Najdi forum

jetrni testi

Veliko nobenega živila ne sodi v zdravo prehrano, predvsem ne energetsko gostih, kamor sodijo tudi jajca. Vsakega malo, vsega skupaj tudi malo, naj bo vaše vodilo, pa bo tudi z jetri bolje. Veliko samo gibanja, hoje in rekreacije! Pa veliko vode popiti!

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič,dr.med.

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani!

Potrebovala bi za nasvet. Stara sem 21 let, ter sem bila meseca aprila na pregledu pri endokrinologu. Krvni testi so takrat pokazali povečan bilirubin (26/5) ter AST 0,92, druge preiskave so bile v mejah normale. V začetku junija je bil znižan še T3 (3,25). Naj povem da tudi veliko popijem – ok. 3-4L dnevno, z urinom pa izločim še nekaj več. Obenem imam še težave s pozabljanjem, uhajanjem vode,… prav tako pa že skoraj eno leto nimam mestruacije. Zaradi predpisanih kontracepcijskih tabletk, ki bi sprožile krvavitev, sem prejšnji teden zopet opravila jeterne teste, ki bo bili ponovno povišani (AST ter ALT). Ginekologinja mi je povedala, da bi bili povišani jetrni testi lahko vzrok virusnega oboljenja, izpostavila je hepatitis. Zanima me če bi bil vzrok povišanih jetrnih encimov lahko tudi, glede na moje težave, kje drugje. Alkoholnih pijač ne pijem. Nekaj časa pa opažam tudi malce povečane begavke (osebna zdravnica je rekla da verjetno zaradi vnetega grla, vendar ne vem če bilo vneto tako dolgo časa; testiranje za inf. mononukleozo je negativno). Mi lahko napišete vaše mnenje, ter mi svetujete, kje bi najhitreje prišla do pregleda pri gastroenterologu, saj me skrbijo tudi moje kosti – Ali bi bilo smiselno opraviti samoplačniški UZ jeter?

Opravičujem se, če je napisano malce zmedeno!
Hvala za Vaš čas ter lep pozdrav,

Sandra

Pozdravljeni!

za 21-letno dekle imate res veliko težav in popolnoma razumem, da je vprašanje napisano nekoliko zmedeno. Ne vem kaj ste mislili tisto z urinom in s T3 (najverjetneje ščitnični hormon?) ter stanjem kosti.
Ob prvem pregledu je bila vrednost ALT minimalno zvišana,iz osnovnih laboratorijskih izvidov ne morem ugotoviti za kakšno jetrno obolenje gre.Poleg tega nas pri bolezni jeter bolj zanima njihova funkcija kot pa vrednosti AST in ALT (povišane vrednosti AST in ALT nam dajo podatka o resnosti jetrne bolezni, za to je potrebna jetrna biopsija). Iz napisanega je nemogoče reči, da gre za virusno obolenje, za to so potrebna drugačna testiranja.
Vsekakor so kontracepcijska zdravila lahko razlog za poslabšanje jetrnih encimov. Seveda lahko opravite samoplačniški UZ trebuha-s preiskavo izključimo obolenja, ki zahtevajo takojšno obravnavo. Če bo UZ trebuha v mejah normale, se naročite na pregled pri gastroenterologu, kjer pa je vsaj v Ljubljani čakalna doba 3-6 mesecev, v tem času ni pričakovati, da se bo stanje bistveno poslabšalo. V primeru, da se bo stanje slabšalo, vas bo zdravnica napotila v gastroenterološko ambulanto pod nujno, v tem primeru boste pogledani takoj oz v roku enega tedna.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Imate prav, vendar upam, da se bo kmalu odkril vzrok. Hvala za razumevanje!
Urin ter t3 sta bila samo podatka, ki odstopata od normalnih vrednosti. Zaradi stanja kosti pa je bilo mišljeno da se z odsotnostjo menstruacije, lahko naredi škoda – glede kalcifikacije kosti.
Torej, če sem Vas pravilno razumela, bi lahko bilo posredi kakšno jeterno obolenje? Verjetno je do pregleda smiselno kontrolirati te parametre. Kontracepcijskih tabletk, nisem jemala, z ginekologinjo sva se odločili, da počakava do mnenja gastroenterologa.

