Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? jetra- metastaze

jetra- metastaze

Pozdravljeni vsi,

ali kdo pozna oz.ima izkušnje, kako poteka zdravljenje metastaz na jetrih.
Primarni tumor je bil odkrit na črevesju. Zdaj ostajata dve metastazi na
jetrih velikosti cca. 5 in 6 cm.

Hvala za vaše odgovore.

Lep pozdrav.

Pozdrav!

Lahko le povem, kako so zdravili metastaze na jetrih pri moji mami. Dobila je 8 kemoterapij v razmaku 4 tednov, torej 1 kemo na mesec. Primarni maligni tumor je bil na jajčniku leta 2003, leta 2005 so se ji pojavile metastaze na jetrih. Januarja letos je dobila zadnji ciklus kemoterapije, pred dvema dnevoma pa so ponovno na jetrih odkrili metastaze. Ker je minilo le malo več kot pol leta, ponovne kemoterapije ne more dobiti. Sedaj jemlje zdravilo Nolvadex, ki bi naj zavirala rast rakastih celic, ne pozdravi pa raka. MI upanja nismo izgubili, borimo se naprej, je pa zelo težko. Dodatno uporablja še alternativo. Mama je stara le 51 let, nisi pa nič napisala kakšna je starost v tvojem primeru.

Želim čim več sreče in ne zgubiti upanja. MI gremo to sedaj skoz že 4-ič. Ko je bila stara 38 let je zbolela za rakom na dojki, 10 let je bila zdrava, nato se je rak pojavil na jajčniku.

Kaj več ne vem, bom pa vesela tudi jaz kakršnegakoli odgovora oz. mnenja.

Lp, Tamara

Pozdravljena Tamara,

zahvaljujem se ti za tvoj odgovor. Sprašujem za mojega očeta, ki je star
66 let. Pred letom in pol je bil operiran za tumorjem na debelem črevesju,
po operaciji je jemal Xelodo- rekli so, da bolj kot preventivo. Letos v
začetku leta pa je UZ pokazal dve metastazi ma desnI strani jeter. V avgustu je opravil še celotni CT ,in hvala bogu, nikjer ni pokazalo novih
sprememb. Ker sta spremembi le na jetrih je bila možna operacija. Danes pa je revež izvedel, da sta na takem koncu, kjer poseg ni možen. Sedaj mu sledijo 2-dnevne kemoterapije na OI. Ali je tvoja mama tudi imela dvo-
dnevne terapije? Naj povem, da je od marca do julija že hodil na 3 tedne
na kemoterapijo, ampak to je bilo vse dnevna klinika in po 4 urah je odšel
domov. Dobil je 4 cikle. Počutje je bilo v redu, težav ni imel nobenih, lase
pa je deloma izgubil (to je še najmanj kar je). Žal pa se metastazi nista nič
zmanjšali in še vedno ostajata omejeni in enako veliki. No, vsaj nekaj, da se ne večata. Zato me zanima, kako je mama prenašala to kemoterapijo?
Ali mogoče veš s katerimi zdravili so jo zdravili?

Hvala, ker se boš oglasila nazaj in vse dobro ti želim in seveda tudi tvoji mami.

ps ,tudi moja mama je pred 10 leti bolehala za rakom pljuč. Na srečo je
danes dobro in to me tolaži, da ta “hudič” (oprosti izrazu) le vedno ne zmaga.

Zdravo tudi tebi

Mamo so zdravili z paraplatinom in taxolom. Ker je to bila druga kemo v roku enega leta in pol, jo je težje prenašala kot prvič. Prvič leta 2003 je imela 6 ciklusov na 4 tedne, in ni imela večjih težav, lasje so ji šli dol, prva dva dneva po kemo je imela drisko pa hrana ji je smrdela, zado je jedla bolj hladno hrano. Lansko leto pa so slabosti trajale dalj časa, ni mogla jes po 3 do 5 dni, kakor kdaj, tudi lasje so ji šli (nekateri se obremenjujejo z tem da izpadejo lasje, ampak to je še najmanj kar se zgodi pri kemo, to ne boli, vse drugo je težje prenašat…), je pa vsak naslednji ciklus bil težji, vedno bolj jo je izmučilo, ampak se je kar fajn pobrala v 4 tednih. Njej so metastaze v času zdravljenja popolnoma izginile, vendar so se zdaj spet pojavile. Mama je imela enodnevne kemo, ampak ker ji je nagajal pritisk je takrat ostala čez noč in je imela dva dni (telo je vedno bolj izčrpano). Ko je prišla domov, je vedno imela visoko vročino okoli 39-40, ampak naslednje jutro je bilo že vredu, ,mislim na vročino, je bila pa zelo izčrpana. Kakih 7 do 10 dni je rabila, da se je povsem pobrala in da je lahko šla od doma.

