Pozdravljeni!
Od meseca maja jemljen Nexium 4o 3 mesece, sedaj pa Nexium 2o. Od začetka sem si jemala tablete v službo, da sem po 1 uri lahko jedla, kr pa je v službi naglica se mi je že tudi zgodilo da sem pozabila vzeti taleto in potem nisem mogla malicati. Odločila sem se, da bom tableto vzela zjutraj ko grem od doma to je ob 6.00 uri, malico pa imam nato čez tri (3) ure. Ali lahko tako uživam te tablete, ker je predpisano 1/2 do 1 ure pred jedjo, ali Obvezno moram takrat jesti ali lahko čez 3 ure? Če sem tako jemala kaj lahko gre narobe.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vam želim lep dan.
Aha, najlepša hvala. Naročeno mi je bilo najmanj pol ure pred jedjo. Je torej narobe če ga vzamem tri ure prej? Oz. kaj je lahko narobe, če ga vzamem tako, ker tako sem ga do sedaj jemala. Ali je mogoče to, da ne pomaga potem dovolj? kajti včasih se zgodi, da ne morem jesti niti 3 ure potem ko ga vzamem. Zanima me ali je obvezno jesti potem ali če se kdaj zgodi da ne morem, če je kaj narobe?
Najlepše hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovana gospa doktor!
Se opravičujem da vas tako gnjavim, vendar mi res ne da miru to jemanje Nexiuma. seveda ga bom sedaj jemala pol ure pred obrokom, me pa skrbi, če sem si lahko kaj uničila s tem ko sem ga jemala tri ure prej. Razumela sem namreč (saj veste kako je po gastroskopiji, ko si ves blentav)da pol ure do uro, ko vzamem tableto ne sem jesti nič, češ da se ustvari nek film v želodcu. Da pol pač jem ko jem. To me skrbi. Ali bi morala sedaj na kakšne preglede, da se ugotovi, če je kaj narobe. Res pa, da v navodilih piše, da se ga lahko jemlje kadarkoli v teku dneva. Ne vem zakaj mi je to sedaj prišlo v glavo, da je lahko kaj narobe, zato raje preveim pris strokovnjaku.Sedaj imam terapijo do maja, kar bo eno leto potem pa probam brez. Zakaj pa so potrebne gastroskopije, če se tablete jemljejo več kot leto? Drugače mi pa med jemanjem ni nič slabo ali kaj takega. Res vam bom zelo hvaležna za vaše odgovore.
Spoštovani,
nič ne more biti narobe. Nexium je zdravilo, ki blokira mehanzem za nastajanje kisline, že izločene pa ne nevtralizira in ne dela ti. filma oz. obloge na sluznici. Njegovo delovanje je precej neodvisno od hrane, zato ne more iti nič narobe. Ker spada v skupino zdravil, ki delujejo enako, moč delovanja pa je precej odvisna od hrane, so vam tudi za Nexium tako svetovali. Zato samo nadaljujte zdravljenje.
LP, Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni še enkrat gospa doktor!
Sedaj je prišel ta maj, ko je minilo leto odkar jemljem Nexium. Prve tri mesece 40 nato pa 20mg. Sedaj že od začetka maja jemljem Nexium vsaki drugi dan. Imam diagnozo ezofagitis A. Ali lahko sedaj ob tej diagnozi varno preneham s tableti? Na gastroskoipiji so mi dejali naj tablete jemljem 2 meseca, moja zdravnica pa je dejala da jih bom morala celo življenje. Nič pa ni dejala, da bi ob tem morala kaj kontrolirati. Zanima me kakšne stranske učinke ima dolgotrajno jemanje Nexiuma? Ali lahko povzroči druge težave na želodcu? Ali so pri dolgotrajnem jemnju potrebne ponovne gastroskopije? Skratka vaše mnenje bi mi zelo veliko pomenilo zato vas vljudno prosim za odgovore in se vam najlepše zahvaljume za vaš dragoceni čas.