Hvala ter lep pozdrav,

Sandra

Pozdravljeni!

Ponovno bi Vas prosila za odgovor. Opravila sem UZ abdomna, ki je v mejah normale. Jetra so homogena in normoehogena, ni videti znakov sonopatoloških sprememb. Vendar moji jetrni testi zopet niso vredu. Bi mi lahko prosim povedali kaj lahko glede na “normalen” UZ to povzroča. Način življenja, bolezni?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

UZ trebuha oz pregled jeter pri bolnikih s patološkimi izvidi opravimo z namenom, da izključimo morebitne zasevke v jetrih, primarni tumor jeter ali bolezni žolčnika in žolčnih vodov. Nikakor ne moremo z UZ ugotavljati drugih vzrokov za jetrne bolezni. V primeru normalnega UZ izvida, je potrebno izključiti virusno naravo, avtoimunske bolezni, bolezni metabolizma (kopičenje železa, bakra..), določiti lipidogram. Če na ta način ne najdemo vzroka za patološke jetrne izvide, potem je potrebno opraviti jetrno biopsijo (odvzem jetrnega tkiva za patohistološki pregled).

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Sem 31-letna mamica 8 mesečnega sina. Med nosečnostjo so se mi začele pojavljati bolečine v zlički in v pasu pod rebri (te so se pojavljale izključno ponoči oz. proti jutru). Prav tako sem imela teževe s prebavo in zato sem bila tudi hospitalizirana in natančno pregledana, vendar vzroka zgoraj naštetih nevšečnosti niso odkrili. Po porodu se je stanje počasi normaliziralo, dva meseca nazaj pa so se bolečine zopet pojavile, moram povedati, da so tokrat še hujše. Pojavljajo se praktično vsako noč, ne glede na to, kaj čez dan jem (zadnja dva meseca res pazim na prehrano). S prebavo trenutno nimam težav. Osebna zdravnica me je napotila na UZ trebuha, kjer so bili vsi pregledani organi bp, prav tako ni bilo opaziti žolčnih kamnov, na katere je sumila. Pregledali sva tudi kri in vsi izvidi so v mejah normale, razen bilirubin, ki je po njenem mnenju precej povečan, saj znaša vrednost 71 (meja pa je menda 17). Trenutno sem na čakalni listi za gastroskopijo.
Ker se trenutno počutim res zelo slabo, bi rada čimprej odkrila vzrok svojih težav. Zanima me, kakšno je vaše mnenje in kaj svetujete.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
G.

Pozdravljeni!

Kot razumem imate povišane samo vrednosti celokupnega bilirubina, nič niste navedli vrednost direktnega. Očitno so ostali jetrni encimi v mejah normale. Po temu sodeč imate najverjetneje Gilbertovo bolezen, ki je nenevarna motnja v metabolizmu bilirubina. Ponavadi se vrednosti bilirubina pri tej bolezni povišajo ob stradanju in stresu. Bolečine v žlički ne sodijo v klinično sliko Bilbertove bolezni, tako da bo za razjasnitev teh težav potrebno počakati na gastroskopijo. Do tedaj si lahko pomagate z Ranitalom ali zaviralci protonske črpalke, ki jih lahko kupite v prosti prodaji.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani
prosim če mi lahko razložite težavnost bolezni in ali je ta ozdravljiva glede na izvid ki sem ga prejela:
Bolnica ima dokazane divertikle v sigmoidalnem delu in tudi zarasline.
lab. hb 107, ht.0,34, MCH 25, MCHC 309, tromb.285, sr 19, MCV 82, T3 3,48, T4 in TSH še v mejah normale.
UZ trebuha – jetra so gladkoroba, normalno velika, manjši hemangiom vel. 6,5×9,2, drugih žariščnih lezij ni. Ostalo b.p.
Kolonoskopija – bolečine v predelu sigmoidalnega dela, obe fleksuri sta zaviti, cekum precej medialno, sluznica ileuma normalna, valvula je ploščata, v cekumu je sluznica eritematozna. tudi pri vračanju je sluznica blago eritematozna.

