Jedilne buče
Letos jih bom imela na vrtu, skrajni čas bi že bil da jih posejem, jaz pa ne vem za kakšne naj se odločim. Poznam samo tiste navadne podolgovate zelene, katere plodove prodajajo trenutno v vseh marketih.
V trgovini s semeni pa sem gledala take okrogle, rjave, oranžne, sive, vse sorte… pa me mikajo, vendar ne vem če so dobre za jest.
Ali je kakšna sorta ki je res dobra? Imam majhen vrt pa si lahko privoščim samo eno ali dve sadiki.
Jaz bi vzela hokaido, definitivno.
tiste ta oranžne (npr. hokaido, muškatne ipd) so čisto drug tip buče, kot “navadne” zelene ali bele/sive. Imajo trdo meso, ki se s kuhanjem/pečenjem omehča, so sladke in izredno polnega okusa (meni osebno nima zelena buča okusa po skoraj ničemer). Jaz jih uporabljam za omake, juhe (se čisto zmehajo in skoraj razopijo in dobiš gosto omako ali kremno juho brez dodatka kakšnegakoli gostila) in pečene. Odlično prezimijo, jaz jih imam praktično celo jesen in zimo v kleti in se ne pokvarijo (zgnijejo) – tako kot krompir.
Jaz sem gledala ene ki se imenjujejo Bereta in ene ki se jim reče Marina.
Te Bereta so zunaj sivo-belo-zelene, notr so oranžne, pa plod je ful težek, se mi zdi da čez 5 kg.
Marina so pa zunaj rjavo sive, vse zgrbančene, pa tudi pri teh je plod ful težek.
Ali so katere od obeh v redu?
Kako to misliš grmiček TinaS? Koliko semen je mišljeno v enem grmičku? Eno seme?
Ja, mi smo poskusili jesti te temno oranžne hokaido buče…pa nam niso nekako sedle – sladke so! Naši okusi niso najbolj nagnjeni na sladko, tako da ti svetujem: poskusi jo pripraviti za kosilo, preden jih boš posadila. Mi zato zdaj sadimo podolgovate zelene, takšne kot jih prodajajo v trgovinah (le da so naše totalno bio).
lp, mojca34
Pozdravljeni dragi rojaki,
Tukaj , v Franciji, pripravljamo goste juhe (pozimi) iz oranzne buce (dobro prezimi). Recept je zelo enostaven: kocke buce skuham z malo vode(samo toliko, da so kocke pokrite z vodo). Dodam po zelji tudi drugo zelenjavo: korencek, zelena(gomolj), krompir, cebula, cesen,.. Kuham priblizno 20 minut. Nato vse zmiksam. Ce je juha pregosta, dodam malo mleka in prevrem. Doda se lahko tudi kaksna zlica goste smetane po kroznikih (stvar okusa) ali malo popra in na sol ne pozabite. Slovenci uzivajo prevec soli!
Ali kdo pozna buce spageti? Kako se pripravijo?
Spomladi sem na tržnici kupila eno sadiko bučke – cukini (imam zelo majhen vrt). Listi so iste barve z lisami. Po toči sem mislila, da je rastlina fuč. Ker pa od dežja in moče nisem mogla na vrt, da bi jo odnesla v kompost, se je ta moja buča neverjetno razrastla. Kljubovala je naravi, bi rekla. Zdaj je velika za tri velike grede. Okrog sebe je vso zeljenjavo zadušila. Ampak še vedno ne vem kaj to je. Je zalo velika, plodovi so temno zeleni in precej debeli. Malo nagubani. Je užitna kot mlada ali mora dozoreti, kot muškatne buče?
Prosim za nasvet.
LP.
Slovenska golica – za kuhanje bolj malo, uporablja se predvsem za izdelavo olja. Čisto bučno olje, ki dišiiiiii. Joj kako diši. Je pa seme tudi praženo dobro za grickati, malo mora biti soljeno. Predvsem za moške (je dobro za prostato pravijo). Prekmursko bučno olje je najboljše. Nikakor se ne sme mešati z ostalimi olji, ker zgubi na aromi. Zato se ga pa na solate daje bolj malo, oz. po želji, ni potrebno pretiravati.
LP