jedilnik
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
Imam kar nekaj težav z jedilnikom. Izogibati se beli moki in maščobam mi je znano. Da je dobro jesti veliko zelenjave in sadja tudi, pa vendar sem prišla do točke, ko se mi zdi, da dam na mizo vedno eno in isto stvar. Prosila bi vas za nekaj “diabetičnih” nasvetov glede jedilnika. Kako se prehranjujete vi in pri kateri prehrani ste nato izmerili najmanj “cukra”? Hvala.
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
Kot prvo bi ti rekla, da se predvsem zdravo prehranjuj….veliko sadja, zelenjave (kuhano na sopari), polnovrednih živil (tako testenin kot riža), izogibaj (mi smo to popolnoma črtali iz jedilnika) se krompirju beli moki,belim testeninam in belemu rižu. Izogibati se je potrebno tudi jodirani soli, ki jo lahko zamenjaš z naravno-morsko soljo iz naših solin (ne kupljeno v navadni trgovini ampak v bio trgovinah ali direktno na solinah,v Prianu). pri maščobah bi ti pa rekla tole, da predvsem jih uporabljaj presno, torej dobro olivno olje le npr. pokapaj po solati, po rižu, po testeninah, nikar ga ne pregrevaj na visoki temperaturi, ker bo v tem primeru uničena vsaka dobra sestavina olja….Ja, pri nas tudi sončničnega olja ne uporabljamo ve. Le kokosovo mas in olivno olje….Pa ga nič ne pogrešamo.
Če že ješ meso potem pojej čimveč rib in perutnine, pa še to samo opečeno na žaru (najboljše na kokosovi masti, ki se nikoli ne prežge in torej nima rakotvornih snovi), popolnoma opusti kakšno pohanje….Skratka čimmanj kompliciraj pri hrani in to je to.
Kaj še???, ja nič sladkega…..
Pri nas je sicer diabetik mož, ampak lahko iz prve roke povem, da ko smo spremenili način prehranjevanje, se mu je tudi potreba po izulinu močno zmajšala, nivo sladkorja znižal in tudi nihanj ni več takšnih, prav tako se nam je počutje izboljšlo, skratka s hrano se da odpraviti veliko slabih stvari v našem organizmu in posledično tudi počutje….
Pa še uživamo v novem-zdravem načinu prehranjevanja, ki nam ne obremenjuje naših presnovnih procesov v telesu.
Na koncu pa bi še omenila to, da je obvezno tudi vsakodnevno gibanje, kajti le to, seveda ob kombinaciji pravilne prehrane bo pripomoglo k boljšemu počutju. Vsak kronični bolnik lahko rekreativno giba in si s tem pridobi neko primerno kondicijo zase.
Začeti je vedno težko, ampak ko ti gibanje enkrat preide v kri prav pogrešaš dni, ko te kakšna nadnaravna sila onemogoči. Skratka, najdite stik z naravo.
Prosim poročajte kako vam gre, ko boste vnesli spremembe v vaš vsakdanjik.
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
Pri meni je tudi diabetik partner, vendar pa imam jaz težave s težo, tako, da se bom pridružila kar njegovemu prehranjevanju. Sladkorno so mu odkrili marca, tako, da se še učim kaj dati na jedilnik. Zelo lahko je reči jej zdravo, vendar imam kar velike probleme pri sestavi jedilnika. Sem pa že črtala riž in testenine, samo krompirju se nekako ne morem upreti, vendar ga dam samo za vzorec pa še to samo kuhanega. No ja, mogoče mi bo pa vendarle uspelo, da jedilnik ne bo tako enoličen.
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
Nina,
hvala. Tudi jaz sem prebra tvoj “prispevek”, saj se bom tudi jaz moral začeti pravilneje prehranjevati. “Ogroža” me sladkorna tip II, sladkor se “suče” okoli 7.5. Kupil sem si glukometer in opazil sem, da se z gibanjem in dietno prehrano spravi do stopnje 5.5-6.
![](https://med.over.net//wp-content/themes/poortal/static/img/avatar-placeholder.jpg)
marko, le tako naprej.
Forum je zaprt za komentiranje.