Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Jetni rak

Jetni rak

Spoštovani,

moram priznati, da prejšnji mesec zame ni bil ravno vesel. Bil je poln skrbi in še vedno je..

Leta 1998 so mi odstranili maligni melanom, ki naj bi bil po besedah zdravnika pravpčasno odkrit (0,41mm CII). Zaradi vsega sem se odločil, da opravim občasno kontrolni UZ (spodbujen tudi z bolečinami v trebuhu). Ob tem so mi pri drugem UZ na desni ledvici in Levem režnju jeter odkrili nekatere nepravilnosti, ki naj bi bile po besedah radiologa žilne nepravilnosti (morda še celo prirojene). Večkrat so opravili kontrolni UZ in nič se ni spremenilo, do pred 6 mesecev, ko sem prvič odšel k drugemu radiologu in je na jetrih odkril povečanje ene od nepravilnosti iz 25mm na 36mm. Dogovorila sva se za ponovni kontrolni UZ, ki sem ga opravil koncem decembra. Ugotovil je dodatno rast spremembe in sicer iz 36 na 47mm. Sedaj me je močno zaskrbelo. Povedal mi je, da misli da je še vedno žilna sprememba, vendar ni več prepričan. Poslal me je na CT. In v tem trenutku čakam na CT (9.1.2003) in sem zelo zaskrbljen. Star sem 34 let, z malimi otroci in ne upam si niti predstavljati, kaj lahko pomeni diagnoza Jetrni rak. Malce sem prebiral članke na to temo in vsekakor niso ravno vzpodbudni. Povem lahko le to, da me je strah. Upam in želim si, da ne bom izvedel diagnoze, ki je ne želim slišati. Ne vem.. bomo videli.

Lep pozdrav Lojze

Dragi Lojze,

prestajate težke trenutke negotovosti, ki pa so nujno zlo v čakanju na diagnozo. Na srečo bo rezultat kmalu tukaj in negotovosti bo konec. Resnično vam želim, da se za spremembo ne bi skrivalo nič nevarnega.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Dragi Lojze,

Povsem LAHKO razumem tvoj strah in dvome, ki so povezani z tvojo boleznijo. To znamo razumeti vsi, ki smo se kdaj srecali z rakom.. Melanom so mi odstranili istega leta kot tebi, le da je bil po debelini vecji, po Clarkovi stopnji pa enak. Sprememba na jetrih bi morda bila lahko, vsekakor pa ni zares nujno povezana z rakom. Zato, ne glede na njeno rast, nikar ne obupuj se preden ves za kaj gre.. Ves, z strahom in obupovanjem lahko to bolezen samo zares priklices ali ob njenem morebitnem obstoju pospesis. Rak ni samo bolezen telesa, mnogo bolj je lahko posledica psihicnih vplivov. Zato bodi optimist, razmisljaj samo v pozitivni smeri.. Verjami vase in v moc svojega telesa.. Skusaj se vsak dan znova prepricati, da si zdrav. Skratka bodi hraber in mocan!

Zvedel bos le toliko kot bos zelel.. Jaz mocno drzim pesti zate in ti najbolj iskreno zares zelim, da se tvoj sedanji strah po opravljenih preiskavavah spremeni v veliko olajsanje in radost..
Naj ti bo 2003 zares SRECNO in dobesedno ZDRAVO!

Pozdravljen,

Nalepša hvala za vzpodbudne besede. Poskušam se truditi s pozitivno mislijo. To je težko, vendar mi besede soljudi vlivajo upanje.

Hvala še enkrat… Lojze

Vem, da ti je zdaj najhuje, ker pač ne veš kaj bo jutri. Ne misli samo na slabo stran. Lahko bo jutri za tebe en krasen dan in jaz ti ga iz srca privoščim.
Zato še enkrat : Drži se, Lojze!

Pozdravljeni,

na mojo žalost ali pa srečo saj ne vem, jim v KC ni uspelo opraviti
CT, saj nim ni uspelo vbrizgati kontrast sredstva, saj naj bi mi pokale žile.
Soočen sem bil z vprašanji kot so “ali ste imeli že kakšno kemoterapijo ipd”, seveda v povezavi z pokanjem žil. Sam pa mislim, da se jim je zaradi zamud
precej mudilo in so mi žile prebodli. Ne vem upam da je to razlog. V glavnem
prestavili so mi datum za ponovni CT na 23.1.2003 (14 dni), tako da še vedno čakam.

Vsem skupaj pa najlepša hvala za lepe besede.

