Pozdravljeni!
Revmatologinja mi je odredila test na jersinijo in ta je bil kot sem zvedela (prejela sem dvojnik) POZITIVEN!
Ker imam revmatološki pregled šele v sredini junija 2010, me sedaj zanima kaj sedaj? pridobila sem informacijo da je jersinija povzročiteljica črevesnih bolezni…kar se sliši grozno….
Sicer imam normalno in redno prebavo, blato odvajam redno (ni prisotne krvi).
Imam pa težave z popolnim praznjenjem mehurja. (se ne sprazni v celoti). Bila sem nevrološko hospitalizirana kjer so opravili vse mogoče preiskave (magnetna resonanca celotne hrbtnjače, lumbalna punkcija…) in so vsi izvidi b.p. Urološko -ni bilo nobenega uroinfekta, le ultrazvok je pokazal da v mehurju po mikciji ostaja precej urina.
Zanima me ali morda jersinija ima kak vpliv na praznjenje mehurja???
Ne vem sicer kakšne veze ima jersinija z revmatskimi obolenji (artritis), a vendar sem morala opraviti ta test.
resnično me skrbi in bi vam bila zelo hvaležna za kakršnokoli informacijo v zvezi s tem, sak bom do sredine junija ko imam pregled že čist na koncu z živci!
Hvala
naty
Spoštovana!
Yersinia enterocolitica je bakterija, ki povzroča črevesne okužbe. Pri nekaterih predvsem otrocih sprožijo razvoj artritisa okužbe z določenimi mikrobi (npr.salmonela, šigela, jersinija, kampilobakter in klamidija). Ni mi znano, da bi jersinija povzročala težave s praznjenjem mehurja.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Yersinia enterocolitica običajno povzroča bolezni pri živalih. Živali prebolijo okužbo, vendar
še naprej s fecesom izločajo to bakterijo. Zato obstaja možnost, da se okuži tudi človek.
Bolezen sodi med zoonoze, pri človeku najpogosteje poteka kot vnetje želodčne in črevesne
sluznice (gastroenterokolitis).Yersinia je bakterija, ki jo lahko pozdravimo z antibiotiki. Seveda pa je potrebno to bakterijo predhodno dokazati v blatu. Za antibiotično zdravljenje se odločimo pri hudih oblikah, pri starejših bolnikih, pri bolnikih s sladkorno boleznijo, s cirozo, pri bolnikih, ki prejemajo kemoterapijo. Ravno tako zdravimo z antibiotiki vse bolnike, ki imajo še izvenčrevesno simptomatiko, npr artritis. Prisotnost histokompatibilnostnega antigena HLA-B27 je močno povezana s pojavom reaktivnega artritisa. Približno 80% prizadetih bolnikov je HLA-B27pozitivnih. Reaktivni artritis traja lahko še 1-4 tedne.
Lp;Nataša Smrekar