jetra
Spoštovani,
uradno sem zdrava, vendar sem bila zaradi določenih zdravstvenih težav prek kratkim napotena na UZ trebuha – enako že leta 2011 in 2013 (takrat obakrat v nosečnosti zaradi bolečin pod desnim rebernim lokom), vendar je bil zaključek preiskav, da je vse ok. So mi pa vsakokrat omenili, da imam na jetrih neke pegice, ki niso nič hudega. Do sedaj se nisem poglabljala v to, ker sem pa letos izvedela, da je ena velika 6 x 2,5 cm, me je malo zskrbelo. Zbrala sem vse tri izvide, navajam samo izvid jeter, ostalo naj bi bilo ok (no, tudi jetra naj bi bila ok, ampak me skrbi).
Izvid iz leta 2011:
Jetra so primerne velikosti in strukture. V levih jetrih je hiperehogena lezija velikosti 3,1 x 1,8 cm.
Mnenje: Hemangiom jeter.
Izvid iz leta 2013:
Jetra so normalno velika, homogene strukture in nekoliko poudarjene ehogenosti – blaga difuzna parenhimska okvara. V desnem jetrnem režnju je vidna pribl. 1 cm velika hiperehogena dobro omejena formacija – verjetno le hemangiom, drugih omejenih lezij ne diferenciram.
Mnenje: Blaga difuzna parenhimska okvara jeter. Nakazano razširjen duktus holedohus. Hemangiom v desnem režnju jeter.
Izvid iz leta 2015:
Jetra so normalne velikosti, primernega parenhima, intrahepatalni žolčni vodi niso razširjeni, prevsem v levih jetrih pa tudi v porti je videti hiperehogene formacije – najverjetneje izpad maščobe. ečja formacija v jetrih je velikosti 6 x 2,5 cm.
Mnenje: Verjetno maščobne spremembe po jetrih.
Prosim za vaše mnenje – kaj se dogaja z mojimi jetri? Stara sem 38 let in kot rečeno zdrava, imam pa vrsto »nepomembnih« težav, kot so prebavne težave, napihnjenost, težave s kožo, v zadnjem času še občasne motnje vida z vrtoglavicami in slabostjo … V zadnjem letu sem se tudi precej zredila, in sicer 14 kg (s prejšnjih 60 na sedanjih 74 pri velikosti 175 cm). Sicer sem fizično aktivna in se po mojem mnenju dokaj zdravo prehranjujem (občasno zaužijem preveč sladkarij).
Hvala in lep pozdrav,
Marjeta
Pozdravljeni, kaj več od pojasnjevanja UZ izvia ne morem, hemangiom je benigen, nenevaren žilni tumor, maščevje je maščevje, v oči pa mi je padlo, da zadnji izvid ne opisuje več domnevnega hemangioma, ki ne izgine kar tako. Posvetujte se z osebnim zdravnikom (če so potrebne še kakšne preiskave) verjetno bo ob naslednjem UZ pregledu koristen pregled starih izvidov in opredelitev, kaj se je zgodilo s prej opisanimi (domnevnimi) hemangiomi.
Lep pozdrav
Zdravo
Ali bi mi lahko razlozili laj to pomeni. Bila sem na uz abdomna
Vse ostalo je bp samo zaradi jeter me skrbi ce mi lahko razlozite.
Jetra so UZ morfolosko strukturno normalna. V V. Seg. Je 23mm velika hiperehogena okrogla lezija s tisicnim UZ videzom hemangioma. Subkapsularno v IV. Seg. Pa sta se dve hiperehogeni leziji velikosti pribl. 15 in 16mm, tesno druga ob drugi. DDg gre lahko za hemangioma ali fokalno steatozo.
Zakljucek: trije drobni incidentalomi v jetrih benignega uz videza (gemangiom, fokalna steatoza-glej tekst) ter klinicno nepomembni.
V ostalem je uz normalen.
Najlepsa hvala ze vnaprej za odgovor
Lep ppzdrav