Je pa zanimivo, da ji sploh niso omenili možnosti operacije, … ne vem zakaj, možno da zato, ker jih je več in so zelo mjhne, največja je 1.6 cm, tudi lani je imela take.

Če želiš, mi lahko pišeš na meil: [email protected]

Sploh ne vem koliko let imaš, ampak te kar tikam…. tako je lažje. Jaz jih imam 30. Oglasi se še in vse dobro želim.

Tamara

Pozdravljena!

Metastazirana jetra operirajo le do določene velikosti metastaz. Tudi pri moji mami smo postavljali to vprašanje, vendar smo vedno dobili negativen odgovor. Pri zdravljenju jeter ni neke enotne kemoterapije, je pa zelo pogosto zdravljenje s Xelodo. Moja mami je po tretji terapiji ni mogla več prenašat. Vendar pa so odzivi od človeka do človeka različni. Poleg običajnega zdravljenja je moja mami odšla k dietologinji na onkološkem inštitutu, ki ji je predlagala hrano, ki bi pozitivno vplivala na obnavljanje jeter. če želiš ti lahko kaj napišem o tem.

Vse dobro vam želim

S

Pozdravljene!

Dva dni nazaj sem izvedela, da ima tudi naša mama metastazo 6x8cm veliko na jetrih, pa še eno manjšo na trebušni slinavki. Žarišče njejega raka pa je v žolčniku, ki naj bi ji ga v naslednjem tednu odstranili. Tudi njo čakajo čez kakšen mesec kemoterapije…

Sem danes prvič na tem forumu in prebiram kako ljudje živijo tudi z rakom. Sem postala prav boljše volje, ko ugotavljam da res lahko veliko pomagajo. Sicer pa to kar težko sprejemam, verjetno tudi zako, ker sem v 32. tednu rizične nosečnosti …

Hvala, da sem lahko prebrala vaša pisma in lep pozdrav Tina

Draga Tina,

kot si lahko razbrala iz mojega prvega maila se tudi moj oče bori z metastazami na jetrih. Ravno te dni je v bolnišnici in dobiva novo
terapijo. Prva ni pomagala je pa pripomogla, da se zadeva ni razširila.
Nova terapija z novimi zdravili pa mi poraja novo upanje. Skozi čas spoznamo, da je vsak človek bolnik oz.rakav primer zase. Sama sem bila
lansko leto zaradi očetove diagnoze in bolezni zelo šokirana in žalostna.
Bila sem v 11 tednu nosečnosti, ki se je (vsaj jaz mislim, da zaradi tega)
končala s splavom. Zato, ti svetujem, da misliš pozitivno kolikor je mogoče.
Danes so zdravila zelo dobra, sploh pa, če bodo mamo še operirali.
Upaj oz.vedi, da bo še vse dobro, pomiri se in misli na svojega otročička.
Boš videla, da bo prav on v vaša življenja prinesel novo življensko energijo, tako tebi, še posebej pa tvoji mami.

Želim ti vse dobro, mami tudi in čuvaj bebico.

Tamara, prosim povejte katero alternativo mama uporablja dodatno. Iščemo vse možnosti. Hvala, lp.

Pozdravljeni.Mojemu ocetu so pred dvemi meseci odkrili tumor na danki,ta teden je pricel s kemoterapijami,insicer 3-dnevnimi,ugotovili so mu tudi stevilne metastaze na jetrih,kar me zelo bega.Najhuje je pa to,da bolezen zelo malo poznam,tako da ne vem kaj nas se caka,ker je ze to,da smo izvedeli,da je oce bolan,bil za nas prevelik udarec…za kakrsenkoli nasvet,vam bom iz srca hvalezna….veliko srece zelim vsem ki so povezani s to boleznijo

pozdravljeni.Moji mami so pred štirimi meseci odkrili raka na debelem črevesu in jo takoj operirali.Po nekaj dnevih so jo odpustili iz bolnice toda doma je dobila neke vrste vnetje in takrat so ugotovili da so jetra polna metastaz.Borila se je za življenje toda metastaze so prodrle v celo telo,tako da jo zdaj ne reši nobena kemo in noben čudež.Veseli me , da sem našel ta portal, ker sem se veliko naučil o tej zahrbtni bolezni in kako dobre nasvete lahko dobiš od drugih ki ti lahko pomagajo z lastnimi iskušnjami.KO pišem te besede sem zvedel da MOJA MAMA ne bo dočakala jutra ker so ji ne ure ampak minute štete.