Preisk. metoda : Kreyberg
Sluznica debelega črevesa – zmerno hudo enostavno kronično vnetje, limfatični folikli, zlivajoči se limfatični vozliči, blaga fibroza, povrhnja, blago brazgotinjenje, razpredelitev gradnje, hiperplazija, hiperplastični polip

ni znakov tumorske rasti
ni znakov za celiakijo

salofalk 500mg 2×1

Pogosto imam bolečine v črevesju, napihnjenost, bolečine imam tudi pri odvajanju, prav tako me bolijo zelo bolijo kolki in trtica. Pogosto sem omotična.
Opravila sem RTG slikanje – degenerativne spremembe SI sklepov, izravnana lumb. lordoza, zmerna artroza ledveno križnega prehoda. Movalis 7,5 mg 1×1.
Občutek imam, da so bolečine v črevesju in kolkih nekako povezane. Prosim za mnenje in kakšen nasvet – po 3 tednih jemanja salofalka ni kakšne bistvene spremembe.

Pozdravljeni!

Divertikli v področju sigme niso nevarni-iz njih se ne razvije rakavo obolenje, se pa lahko sluznica v omenjenem predelu večkrat vname. tedaj imajo bolniki bolečine v levem spodnjem kvadrantu, povišane vnetne parametre, lahko celo odvajajo kri. V primeru vnetja v tem predelu predpišemo antibiotike kot sta ciprofloksacin in metronidazol. Divertiklov se ne da pozdraviti, ker gre za anatomsko spremembo. Ne vem natančno zakaj so vam predpisali Salofalk-ponavadi ga predpišemo pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo kot je ulcerozni kolitis. Pri divertikulitisih (vnetje divertiklov) ga predpišemo le v primeru, da se vnetje pogosto ponavlja v smislu preprečevanja in ga bolnik jemlje 7 dni 1x mesečno 1 leto.
Movalis je nesteroidni antirevmatik, ki lahko povzroči vnetje in rane v črevesju, zato moramo biti pri jemanju omenjenih zdravil zelo pazljivi. Bolečine pri odvajanju so ponavadi posledica trdega blata ali abscesa (kolekcija gnoja) v tem področju.
Pri vas je v ospredju anemija že mikrocitnega tipa, zato je potrebna še ostala diagnostika kot je gastroskopija, pregled pri ginekologu,potrebno je oddati blato na kri….

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,
star sem 25 let, živim zdravo, sem športno aktiven, ne pijem alkohola, ne kadim.
Že dlje časa se ubadam s slabo krvno sliko, trenutni testi kažejo na povečanje parametrov jeter ter kreatinina:
S-Kreatinin 114 (53-106)
S-AST 1,37 (do 0,58)
S-ALT 2,05 (do 0,74)
S-Gama GT 1,07 (do 0,92)

Podobni testi se kažejo že dobre 4 mesece. Preden se je to začelo sem dobil neznosne bolečine neznanega vzroka v predelu trebuha (2 prsta desno od popka) močna bolečina pri dihanju, premikanju, ležanju, ter zelo močna bolečina na pritisk v tem delu. To je trajalo dober teden dni, po tem nisem občutil nobenih bolečin več.

Počutim se dobro.

Takrat tudi opravljen UZ, RTG, preiskava urina – vse BP. Samo krvna slika je že ves čas slaba.

