Jedilniki in obroki v nosečnosti
Pozdravljene vse nosečke!
Prosim vas, da se malo razpišete, kaj in koliko jeste odkar ste noseče. Predvsem, kakšne obroke, iz česa so sestavljeni in kolikšne so količine (kosi, dl, g …).
Sama se trudim držati se 5 obrokov. Od tega 3 glavni in dve malici. Zajtrk mlečen in kakšni kosmiči, kosilo je lahko kar problem, ker je pozno (služba), ampak skušam nekaj mesa (ali pa kdaj soje), ogljikovih hidratov in predvsem zelenjave. Večerja spet kak kruh z namazom, ali kaj kašastega. Malice pa oblikujem iz sadja (1-2 sadeža) in nekaj jogurta.
Kako vam uspe lepo in redno jesti, ko ste v službi?
Prosim za vaše konkretne izkušnje.
Hvala!!!
N.
Zjutraj preden grem v službo jem Medolino ali Frutolino ali Čokolino, itd… Nato pojem Tifol:-) Nato vmes sadje , ampak po sadju (jabolkih) postanem tako hudo lačna, da je kriza!
Nato sledi kosilo (ja tu je problem), ki ga ponavadi naredim pač popoldne (danes špageti z omako iz mlade govedine, solata s fižolom), itd…potem proti večeru spet kak jogurt, kruh, itd…
Jem, kar se mi zlušta…in nekako ne štejem kolk obrokov na dan imam, včasih tudi kako čokoladico zmažem, ampak na srečo se mi je ne lušta. O, kislo, to pa ja, pa ni preveč fajn, vem.
Skratka jaz vsega po malem.
Kaj pa jajca, a jeste? Meni se jih lušta ampak zarad salmonele ne upam.
LP
Nina, zdi se mi, da že malo kompliciraš. Pojej toliko, da te nasiti. Itak se količine ne boš mogla držati striktno. Zdaj si v 5t, in ko ti bo slabo (ali pa boš med redkimi srečnicami) sploh ne boš imela možnosti izbirati hrano in določati količino. Nekaterim je bilo tako slabo, da niso obdržale v sebi drugega kot kakega prepečenca in vode. Kasneje v nosečnosti pa boš morala vsak obrok zmanjšati še vsaj za polovico in jesti še večkrat na dan, ker bo preprosto želodec tako stisnjen, da ne boš morala pojesti točno določene količine naenkrat. Jz sem v 20t in npr. za kosilo pojem eno žlico pireja, eno žlico zelenjavne omake, košček ribe, ter nekaj krhljev paradižnika-manj kot poje otrok…jem pa Y-krat na dan.
Nina, kompliciraš.
Sama sem v 6 tednu in jem vse po vrsti, razen tistega, kar se odsvetuje. Ne obremenjujem se s količino in vsebino, pojem kar me prime in ko sem lačna. Imam 5 obrokov na dan, če sem lačna, prigriznem še kaj vmes. Ne jem več kot prej, temveč toliko kot je navajeno moje telo. Ponavadi imam za malico kos kruha s kakšnim namazom in zraven nektarino, banano, ali kakšno drugo sadnje. Pojem toliko, da sem sita.
Ravnam se torej po trenutni potrebi.
Nina,
tudi jaz se pridružujem mnenju od Hope, da preveč kompliciraš. Saj je res, da bi rade nudile svojim otrokom optimalne pogoje, ampak boš videla, da se tekom nosečnosti vse obrne na glavo, tako da…ni nekega recepta glede hrane, ki bi veljal za vse bodoče mamice. Pojej toliko, da boš sita, da bodo obroki čimbolj raznoliki, pa bo..
Včasih zmažem 3 hruške, 3 slive, malo grozdja, drugič pa bom pojedla le 1 jabolko.
Telo mi samo pove, kaj rabi in tistega se lotim.:-)
Menim da če ješ sadje, zelenjavo tako da ne šteješ kosov niti približno ne rabiš skrbet da bi bilo recimo preveč.
Pazit se je treba in omejit le slano, špehasto, mastno, konzervirano, itd…
Drgač pa vsega po malem….saj ti telo samo pove..
Je pa res, da je bolje več manjših obrokov na dan, kot malo pa obilno…saj to je pa itak tud za nenoseče ljudi priporočeno.
LP
Ti pa skor tolk kompliciraš, da mi res ni jasno kako boš preživela še ostalih 35 tednov hehe. Pa brez zamere. Smo nosečnice res nekoliko bolj obremenjene na začetku, potem pa začnemo v vsej zadevi uživat in ne kompliciramo več. Jaz npr. prej nisem pila coca-cole sedaj pa vedno ko gremo kam na pijačko si jo naročim, pa se mi je zdela prej ful nezdrava. Da bi se pa sekirala katero mleko je boljše mi pa na pamet ne pade. Celo življenje že pijem alpsko mleko, ki je najboljše na svetu in si ne znam predstavljati življenja brez njega, ker mi ostala mleka smrdijo po kravici 🙂
Itak se pa sedaj v zadnjih mesecih bolj sekiram na katerem boku bom zvečer bolje zaspala in kolikokrat bom šla na wc, kot pa kaj bom jedla. V vsakem primeru se mi zdi lepo skrbeti za to kar gre v tvoj želodec, ampak če se pri teh letih še nismo naučile skrbeti za zdravo prehrano, ja kdaj pa bomo.
