Ojla,
Pravkar sem bil na zdravniškem pregledu, kjer mi je doktor povedal da so povišane vrednosti jetrnih testov, in sicer:
gama GT – 1,14
ALT – 1,80
AST – 0,72
Star sem 30 let. Zanima me, ali je to blago povečanje ali lahko sumimo na kaj resnega? Vprašal me je tudi, če veliko pijem – v zadnjih treh mesecih sem namreč le 2 x pil alkohol (ok, študentska leta so bila bolj divja). Ali moram biti zaskrbljen?
Pozdravljeni!
Gre za nekoliko povišane vrednosti jetrnih encimov. Glede na razmerje med ALT in AST ne gre za alkoholno naravo. Razlogov za patološke izvide poleg alkohola je veliko (virusi, zdravila, povišane maščobe, avtoimunske bolezni, prirojene bolezni metabolizma, delo s toksičnimi substancami….), včasih tudi po jetrni biopsiji in histološkem pregledu tkiva ne najdemo razloga. Same vrednosti jetrnih encimov nam nič ne povedo o jetrni funkciji, za ugotavljanje le te določamo protrombinski čas, amonijak in albumine.
Glede na vaše vrednosti hepatograma, vam ni treba biti zaskrbljen. Seveda je potrebno opraviti še UZ trebuha in kontrola izvidov čez tri mesece pri lečečem zdravniku.
Lp,Nataša Smrekar