Pozdravljeni!
glede na to, da ste imeli najblažjo obliko refluksnega ezofagitisa, lahko zdravljenje z Nexiumom prekinete in ga jemljete le ob težavah. Večjih stranskih učinkov zaradi jemanja teh zdravil ne opisujejo, čeprav nas v zadnjem času opozarjajo na možnost zlomov kolka zaradi dolgotrajnega jemanja zaviralcev protonske črplake.
Lp,Nataša Smrekar
P.S: če ste v redu, ne potrebujete ponovne gastroskopije.
Spoštovani!
Najlepše hvala za hiter odgovor.Bom res poskusila brez tablet.
V bistvu nisem slabše kot je bilo pred jemanjem. Ne peče zgaga, vendar je tiščanje v žlički nekako ostalo, in sicer v žlički bolj desno in žari tudi po desni strani reber v hrbet nekje pod lopatico. V bistvu je ta bolečina prisotna že veliko let. Malo bolj boli takrat če imam oblečene tesne hlače in sedim. Takrat se prav razboli. Apetit imam v redu in tudi hujšam ne. Prej se zredim, če ne pazim. Bolečina je pa taka kot da mi nekaj tišči v prsi in na desno stran in ni slabosti, tudi ne bruham in nimam driske. Bila sem 3x na UZ in je bilo vse Bp, prav tako koloskopija. Ponoči ne boli nič. Tudi ko sem delala trebušnjake ali kihnila me je na tem mestu zabolelo kot bi zgrabil krč. Občutek kot da se nekga gmota skrči in raztegne. Je pa res da me to nervira in skrbi že kar nekaj časa.Stra sem 41 let. Kaj bi lahko ta bolečina pomenila?Ali me mora ta bolečina skrbeti?
Gospa doktor še enkat najlepše hvla za vaš odgovor, želim vam lep čeprav deževen dan.
Spoštovani!
Ko sem doma prebirala ta moj izvid gastroskopije, kjer je diagnoza refluksni ezofagitis A, površinski anrtalni gastritis in bulbitis, sem opazila da v razlagi prej za požiralnik piše še na EG stičišču vidni dve kratki akutni eroziji – ali to sovpada v kontekst diagnoze ezofagitis A ali je to kaj hujšega. Niso mi namreč napisali kontrolne gastroskopije, le predpisali so mi Nexium 40 za tri mesece, moja zdravnica pa dalje 20mg za celo življenje.Jemala sem to sedaj od lanskega maja do včeraj. Saj to sem vas že včeraj gnjavila s tem Nexiumom in sem včeraj res prenehala z jemanjem, samo vam nisem napisala za ti dve kratki akutni eroziji, doma sem namreč še 1x prebrala izvid. Ali še vedno velja, da lahko poskusim s prenehanjem, in ali še vedno velja da je to poškodba požiralnika najblažje stopnje?
Za vas čas se vam res ponovno najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani,
se 1000x opravičujem k prejšnjim diagnozam moram dodati še drsno hiatalno kilo.
Res vljudno vas prosim da mi odgovorite na moje maile in se še enkrat opravičujemo za zmedenost. Ampak res me zanima, če sem obsojena na Nexium vse življenje? Torej če še enkrat povzamem:
Ezofagitis A
Drsna hiatalna kila
Kronični površinski antralni gastritis
peptični bulbitis
Jemala 3 mesece nexium 4o in še 9 mesecev nexium 2o. Sedaj sem prenehala. Malo me je strah tako dolgo jemati tablete.V bolnici na gastroskopiji mi tega niti niso naročili (samo 3 mesece), naročila mi je osebna zdravnica – do konca življenja. Imam pa še pred tem opisane bolečine v žlički bolj desno kot pod rebri, ki nekako potujejo tudi pod desno lopatico. Sploh če nosim tesne hlače in če sedim se mi nekako razboli. Te bolečine imam že nkeja let, bila na UZ abdomna ki pa je bil bp. Ne bruham, nimam driske, ne slabosti – le to tiščanje v žlički.
Res se vam zahvaljujem za vašo potrpežljivost z menoj in hvala za vaše cenjene odgovore.
lp
Pozdravljeni!