Afna, tudi jaz prej sploh nisem pila coca-cole, nikoli jo nisem naročila v lokalu, sedaj pa mi NORO paše, sicer sem si jo naročila samo enkrat (noseča sem točno 19t), ampak če jo imam slučajno doma ali sem kje na obisku, jo kar požiram z očmi. Saj zdaj jo res ne bom več kupila-ha, ha, ker me samo “rajca” v hladilniku.
Drugače pa tudi jaz jem vse kar mi paše, ogromno pojem sadja, pa to sem ga tudi prej. Ne zaželjenih stvari se izogibam, ničesar pa ni striktno črtano v mojem jedilniku.
Počutim se super, nikoli mi ni bilo slabo (trkam), kri je OK, zredila pa sem se 3,5 kg.
Mislim, da bolj se obremenjuješ, slabši rezultati so.
Lepo nosečnost vsem.
ojla,
tudi jaz sem mnenja, da moraš le sebe poslušati, pa ti telo samo pove koliko rabi. Jaz jem že od začetka normalno oz. da bom malo bolj natančna:
– v 1. trimesečju sem jedla toliko kot sicer (nič več in nič manj)
– v 2. trimesečju so se mi potrebe nekoliko povišale in sem zato jedla približno za polkrat več – tako pri zajtrku, kosilu, večerji (se pravi ne en kos kruha, pač pa kos in pol = z nečim namazano ali kaj gor dano…)
– v 3. trimesečju pa jem še nekoliko več – ampak večinoma delam bolj poudarek na zajtrkih (sem pač bolj jutranje lačni tip), tako da pojem recimo, da enkrat več kot v normalnih razmerah, kosila in večerje pa so nekje normalne oz. malenkost večje kot normalno.
jem pa takrat ko sem lačna – probam ne pretiravat – torej zajtrk obvezno, potem kot si rekla ti, kako sadje (1 banana ali 1 jabolko, breskva), nato kosilo in nato večerja (ta se pa razlikuje glede na razpoloženje – ali je to nekaj na kruh namazanega ali je sadje z jogurtom ali je šmorn ali je čokolešnik ali je gres… pač karkoli že).
pa še to, sem v 39. tednu in sem se zredila za 12 kg – kar je v vseh mejah normale oz. kar skoraj idealno… tako da resno ne se sekirat in se posllušaj, ne pretiravaj, pa bo vse ok.
lp
Ja tule je pa res bilo malo preveč kompliciranja. Kolikor sem jaz seznanjena, je bolj pomembno kaj ješ v času dojenja, kot pa v času nosečnosti. Sploh pa ni nekih večjih potreb, da bi morala jesti več do dojenja. Edino v 1. trimesečju (pa tudi potem) se je dobro izogibati določenih zadevam. Ni nobene znanosti. Meni se edino postavlja vprašanje (ker sodim med tiste, ki že sedaj jejo po 5 obrokov na dan po malem), kako bom zmogla toliko pojesti ko bom dojila. GLedala sem namreč v eni knjigi primer jedilnika in je bilo toliko vsega, da jaz to ne pojem v treh dneh….. (za zajtrk je bilo menda eno trdo kuhano jajce, kos kruha in kocarec mleka, za malico frape z banano, za kosilo pač komlpletno kosilo!!! juha, gl. jed, solata, desert, potem spet melo bolj ornk malica in za večerjo še en tak obrok kot za kosilo!!!!) Upam da bom vsaj bolj lačna, če bodo že potrebe toliko večje. Drugače pa nisem suhica, da ne bo kera mislila, da zaradi teže tako jem, pač zavest o zdravem načinu prehranjevanja.
Zakaj pa Nina komplicira????? A zato, ker hoče za svojega otročka najboljše? Ja potem drage moje je to pohvale vredno kompliciranje, vsaj jaz tako mislim. Vedno, ko sama dobim serviran odgovor, da preveč kompilciram (še največkrat od mam, ki so kao bolj “flegma”, v resnici, pa so za moje pojme samo bolj “komot”, ) jim sama odgovorim, da če se pa za svoje otroke ne splača komplicirati, potem se pa res za nikogar ne.
