Jejunostoma
Spoštovani!
Zaradi malignega obolenja požiralnika bo narejena jejunostoma. Vem kakšna operacija je to, zanima pa me vrsta prehranjevanja, dodajanje želodčnih encimov (zaradi odsotnosti večine želodca in vpeljavo hrane direktno v črevo), kako je s prebavo mlečnih jedi, ki jih ni bilo že sedaj mogoče prebavljati, nego ipd. Dobrodošli bodo vsi možni praktični in vsebinski nasveti za lažji prehod s čim manjšimi težavami. Prosim tudi za podatke o dostopni literaturi tega področja.
Lepa hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Prva “težava”, ki jo boste opazili bo, da boste morali jesti velikokrat in manjše količine. Sčasoma se bo sicer napravila vreča, podobna želodcu, takrat bo možno zaužiti tudi večje količine hrane naenkrat. Morda vas bo mučil tudi refluks (pekoč občutek po jedi zaradi blagega zatekanja hrane nazaj v požiralnik), odvisno od tega, kakšen bo poseg (odstranjena tudi mišica, ki zapira prehod med požiralnikom in želodcem ali ne). Glede diete pa ni nekih posebnih pravil. Najbolje boste sami pogruntali, kaj vam ustreza in kaj ne – predvsem bo ovira količina hrane. Glede mleka bo verjetno bolje, če boste poskusili jogurt ali kislo mleko. Obrokom bo treba dodajati nadomestek želodčnih sokov, to vam bo predpisal zdravnik, pred spanjem pa boste morebiti potrebovali Rupurut, zaradi refluksa. Iz izkušenj vam povem, da čez par let ne boste imeli nobenih bistvenih težav več. V tem času boste sami ugotovili, kaj vam ne paše npr.: zelo svež kruh, jedi z veliko čebule, jedi ki močno napenjajo, alkohol, nekatere začimbe. Lahko, da boste na začetku imeli hitro pasažo (hrana bo kar “zletela” skozi in boste morali večkrat na blato. To je posledica tega, da na začetku morda ne boste vseh jedi v celoti prebavili.
V vsakem mojem stavku ste verjetno opazili besedico “morda” in “morebiti” in “ni nujno”, ker so vse to individualne zadeve, lahko da bo težav več ali manj, ali pa sploh nič.