Najdi forum

Jetra- težave

Pred poldrugim mesecem sem se na skalah v morju poškodovala. Dobila sem manjšo površinsko poškodbo kože. Zdravljenje te male ranice pa ni potekalo kot običajno. Najprej se je zagnojila, okrog rane se je pojavila rdečina, srbenje… Koža, ki je bila poškodovana, je še vedno nekoliko rdeča, nekoliko se lušči… 14 dni po poškodbi sem dobila nepojasnjeno visoko temperaturo, slabost, siljenje na bruhanje, kar se je še nekajkrat ponovilo. 10 dni sem jemala antibiotik. Pogosto sem utrujena. Zdravnica rani ni posvečala pozornosti in je omenjala luskavico – do sedaj nisem imela nobenih simptomov le-te. Posumila je na težave s prebavili. Bila sem na pregledih, kjer so ugotovili zamaščenost jeter, ciste na jetrih ter povišane jetrne vrednosti (bilirubin, AST, ALT) ter prenizke vrednosti Erci in Ht, ostalo je bilo bp. Pred tem nisem imela težav.
Zanima me, ali je možna kakšna povezava med rano (morebitno okužbo) in težavami z jetri? Kako naj si pomagam?

Spoštovani,

ponuja se mi nekaj vprašanj, preden vam odgovorim. Kaj ste z antibiotikom zdravili? Ste ga dobila kot zdravilo zaradi okužbe rane ali je bilo bakterijsko vnetje kje drugje? Kateri antibiotik ste jemala? Ste imela jetrno steatozo že prej? Ste pretežki, imate sladkorno bolezen, imate povišan holesterol. Morda še prej, koliko ste stari?
Rana in povišani jetrni encimi so lahko povezani. Antibiotik namreč lahko poviša jetrne encime.
Napišite še te podatke, vam bom lažje odgovorila.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Jemala sem Anaclosil 500. Kaj sem pravzaprav zdravila, ne vem, saj mi zdravnica ni postavila diagnoze. Drugega vnetja ni bilo videti, čeprav so lab. izvidi nakazovali vnetje. Antibiotik mi je predpisala zaradi precej povišane temperature in slabega počutja. Omenila sem ji tudi težave z želodcem in slabost, ki je trajala 2 dni. Ko mi je predpisala antibiotik, se okužbi rane ni posvečala, saj le-tega ni niti zapisala v zdrav. karton.
Za težave z jetri sem izvedela sedaj po UZ. Pred leti je bil narejen UZ, ki ni pokazal posebnosti. Stara sem 48, v zadnjih treh letih sem se zredila, sladkorne in holesterola nimam povišanega.
V meseci dni se mi je zelo poslabšala krvna slika: Hb iz 140 na 121, Erci 3,81, Železo 6,2, Bilirubin cel.18,9, AST 0,70, ALT 0,84.

Spoštovani,

Anaclosil je antibiotik, ki zdravi okužbe kože on podkožja, torej ste ga dobila zaradi vnete rane. Ne spada med hepatotoksična zdravila, se pravi zdravila, ki okvarjajo jetra. Steatoza se pojavi zaradi hrane, ki vsebuje preveč sladkorja in maščob. Zmanjša se, če se držite zdrave prehrane in shujšate. Izvidi, ki ste jih napisali, niso zaskrbljujoči. Vseeno se lotite zdravega načina življenja.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close