Nina, jaz mislim, da je čisto pravilno, da se potrudiš in premisliš kaj in kako jesti. Danes je hrana že tako predelana in upostošena, da je treba bit kar natančen pri tem kaj jemo. Tu je nekaj mojih nasvetov:
– obrokov naj bo več po malem (najmanj 5, 3-je glavni in dve malici, lahko še kak prigrizek vmes)
– moji jedilniki so sestavljeni tako, da dnevno vsebujejo 2-3 mečne obroke (1 mlečni obrok predstavlja 2dcl mleka, jogurta, frapeja,… ali 3-4 dkg trdega sira ali 2 trikociki toplenega sira ali rezina skutnega zavitka ali 100 g skute,…), 2-3 sadeže(sveše sezonsko sadje, včasih tudi skodela domačega kompota), 1-2 porciji zelenjave(1 porcija je skodela solate(zelene, paradišnika, kumar, pese, fižola,…) ali dve pesti kuhane zelenjave ali 2 surova korenčka,…) , 2-3 porcije ogljikovih hidratov(kruh, riž, testenine, krompir,polenta,,….največkrat polnovrednih), 3-4x tedensko je na jedilniku meso, 2x tedensko ribe. Pijem veliko sadnih sokov, vode in kompota;
– zelenjavo in sadje kupujem na tržnici, meso domače od znancev;
– pojem tudi dosti suhega sadja, sploh vmes med obroki mi zelo paše;
– pri zelenjavi in sadju gledam, da jem in svetlo in temno sadje;
– si pa privoščim sedaj tudi jutranjo kavico, čokoladam se sploh ne odrečem, še manj pa sladoledu;
Upam, da sem ti kaj pomagala;
Lp,
T.
No ko že toliko paziš, bi se lahko tudi sladoledu odpovedala, ki je med prepovedanimi visoko na listi, sploh če ga kupuješ zunaj na ulici, ker je nevarnost salmonele velika…..
Drugače pa to kar si naštela sodi v zdrav jedilnik, ne samo nosečnice, ampak vseh – pretiravanje je vsaj z moje strani bilo mišljeno zgolj na previdno odmerjanje količin oz. porcij kot jih ti imenuješ. Mislim da je pa res vseeno, če poješ en dan kilo sadja (sadni dan je vsekakor od časa do časa priporočljiv), drugi dan pa mogoče samo eno jabolko. To je zame kompliciranje. Sigurno pa vsaka komplicira veliko bolj sedaj ko je noseča, kot pa je prej. Le meje so različne.
Tanita, hvala za podporo!
Sicer pa vsem hvala za vaše prispevke. Ne bi želela, da bi iz te (dobronamerne) teme nastal špetir. 🙂 Sploh, ker si največ pomagamo, če si povemo iz prakse. To je dejansko največja vrednost foruma. Teorije so polne knjige, revije, oddaje, (preizkušene) prakse je pa bore malo. In prav ta najbolj zaleže!
Pa še malo sebi v bran: Mislim, da nisem samo jaz “negotova” kako in kaj zdaj, ko pa “gre zares”. Zato sem vprašala. Prav tako pa zato, da se prepričam, ali delam v redu oz. kako pa kaj druge prakticirate. Sicer pa menim, da glede na to, koliko je danes literature na temo zdrava hana, pravilno kombiniranje, kaj je škodljivo, kaj je (še) kolikor toliko naravno itd., da praktično nasprotujočih si informacij mrgoli, “zmedenost”, sploh če gre za prvič, ni nič čudnega. Saj potem kmalu vidiš, da vse skupaj ni nobena znanost in da ni treba “doktorirati”, izkušnje in nasvet pa le prav pridejo.
Pa brez zamere. Punce, hvala, da ste se odzvale.
Lep pozdrav, Nina
Nina,
meni je zelo všeč, da se trudiš po najboljših močeh, ampak saj boš videla, da bo s trajanjem nosečnosti rastlo tudi število problemov od zgage do zatekanja, čeprav boš jedla zdravo. Vsaj pri meni je tako. Trudim se po najboljših močeh, ampak ne gre. Sem kot slonček, prste na nogah in rokah imam kot klobasice 🙂 pa ne jem nezdravo (slano in mastno) in veliko popijem, zredila sem se idealno pa imam težave.
Važno je, da se boš ti dobro počutila in dobro se boš počutila tudi, če boš dobro nahranila sebe in malega, zato kar kompliciraj, če ti bo lažje. Tudi pri meni gre za prvo nosečnost in uf, na začetku sem komplicirala ful. Potem pa so prišle resnejše težavice in zdaj komaj čakam na piškotka.
Nina, želim ti mirno in prijetno nosečnost!
Se strinjam s Tanito, da ste se brez zveze spravile na Nino. Nina, jaz ti kaj posebnega ne morem napisati, ker imam zaradi nosečniške slabosti poseben jedilnik, mislim pa, da je Tanita zelo dobro napisala. Pa tudi glede na to, kar si sama napisala, mislim da lepo skrbiš zase in za svojo pikico. Drži se!