Lojze

Pozdravljen Lojze,
prebiram tale tvoj post in zdi se mi, da bo verjetno bolj res, da so ga sami kaj ušpičili, kot pa kaj drugega.
Jaz sem imela kemoterapijo že dvakrat, pa mi pri jemanju krvi še niso rekli, da je z žilami kaj narobe. Pa čeprav sem tudi precej starejša od tebe.
Torej držimo pesti za tebe 23.1.

Srečno in lep pozdrav,

Daša

Ne sekiraj se zaradi opisanega dogodka. Nimamo vsi enako vidnih in dostopnih zil. Dobro opravi naslednjic.. Pest zate in eno zvonenje z nasim zvonom dobrih zelja..

Lojze, zame si zdrav dokler ne dobis pisne diagnoze. Se mnogo bolj pa ti zelim, da ostanes zdrav skoz in skoz. Preberi, si knjigo, ki sem jo priporocil Sasotu. Meni se Simontonova teorija zdi mocno verjetna!

Pozdravljeni,

Končno jim je uspelo narediti drugi CT z vbrizgom kontrasta. Ob odhajanju iz CT-ja
mi je zdravnica dejala, da kaže v redu.

Bil sem pomirjen….

In potem…… sem včeraj dobil izvide, ki pa niso prinesli pričakovanega. Kljub 2× slikanju v razmaku 5 minut in kontrastu še vedno niso mogli zaključiti ali gre za hemangiome….

Izvid pa pravi da je potrebno zaradi večje verjetnosti da gre za spremembe NENEBIGNE (=MALIGNE) narave opraviti še magnetno resonanco (MR) jeter.

Sedaj čakam na datum za MR, ne vem pa, kaj bi lahko na MR ugotovili, kar se na CT ni dalo ? Počutim se kakor na vožnji z vlakom smrti… enkrat gor drugič dol..

Ne vem, verjetnost za ugoden rezultat pa se mi zdi je vedno manjša… Ne vem več kaj naj počnem in kaj naj mislim. Zaenkrat še hodim v službo, da se malce zamotim……

Lepo se imejte in hvala za vse lepe besede…. Lojze

Zelo mi je žal, Lojze, da ste na tej “psihični gugalnici”. Zelo mučen položaj, res. Vendar je MR metoda (na srečo neškodljiva!), s katero se odlično prikažejo spremembe v mehkih tkivih in slikanje z MR bi lahko pomenilo razliko in razjasnilo vaše stanje. Upam, da boste čimprej vedeli za pravo diagnozo!

Irena

Pozdravljen Lojze,
vsaka preiskava kaj pokaže, zato ne obupaj in misli pozitivno… če bi bilo že ugotovljeno, da je tvorba maligna, bi ti to tudi povedali. Tako pa upanje ostaja, lahko da boš na koncu slišal tisto, kar si najbolj želiš in kar ti želimo tudi mi – da je vse OK.
V nobenem primeru pa ne vrzi puške v koruzo.
Prav se mi zdi, da hodiš v službo, sploh če se počutiš dobro. Upam, da se lahko s kom tudi odkrito pogovoriš, to pomaga.
Lahko se pa, seveda, še oglasiš na forumu.

Srečno in lep pozdrav!

Pozdravljena,

hvala za spodbudne besede… Čakam na datum (dobim ga danes ali pa upam jutri).

Glede na to, da pa je tudi situacija v službi zelo stresna razmišljam o tem, da bi se umaknil (boniška, dopust…)

Lep pozdrav Lojze

Živio, Lojze!

Upam, da si datum že dobil oz. ga boš kmalu. Najtežje je čakanje… potem že gre.. Vsaj pri meni je bilo tako.
Glede službe pa imaš prav… če je stresna le pojdi stran, na dopust, bolniško…

Želim ti, da je čimprej vse za tabo in… veliko sreče.

Upam, da se še kaj slišiva (bereva) na tej strani in lep pozdrav.

Daša

Pozdrav vsem…

Datum za MR je znan.. 26.2.2003…

Danes grem še na meditacijo, jutri yoga upam, da bo občutek potem boljši.

Lojze

In če bo za vikend lepo vreme, jo mahnemo še na en dolg sprehod. No, gremo v vsakem vremenu, ne?
In potem bomo tako prijetno utrujeni in občutek bo še boljši.
In tako čim večkrat…….

Lep pozdrav!

Spošt.g.Lojze,

zaradi raka na debelem črevesu sem bil operiran že leta l995. Že tedaj so ugotovili, da imam eno metastazo na jetrih. Sledila je kemoterapija, ki, če jo vzameš malo bolj športno, ni tako huda, kot jo marsikdo pradstavlja. Rak je potem miroval štiri leta in vsi so mislili, da sem že popolnoma ozdravel. Leta 1999 pa so na ultrazvoku ugotovili, da sta mi zrasli v petem in v šestem segmentu jeter dve lepi metastazi: eno večjo in eno manjšo. Sledila je operacija na kliničnem centru in danes se počutim bolje, kot pred desetimi leti, čeprav se imam še vedno za rakovega bolnika. Toda ta sedaj miruje in upam, da bo miroval še nekaj let.

