Sem v 15t nosečnosti. Na zdravniškem pregledu so mi ugotovili nekoliko povišane koncentracije jetrnih encimov AST 0,61 (ref.vrednost do 0,52) in ALT 0,94 (ref.vrednost do 0,56), gama GT je v redu: 0,50 (ref.vrednost do 0,63).
V času pregleda sem bila 11t noseča in takrat so me še vedno spremljale vsakodnevne slabosti in bruhanje ter splošna utrujenost. Ja pa še nekaj. Pri laboratorijskih preiskavah v 7t nosečnosti sem imela pa vrednost HbsAg 0,24. Tega mi ginekolog ni komentiral. V materinski knjižici je celo zapisano negativno in ta vrednost zraven.
Kakšen negativen vpliv imajo te jetrni encimi na mojega otročka? Kaj sploh povzroči take izvide? Seveda bom v kratkem ponovila laboratorijske preiskave, da vidim kako se vrednosti gibljejo.
Me mora zelo skrbeti? Sicer nikoli nisem imela teh težav, ne vem pa niti ali so mi jetrne encime kdaj prej kontrolirali.
Pozdravljeni!
3-5% nosečnic ima lahko v času nosečnosti bolezen jeter. V prvem trimesečju (kot pri vas) je najpogostejši razlog za to t.i. hiperemesis gravidarum ( nosečniško bruhanje), kasneje se lahko pojavi akutna jetrna zamaščenost in kasneje preeklampsija. Prva oblika (kot pri vas) bolezni jeter, ki se kaže le s povišanimi jetrnimi encimi, je nenevarna motnja tako za vas kot otroka. Drugi dve sta mnogo resnejši in ju spremljajo še druge nepravilnosti.
Glede HBsAg mi ni čisto jasno, kaj pomeni vrednost 0.24, ker zraven niste napisali referenčnih vrednosti laboratorija. Najverjetneje pa je izvid znotraj normalnih vrednosti in je zato ginekolog napisal negativno. Sicer pozitiven izvid pomeni kronični hepatitis B.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Danes sem ponovno dala kri za pregled jetrnih encimov, izvidi so naslednji:
S- AST 0,74 (ref.vrednosti do 0,52)
S-ALT 1,18 (ref. vrednosti do 0,56)
Torej so vrednosti še višje, kot pri pregledu januarja. Noseča sem 19 tednov. Slabosti in bruhanja me ne spremljata več že mesec dni.
Kaj mislite? Ginekolog mi je sicer rekel, da naj ne bi imelo vpliva na otroka. Mene pa vseeno skrbi. Kaj lahko sama storim, da znižam te vrednosti? V kolikšnem času po kaki dieti vrednosti sploh padejo? Je to mesec, dva?
Hvala za odgovor.