Osebna zdravnica me vsak mesec pošlje na preiskavo krvi v upanju, da se bo stanje izboljšalo.

Prosil bi vas za kako mnenje, nekako mi je jasno da jetra ne delujejo pravilno. Kaj bi mi svetovali, ali je lahko kaj narobe, kaj sledi…

Najlepša hvala za odgovor.

lp,
bolnik1

Pozdravljeni!
V vašem primeru je potreben pregled pri gastroenterologu zaradi opredelitve patološkega hepatograma in pregled pri nefrologu zaradi povišanega kreatinina. Glede na to da se ukvarjate s športom, bi bilo dobro vedeti, če uživate proteinske pripravke.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,

ravno sem prejel napotnice za ponovni UZ, gastroenterologa ter nefrologa kot ste omenili.

S športom se ukvarjam v prostem času in v življenju nisem jemal nobenih preparatov, raznih dodatkov.

Hvala za odgovor.

lp

Pozdravljeni,

Pri pregledu krvi so mi ugotovili malo povišane vrednosti maščob (6,2) in pa povišan bilirubin cel 19,2 (0-17 ) in pa bilirubin direkt 9 (do 5).
Zdravnica me je vprašala če uživam alkohol, (samo občasno kakšen kozarec piva).
Omenila je da bom verjetno poslan na ultrazvok, mene pa zanima kako hudo je z mojimi jetri oz kako si lahko pomagam sam.
Odstranjen imam žolčnik (če je kakšna povezava).

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani!

Polovico primerov patoloških jetrnih encimov in povišanega bilirubina povzroča pitje alkohola, pogosti vzrok je jetrna zamaščenost, kar se pojavlja skupaj s povišanimi maščobami in holesterolom. Povišan bilirubin ima precej ljudi in gre pri njih za nenevaren Gilbertov sindrom. Ne zahteva zdravljenja.
Sprašujete, kako hudo je . Samo iz ravni holesterola se to ne da reči. Holesterol je samo eden od dejavnikov tveganja za pojav srčno žilnih bolezni, ki prispeva 10% k celokupni ogroženosti. O tem si lahko preberete v vsakem priročniku ali članku o zdravem načinu življenja. Med drugim celo v knjižici Uživajmo zdravo.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Bom že kar v obstoječi temi predstavila svoj problem, ki me že pošteno bega.

Pred tednom dni sem se zglasila pri osebni zdravnici zaradi težav s kožo – pojavljajo se mi namreč rdeča območja, redkokdaj v obliki izpuščajev, ki zelo srbijo. To traja že približno dve leti in sem zaradi tega že bila dvakrat pri zdravniku, kjer sem vedno dobila navodilo naj si kupim antihistaminike in predpisano Elocom kremo (v tem času je bila moja zdravnica odsotna in sem vedno prišla k različnim zdravnikom). Naj še omenim da omenjena kombinacija (ali pa tudi če se samo namažem) res pomaga in odpravi težave. Zaradi suma alergije in pogostejšega pojavljanja težav s kožo sem se odpravila do moje zdravnice, ki je na podlagi moje anamneze tudi posumila na alergijo in dobila sem napotnico za alergološko testiranje ter Advantan kremo.

Stvar ki me bega pa je sledeča: zdravnica me je poslala tudi na pregled krvi, kjer je bila ugotovljena blaga hipohromna anemija (in znižan HBG ter HCT), biokemija pa je pokazala po besedah zdravnice ”zelo blago povišane jetrne encime” ALT in AST. Naj še povem, da sem izvide izvedela po telefonu in da mi je zdravnica zastavila še nekaj vprašanj, na katere zaradi popolnega šoka sploh nisem znala odgovoriti, torej tudi ne vem vrednosti niti razmerja ALT:AST. Rekla je, da naj najprej opravim alergološko testiranje, nato pa opravim ponovni kontrolni pregled krvi, in če bodo spet odstopanja, me čakajo nadalnje preiskave.

