jemanje kon. tablet zoely
Pozdravljeni,
obiskala sem ginekologa in mi je predpisal kon. tabletke Zoely.
Lahko zauživam alkohol? Skrbi me tudi sprememba videza (poraščenost, akne, telesna teža)? in skrbi me da po prenehanju ne bi mogla zanositi.
To je moja prva kontracepcija. Ali moram obvezno začeti z jemanjem prvi dan menstruacije ali lahko tudi kar enkrat? (noseča nisem)
O pogostosti spolnih odnosov v prihodnje sploh nisem prepričana, lahko bodo zelo redki, vendar ne zaupam kondomom. Se mi še vedno splača?
Lp hvala za vaše odgovore
Alkohol se na splošno odsvetuje, vendar v zmernih količinah ne vpliva na učinkovitost tabletk. Glede stranskih učinkov boste videla po 3 mesecih jemanja koliko jih boste dejansko imeli, ker vsak reagira drugače, mnogim se koža celo izboljša.
Če imate zdaj normalne menstruacije, ni razloga za skrb glede zanositve.
S tabletkami lahko začnete kadarkoli v ciklusu, le da potem prvih 7 dni jemanja potrebujete dodatno zaščito.
Če se vam splača jemati KT pa lahko najbolje presodite sami. Ne gre toliko o pogostosti SP, saj je lahko že eden “usoden”. Če pa jih imate res zelo redko, je kondom (ob vseh skrbeh, ki jih imate glede KT) še najboljša rešitev saj vas ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.
Pozdravljena!
Januarja letos sem rodila prvega otroka. Imela sem CR. Čiščo sem imel dobrih 5 tednov, po šestih tednih pa sem odšla na prvi gin. predgled. Predpisal mi je KT Zoely. Naj povem, da pred nosečnostjo nisem nikoli uživala KT. To so moje prve. Predpisal mi je jemanje z drugim dnem menstruacije. 13.3. se mi je potem menstruacija pojavila, vendar jo imam še danes. KT jemljem normalno vsak dan. Se je menstruacija zavlekla zaradi KT in neuravnovesju hormonov ali obstaja možnost zaostanka posteljice v maternici. Na prvem pregledu je rekel da je vse ok.
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni.
Pet mesecev sem jemala KT Zoely, prejšnji mesec pa sem zaradi nezdravstvenih razlogov nehala z jemanjem. Sedaj pa bi jih spet rada začela jemati in me zanima kakšna so tveganja, ali se to odsvetuje, koliko časa bi bilo potrebno počakati, ali naj obiščem ginekologa.
V tem mesecu sem opazila samo pomanjašanje prsi, drugih sprememb pa ni bilo.
Čez približno pet dni pričakujem prvo menstruacijo.