jedilnik 7-mesečnika
živjo,
dajte mi povedat, kaj kuhate svojim sedemmesečnikom za zajtrk, kosilo in večerjo. meni se zdi, da našo malčico hranim tako enolično. zjutraj sadno kašico (jabolko+…..), za kosilo krompir ali polento ali riž + zelenjavo (por, buča. korenje, rdeča pesa, brokoli, cvetača, koleraba)+3x na teden meso(smo šele začeli), zvečer pa riževe kosmiče z adaptiranim mlekom. kaj pa popoldanska malica, kaj jim ponudite?
že vnaprej hvala za vaše odgovore.
lp, k.
Za zajtrk in večerjo kaj mlečnega (uporabljam kašice, ki so brez glutena) z adaptiranim mlekom. Za kosilo so imeli nekako najraje goste kremne juhe, ki jih tudi starejši otroci še vedno zelo radi jejo (cvetačna, korenčkova, bučkina ipd., za zgostitev uporabim krompir). Za malico pa jim ponudim sadne kašice, skuto, puding. Včasih v skuto dodam sadje. Včasih v sadje piškote ipd. Sem si pa kupila tudi knjigo Lizzie Vann, Zdrava kuhinja za dojenčke in malčke v kateri sem našla tudi nekaj receptov, ki jih uporabim za vso družino. Ne glede na to, da se ti zdi, da mogoče svojo punčko hraniš enolično, je pomembno, da dobi s hrano vse potrebne snovi in da rada je tisto, kar ji ponudiš. Veliko uspeha pri izmišljanju novih receptov.
Oj!
No, tudi mi imamo sedem mesecev staro pupiko in tudi njej mami pridno kuha.
– Med sedmo in osmo imava še stekleničko Aptamila 2, v katerega včasih dodam 3 žličke ( res malenkost ) kakšne kakšice, ki se meša z mlekom., večinoma pa le mleko.
– okoli 10/11ih imava sadno malico, ki pa jo vedno pripravim z kakšnim žitom. ( ovseni kosmiči, pirini kosmiči, polenta, ajda, prosena kaša, rjavi riž… ) Sadje nekoliko pokuham,včasih dodam malo cimeta in potem zmešam z žitom, zdaj okrog en teden včasih dodam tudi kakšno žličko navadne skute.
Seveda sadje prilagodim, da paše po okusu h žitu. ;O)
– okoli 2/3eh je kosilo. To je sestavljeno iz zelenjave, testenin, riža, krompirja,všasih ( 2do 3x na teden dodam malo mesa ( do zdaj je poizkusila piščanca, purana in malo, malo teletine ) Skuham ji juhico ali rižoto ali testenine in naredim gosto, grobo kašo. Zelenjavo je poizkusila praktično že vso svežo.
– Potem je okoli 5ih pop. malica. Zdaj ji dajem že 14 dni všasih malo navadnega probiotičnega jogurta, ki mu dodam veliko zmiksanega sadja, včasih žlico 7 ŽIT ( BIO Millupa ), ali pa le sadje.
Zvečer okoli 8ih, pred spanjem pa spet še 210 ml mleka – Aptamil2, če pa je imela zjutraj le mleko, dodam zvečer vanj kakšno kašico, da malo zgosti.
Ponoči ne je že od enega meseca.
Pri sedmih mesecih in enem tednu je velika 74 cm in težka 9.100 gramov.
Zaenkrat je hrano lepo sprejela, smo zdravi in mamica samo prosi Boga, da bi vse skupaj trajalo v neskončnost. ;O))
Lep dan in dober tek z vašimi malčki.
V.
Kremne juhice :
Pri nas doma ima vsaka taka juhica ime, ker jih tudi moji starejši otroci radi jejo in sicer korenčkova, cvetačna, bučkina…. Nekako najraje jejo bučkino. Pa vam napišem recept zanjo. Količina je približno za 4 osebe. Lahko pa jo potem tudi zmrzneš po manjših količinah, če bo samo za otroka.
1 bučka
2 krompirja
1 manjša čebula
malo masla
Maslo raztopiš popražiš sesekljano čebulo, dodaš na tanke rezine narezano bučko in krompir, še malo popražiš in zaliješ z vodo. Jaz dodam še malo kumine, ker je dobra za prebavo. Lahko tudi soliš. Ko je kuhano pa premešam s paličnim.
Na enak način naredim tudi ostale, lahko pa poljubno kombiniraš različno zelenjavo. Take so precej nasitne. Včasih dam za najmlajšo notri tudi meso, ker ga ne je prav rada.
Dober tek!!!!