Refluksni ezofagitis stopnje A je najblažja oblika vnetja požiralnika, eroziji na EG prehodu ne pomenita nič resnega-to je napisano v opisu požiralnika. Hiatalna kila je anatomska nepravilnost in pomeni zdrk želodca skozi odprtino v preponi v prsno votlino-sama drsna kila ne povzroča težav, omogoča pa vračanje kisle vsebine v požiralnik, saj deluje kot nekakšen rezervar. Poleg etga imajo ti bolniki tudi oslabljeno spodnjo požiralnikovo zapiralko. Glede na vse to imate lahko ponavljajoče težave, zdravila jemljete le tedaj, ko so težave hujše npr za 14 dni. Doživljensko zdravimo bolnike z refluksnim ezofagitisom stopnje C in D, ostale pa le, če ne morejo biti brez zdravil. Poskusite tudi z drugimi ukrepi: zadnji obrok hrane naj bo 2 uri pred spanjem, izogibajte se pravega čaja, alkohola, začinjenih jedi, gaziranih pijač, paprike, paradižnika, čokolade ter kave. Po obroku se ne smete sklanjati naprej, ravno tako odsvetujemo ležanje po obroku. Nositi morate ohlapna oblačila. V primeru debelosti je potrebno hujšanje.
Lp,Nataša Smrekar
Spoštovana gospa dr.Smrekar!
Najlepše se vam zahvaljujem za vaše cenjene odgovore.
Tokrat vam postavljam samo še eno, obljubim da zadnje vprašanje. Glede na to da sem očitno bez veze 1 leto jemala Nexium me zanima, če je res da pri dolgotrajnem ( ne vem kaj je mišljeno kot dolgotrajno jemaje) jemanju Nexiuma pride lahko do zadebelitve sluznice želodca in polipov? (prebrala nekje na netu) Ali je smiselno da zaradi tega napravim kontrolno gastroskopijo?
Res najlepše hvala in lepo, lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni!
Po večletnem jemanju zaviralcev protonske črpalke se lahko pojavijo t.i. polipi fundičnih žlez, ki so povsem nenevarni in zato ni potrebna kontrolna gastroskopija. Spadajo pa ta zdravila med varnejša, zato je skrb odveč. Spahovanje je lahko posledica hiatalne kile, največkrat pa posledica prehitrega uživanja hrane in aerofagije (požiranje zraka).
Lp.Nataša Smrekar
Spoštovani!
Prosim, če isto vprašanje postavite še ginekologu, da bo bolj sigurno. Praktičnih izkušenj nimam in tudi v dostopni literaturi ni poudarka, da bi bilo to medsebojno delovanje klinično pomembno.
LP, Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni!
Zanima me kdo mi lahko predpise zdravilo Nexium, osebni zdravnik ali pa rabim napotnico za gastroenterologa?
Celo zivljenje me matra prekomerno izlocanje kisline, katero dostikrat cutim v poziralniku.
Dva meseca pred porodom sem imela tako mocne bolecine v poziralniku zaradi kisline zaradi cesa so mi zdravniki predpisali od 34 tedna nosecnosti Nexium.
Dandanes ko ne morem obvladat kislino z Rupurutom vzamem polovicko Nexiuma in imam mir vsaj nekaj casa. Ena skatla mi je se ostala in me je strah da mi zdravila ne bo zmanjkalo ker si ne predstavljam zivljenja brez Nexiuma, moram ga imam v rezervi vsaj kako tabletko.
Vnaprej hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
zanima me a moram pred gastroskopijo prenehati z uživanjem nexiuma. Ko sem se naročila mi je sestra rekla, da naj preneham z uživanjem vseh tablet vsaj 1 teden pred pregledom; ko pa sem domov prejela navodila za pregled pa v njih piše, da zjutraj normalno vzamem vsa svoja zdravila.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani!
Če hočemo preizkusiti prisotnost bakterije HP, je dobro, da 1 teden pred gastroskopijo Nexiuma in drugih zaviralcev protonske črpalke ne jemljete. Lahko pa vzamete ostala redna zdravila, če jih jemljete.
LP, Marija Š. Gašperšič