Šele po tem, ko sem od šoka prišla malo k sebi pa sem pomislila na naslednje:
1) blago anemijo imam že zadnjih 10 let, nekajkrat vmes sem bila na Th z železom in takrat se je stanje bistveno izboljšalo, vendar je od takrat minilo že kar nekaj časa. Sem vegetarijanka, vendar se trudim jesti čimveč živil ki vsebujejo železo, je pa res da je moja prehrana vse prevečkrat neredna in tudi ne ravno najbolj uravnotežena.

2) ravno prejšnji teden (3 dni pred obiskom zdravnice) sem pričela s hujšanjem in sicer sem režim prehrane spremenila tako, da uživam zelo malo enostavnih sladkorjev, v popoldanskem in večernem času pa pretežno beljakovinsko hrano in sestavljene OH. Začela sem se tudi intenzivno ukvarjat s fitnesom (prej nisem športala že od telovadbe v srednji šoli) in se vmes tudi konkretno predozirala, tako da sem imela 5 dni zelo konkreten ”musklfibr”. Dan pred vzemom krvi sem šla zvečer tudi v fitnes, kjer sem delala povečini vaje z utežmi, po vadbi pa pijem tudi proteinske šejke. V tistem času ”musklfibra” sem jemala tudi NSAID (paracetamol in naproksen).

3) redno (že 4 leta neprekinjeno) jemljem tudi kontraceptive (Logest), alkohol pijem zmerno (se pravi občasno pivo ali kozarec vina, žganja ne pijem), nisem potetovirana, preluknjana, ne uporabljam I/V drog, imam stalnega spolnega partnerja. Počutje je povsem normalno, ni povečane utrijenost, redno hodim na blato, ne občutim nobene slabosti, bezgavk nimam povečanih, ne občutim bolečin pod desnim rebrnim lokom.

Seveda daje me panika, tu so na voljo hepatitisi A-E, avtoimune bolezni, kolikor pa mi je znano pa bi tudi povečana telesna vadba lahko vplivala na povišanje jetrnih encimov. Seveda bodo najbolj konkluzivni šele nadaljni testi; a vseeno me zanima ali naj me stvar resneje skrbi? Bi bilo dobro, da bi kakšen teden dni pred naslednjim biokemičnim testiranjem prekinila z vadbo in jemaljem proteinskih dodatkov? Je smiselno, da prilagodim sedaj prehrano, da bi videla, če bodo kakšne spremembe (npr. da rahlo povišam vnos glukoze, jem hrano, z višjo vsebnostjo železa v kombinaciji z vitaminom C) ali bi s tem le zameglila kakšno prikrito stanje?

Najlepše se vam zahvaljujem za branje mojega eseja in vas lepo pozdravljam,
Š.

Spoštovani,

nisem pozabila na vas, le tudi sama sem se precej intenzivno najprej rekreirala, nato izobraževala!
Pravilno ste predlagali, da bi krvne teste ponovila brez zdravil in brez musklfibra, se pravi ob zmerni vadbi, ki ne povzroča bolečin. Predvsem se morate fizične aktivnosti lotiti zelo postopoma, ne pa brezglavo, da vas potem vse boli. Bolečina pomeni poškodbo mišic, kar se celi počasi, delno tudi z brazgotino. Sigurno to ne koristi. Paracetamol in NSAR, zlasti diklofenak, lahko povzročita povišanje jetrnih encimov.
Blaga hipokromna anemija je lahko posledica nizkega železa v serumu. Popravi se z zadostnim vnosom in s povečanjem fizične aktivnosti, ki naj bo redna in ne preveč intenzivna.
Za začetek naj bo dovolj. Sporočite, kako je šlo naprej. Ne se takoj zapoditi v manj pogoste nevarnejše bolezni, ne po nepotrebnem povečevati strah v sebi! tudi to telesu prinaša škodo!

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close