Najdi forum

Jetra

Spoštovani,

Stara sem 46 let, nekadilka, ne pijem, razmišljam da bi v decembru zadnjič vzela hormonske tabletke (jemala sem jih 15 let imela, nato imela pavzo sedaj jih jemljem eno leto).

V začetku marca 2014 je ob kontroli UZ trebuha navedeno: jetra – poznani 65×80 mm veliki cisti v V. segmentu, solidni, vaskularizirani formaciji, prva na robu III. segmenta meri 15×20 mm, druga v IV. segmentu 28x 38 mm. Drugo je b.p. Mnenje: solidni formaciji v jetrih – FNH (DD: hemangioma). Cista v jetrih. Za potrditev diagnoze FNH priporočam UZ jeter s kontrastom.

Pri pregledu UZ jeter s kontrastom je navedeno, da so jetra morfološko in strukturno v mejah normalnega. V petem segmentu je 3×3 cm velika UZ heterogena omejena lezija v kateri so doplerski signali, razporejeni na način, visoko suspekten za FNH. Manjša lezija, približno 15×20 mm se boči iz levega lobusa. V njej so vidini doplerski signali zaradi majhnih izmerkov lezije pa nekoliko manj značilno razporejeni. Zaključek: solidna incidentaloma v jetrih sta tako po nativnem UZ vtisu kot načinu KS ojačanja fokalna nodularna hiperplazija (FNH). Priporočam občasne UZ kontrole zaradi nadzora velikosti.

Osebna zdravnica me je glede na zgoraj navedeno napotila k ginekologinji, le-ta pa novembra 2014 k internistu gastroenterologu zaradi želje po hormonskih tabletkah.
V izvidu gastroenterologa je navedeno pod mnenje: glede FNH je zaželjeno da preneha s kotracepcijskimi tabletami, sicer kontrolni UZ pregled jeter enkrat letno zaradi rasti obeh FNH. Laboratorijske preiskave: serološka preiskavana Ehninokok: negativno, Hemogram: K-Erci: 4,16 (L), S-UIBC: 35,7 (L) in MPV: 6,9 (L), vse ostalo ok.

Zanima me:
– kaj pomenijo zgoraj naštete oznake in povečane vrednosti (L) v laboratorijskih preiskavah,
– kaj je FNH od česa nastane in na kaj vpliva,
– ali je dobro prenehati z hormonskimi tab. (sedaj sem jemala Qlaira) zaradi FNH in kaj bi se zgodilo če bi jih še jemala (kontracepcijske tablete imam ne samo zaradi nezaželjene nosečnosti marveč tudi zaradi dolge in boleče menstruacije),
– bi bilo smiselno zaprositi še za dodatno mnenje/pregled pri gastroenterologu.

Znašla sem se kar v neprijetni stiski in nimam dovolj informacij, da bi se lahko »pametno« odločila zato vas naprošam za odgovor, za katerega se zahvaljujem.

Lp
Tamara

Pozdravljeni.
FNH ali fokalna nodularna hiperplzija je benigna sprememba v jetrih, ki nima malignega potenciala. Vzrok nastanka je verjetno povezan z manjšo nepravilnostjo na drobnih žolčnih izvodilih ali krvnih žilicah. Svetujemo, da prenehate z jemanjem oralnih kontraceptivov, ker se FNH lahko poveča. Odstopanja v laboratorijskih preiskavah, ki ste jih navedla pa so majhna.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close