šurda, mnogo nas bo v mislih s teboj!
Spomnila sem se grenke izkušnje, ko je umirala stara mama. Moja teta in stric me nista pustila k njej, ker, da je itak na koncu in da ni primerno, da sem tam. Ne znam ti povedat, kako mi je še danes hudo!! Znala me je objeti, me naučila moliti…, biti to, kar sem, meni pa niso pustili, da bi ji v zadnjih urah stala ob strani in ji močila ustnice.
Kaj naj ti rečem?
Bodi z njo….

šurda, še predobro vem kako ti je, a ti žal ne znam v tolažbo reči nič. še nedolgo nazaj (tri tedne) sem bila na istem, ko se je doma pred našimi očmi poslavljal naš ati. lahko ti rečem samo, da bodi močen, prav tako tudi tvoji bližnji.

Pozdravljeni.Hvala ania85 in ena na ena za tolažbo toda MAMA JE UMRLA 4 januarja ob pol enih popoldne.

Moje sožalje…

Iskreno sožalje………………..

Iskrene sožalje………….

Urška t

HVALA.

Iskrene sožalje. Vse to sem prestala pred dvemi meseci, ko mi je umrla mami za pljučnim rakom stara le 55 let.

Pozdravljeni!
Vidim, da ta rak vsepovsodi greni življenja!
Z rakom se pri meni borita tako mami,kot ati s sestro pa le upava in molima da bi se vse uredilo. Ati je meu na jetrih eno metastazo, katero so mu s kemoterapijo zmanjšali, nato pa operirali in odstranli. Operacija je bila težka, vendar se je vseeno izvlekel in je lepo okreval. Ko pa je prišel domov je bil po celem telesu in v očeh rumen. Ni imel apetita in vedno ga je zelo zeblo. Tako je zopet šel v bolnišnici in sedaj je tam že 3 tedne. Sprva so rekli, da mu rana na jetrih ni lepo celila.Zopet dau skoz vse te preglede (CT, ..) pa še vedno nič našli. Sedaj pa so nam rekli, da ima še več malih metastaz na jetrih.Zopet ponovni šok za našo družino, saj smo mislili in upali, da se atiju stanje izboljšuje in da lepo okreva,.ZElo sem žalostna in hkrati jezna na vse! Predvsem me zanima če so metastaze rakave al niso. To ugotovijo le z operacijo ali ne? V primeru, da metastaze niso rakave , lahko ati vseeno živi z metastazami v jetrih? Iščem in iščem po internetu, da bi si vse pojme razjasnila ampak tega še ne vem. Zato bi vas prosila za pomoč.
Ati je star 51, mami pa 50. Mami ima raka na črevsju, vendar je ne morejo operirati in že 1 leto hodi na kemoterpije. Trplenje in upanje na boljše rezultate, ter lepše življnje je zelo hudo. Vem, da ste prestali iste prizkušnje, vendar se ne morem in ne morem potolažti. Zakaj in zakaj in še enkrat zakaj moremo vse to prenašat?!!!!!!

Pozdravljeni.
Najprej naj vas pozdravim. Žal mi je, da se morate tako mlada soočati z boleznijo kar obeh staršev. To je zelo zelo težko breme za vas.
Zelo mi je žal, da zdravljenje pri očetu ne poteka tako, kot bi si seveda želeli.

Poglejte. Jaz nisem zdravnik a če vam je bilo rečeno, da ima oče metastaze v jetrih, to pomeni, da so le te rakastega izvora. In ni potrebna operacija, da bi se to videlo. Vsaj načeloma ne. Mogoče bi bilo dobro, da se pogovorite z očetovim zdravnikom na OI, če se še niste in ga povprašate o vsem kar vas zanima.

Upam, da boste na forumu dobila tudi kakšen strokovni nasvet glede očetovega zdravljenja.

Bodite močna,
vse dobro!

New Report

Close