo z veseljem sprejela nekaj udarcev, tudi drva so vedno rada nacepijo). Vedno pa lahko tudi v teh primerih jasno poveste, da ste jezni in da je vaše mnenje takšno in takšno.
– Pri situacijah, kjer lahko do fizičnega nasilja pride z moškim, ki vam je relativno enakovreden v moči, se je nasilju malo težje izogniti, če posebej, če ste izzvani. Ampak tudi to gre, v kolikor znate kontrolirati svoje impulze in znate dobro verbalno komunicirati.
Vedeti morate, da situacije, zaradi katerih postanete jezni, privlačite tudi sami. Tudi, če ste na zunaj mirni, še ne pomeni, da v vas ne vre vsa potlačena jeza preteklih let, ki samo nestrpno čaka, da se izrazi. Vaša mirnost in tihost je v tem primeru samo maska.
Težko vam kaj več pomagam preko foruma. Lahko pa me pokličete ali mi pošljete e-pošto.