Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Jemanje krvi v laboratoriju

Jemanje krvi v laboratoriju

Pozdravljeni,

otroku (3 leta) so v laboratoriju vzeli kri s prstka. Pri tem pa oseba, ki je vzela kri, sploh ni nosila rokavic. Rano prej in potem na mestu vboda je sicer razkuzila, ampak kri iz prsta in vse ostalo pa jemala brez rokavic. To sem se zavedla šele par ur po prihodu domov.

Kaj storiti? Kaksne so moznosti za prenos kakih resnih okuzb na otroka (npr. hepatitis ipd.)? Skrbi me… Kaj naj naredim-kaksne preiskave?

Pozdravljena,

verjetno vas bom razočarala s tem odgovorom, pa vendar.

Rokavice med delom s pacienti (še zlasti, če gre za odvzeme krvi ali drugih telesnih tekočin) medicinsko osebje nosi zaradi svoje zaščite – da si skozi morebitno ranjeno kožo ob onesnaženju s pacientovo krvjo ne zanese virusov, ki se prenašajo na ta način – in kamor res uvrščamo tudi povzročitelje hepatitisov. Očitno je tisti/tista, ki je jemal kri vašemu otroku, menil, da je tveganje za tak prenos zanemarljivo. In morda rokavic ni nataknil tudi zato, ker je delo v rokavicah (ki se nikoli ne prilegajo popolno in močno zmanjšajo občutek pri “pikanju”) bistveno bolj “štorasto” in lahko manj uspešno (kar je za otroka bolj boleče). Pri kapilarnem odvzemu krvi (iz prstka) kri tudi nikoli ne lije v potokoh, odvzame se le nekaj kapelj in se “puščanje” takoj ustavi.

Tveganje, da bi se torej vaš otrok ob pravilno razkuženi koži ob odvzemu krvi okužil s kakšnim s virusom od osebe, ki je prenašalec ali iz okolja, je torej nično.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor in pojasnila.

Kaj pa če kože na prstu pred in po odvzemu ne razkuzijo? Ugotavljam, da ni šlo za to, da bi rano “razkužili”, ampak so prstek samo pokrili z gazo in dali cez “klobuček”-gazo za domov. Nisem vidla, da bi “razkuzili” vbod na prstku…

Se mi pa zdi zelo čudno, da tako “neprofesionalno” jemljejo krvi otroku v laboratoriju….zato me skrbi.

Hvala.

Na “daleč” težko presodim, za kakšno “gazo” je šlo, saj je na tržišču kar veliko variant “predpripravljenih” razkužilnih krpic in gazic. Ki se ne “polivajo” z razkužilom – alkoholom.

Prav tako tudi drži, da za površinske – kapilarne odvzeme, kot tudi injekcije, ki jih dajejo v kožo, razkužilo sploh ni nujno – na koži praviloma ni zelo zlobnih bakterij (praviloma le kožni stafilokoki ali kaj podobnega, ki ne delajo vnetij – ognojkov, še manjša pa je verjetnost, da bi na ta način lahko bakterije prišle v kri). In po mnenju nekaterih razkužila na zdravi koži niso koristna.

Kako delajo v laboratoriju, ki ste ga obiskali, pa ne morem komentirati.

Sama bi verjetno (bolj zaradi skrbi za svoje zdravje – kot sem napisala, odvzem brez rokavic tistemu, ki se mu kri jemlje, ne škodi, saj je konica lancete – igle vedno sterilna in je nihče pred vbodom ne prijemlje z “umazanimi” rokami) vseeno uporabila rokavice, ki pa seveda ne ščitijo, če se preko njih zbodemo zaradi nepazljivosti. Kar je žal najpogostejši način, kako se okužijo delavci v zdravstvu.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Chat

New Report

Close