Moram Vam pa povedati, da sem vedno zaupal svojim zdravnikom in da nisem nikoli zaupal alternativnim metodam. Moja edina alternativa je bil in je še vedno cvetlični med in vitamini z minerali ter malo telesne in družbene aktivnosti.

Zakaj obupati? Osebno mislim, da je bolje vedeti kaj te čaka in kaj te na koncu čaka vemo vsi, čeprav se delamo nevedne. Ali ni to mogoče spodbuda za bolj kakovostno življenje?

Ko sem prvič zvedel, da imam raka nisem obupal. Šele tedaj sem ugotovil, da sem sposeben sprejeti stvari tako, kot pridejo, brez panike, čeprav sem po naravi zelo živčen.

Žal, tu moram končati, ker me žena kliče na večerjo in bognedaj, da ne bi se takoj
odpravil. Pa drugič večm če boste to želeli.

CARPE DIEM, LOJZE!

Spošt.g.Lojze,

zaradi raka na debelem črevesu sem bil operiran že leta l995. Že tedaj so ugotovili, da imam eno metastazo na jetrih. Sledila je kemoterapija, ki, če jo vzameš malo bolj športno, ni tako huda, kot jo marsikdo pradstavlja. Rak je potem miroval štiri leta in vsi so mislili, da sem že popolnoma ozdravel. Leta 1999 pa so na ultrazvoku ugotovili, da sta mi zrasli v petem in v šestem segmentu jeter dve lepi metastazi: eno večjo in eno manjšo. Sledila je operacija na kliničnem centru in danes se počutim bolje, kot pred desetimi leti, čeprav se imam še vedno za rakovega bolnika. Toda ta sedaj miruje in upam, da bo miroval še nekaj let.

Moram Vam pa povedati, da sem vedno zaupal svojim zdravnikom in da nisem nikoli zaupal alternativnim metodam. Moja edina alternativa je bil in je še vedno cvetlični med in vitamini z minerali ter malo telesne in družbene aktivnosti.

Zakaj obupati? Osebno mislim, da je bolje vedeti kaj te čaka in kaj te na koncu čaka vemo vsi, čeprav se delamo nevedne. Ali ni to mogoče spodbuda za bolj kakovostno življenje?

Ko sem prvič zvedel, da imam raka nisem obupal. Šele tedaj sem ugotovil, da sem sposeben sprejeti stvari tako, kot pridejo, brez panike, čeprav sem po naravi zelo živčen.

Žal, tu moram končati, ker me žena kliče na večerjo in bognedaj, da ne bi se takoj
odpravil. Pa drugič večm če boste to želeli.

CARPE DIEM, LOJZE!

Carpe diem je absolutno tudi moj izrek… res pa šele od takrat, ko sem sama zbolela. Včasih me vseeno zanese, potem se pa spet “spametujem” in potegnem iz vsakega dne kolikor se da in kolikor meni odgovarja.
In tako zadnja leta živim bolj polno kot prej in sem bolj zadovoljna… kljub črvičku, ki me vsake toliko malo pogloda……..
Vsem lep pozdrav!

Pozdravljeni,

hvala za napisane besede… Prosil bi pa Vas, če mi lahko malce opišete, kakšne težave ste imeli s črevesjem ? Sam imam občutek razdraženega črevesja, čeprav v blatu ni nikakršne (vidne) krvi ipd..

Bil bi Vam hvaležen za dodatne informacije

Lepo se imejte in čemveč zdravja Vam želim. Lojze

Pozdrav vsem,

končno smo opravili tudi magnetno resonanco. Kot vedno so zdravniki zelo malo zgovorni, tako da nisem uspel zvedeti kaj več od tega, da imam 3 zadeve na jetrih cc 4, cc3 in cc1 cm velike).

Zadeva je trajala približno 1,5h (neobičajno dolgo), kjer sem čakal 0,5h da bi kontrastno sredstvo bolje “prijelo” in potem opravil dodatno MR slikanje.

Mislim da vem kaj me na koncu čaka in to je po vsej verjetnosti še biopsija.

Kaj naj povem o počutju. Zadeva varira, vendar je teh variacij v zadnjem času manj, tako da se vsaj psihično počutim bolje in sem današnji pregled prenesel najbolje do sedaj, pa čeprav ne pričakujem končne rešitve zagonetke, ki mi upravlja življenje zadnje 3 mesece.

Veliko zdravja Vam želim vsem skupaj Lojze

New Report

Close