Ječmenček na notranji strani veke?
Pozdravljeni!
Hči (2 leti) ima od danes zjutraj na notranji strani veke ječmenček. Mislim vsaj, da je,nisem pa sigurna. Oko ni zatečeno niti rdeče, zjutraj je sicer potožila, da jo peče, v naslednji sekundi pa je bilo že vredu. Na notranji strani veke je kot za bucikino glavo velik “mozoljček” rumene barve.
Sama sem sicer kot otrok imela zelo velikokrat ječmenček, vendar zmeraj na zunanji strani, oko je bilo tudi zatečeno in boleče.
Klicala sem zdravnico, sestra je rekla, naj se pridemo jutri pokazat, da dobi zdravilo, drugače pa spirat s fiziološko. V tem trenutku je oko vredu, nič rdeče, nič zatečeno, nič boleče. V primeru, da je ječmenček, ali je možno, da tako počasi dozoreva, da v roku 10 ur sploh ni nobene spremembe? Ali imate kakšno drugo idejo, kaj bi lahko bilo? Dala sem ji Maxitrol kapljice v oko (je to sploh ok?), da se ji do jutri ne bi preveč razbolelo.
Ali je treba k pediatru tudi če bo stanje jutri zjutraj enako kot danes (ker če ji ne bi odmaknila veke sploh ne bi vedela, da je kaj narobe)?
Hvala in lep dan,
Tina
Lahko gre za vnetje veke na notranji strani, po domače ječmen. Maxitrola ne dajajte sami, prvič, ker to ni zdravilo proti razbolenosti, drugo, ker vsebuje tudi kortikosteroid, ki ga v oko vnašamo samo ob izjemnih primerih in ne za navadno vnetje.
Če je ječmen še prisoten, lahko počakate nekaj dni, lahko pa greste k zdravniku, kot ste domenjeni.
Hvala lepa za odgovor. Maxitrola ji nisem več dala (v bistvu ga imam doma “na zalogi” zmeraj kakšno flaško zaradi nosa- v bolnici ga je dobila, da ji ga kapljam v nos, ker ima ob vsakem prehladu vneta ušesa kljub rednemu čiščenju in Operilu. Ali naj tudi s tem preneham?).
Stanje danes je enako kot včeraj-oko ni nič rdeče, nič zatečeno in nič boleče, samo tisti “mozoljček” na notranji strani veke me jezi. Ali se ječmen širi tako počasi?
Glede Maxitrola imam še eno vprašanje. Hči ima tu in tam vnete oči, praviloma zmeraj čez vikend. Enkrat sem šla do dežurnega in mi je rekel, da to ni nujno stanje in da (kljub temu, da so oči bile rdeče in polno izcedka) lahko počaka do ponedeljka. Ok, razumem, zato ne grem več zaradi vnetih oči k dežurnemu. Da pa lahko dam v takem primeru en dan/trikrat na dan eno kaplico Maxitrola v oko. Ji raje ne dam in težim pri dežurnemu?
Hvala in lep dan še naprej,
Tina
Kot sem že napisala, Maxitrol vsebuje kortikosteroid in ga v oči ne dajemo, ker povzroča lahko glavkom, razen, če ga predpiše očesni zdravnik. Ne glede na to, kje ste ga dobili, tudi v infektološki stroki lokalno zdravljenje nosne sluznice ni priporočeno. Torej Maxitrola ne uporabljajte.
Če ima otrok vnete oči z izcedkom, uporabljamo izključno antibiotične kapljice (ne v kombinaciji s kortikosteroidom), torej Tobrex, Ciloxan).
Težiti pri dežurnemu ni potrebno, saj to res ni nujno stanje, razen v primeru otekline, rdečine očesa, obilnega izcedka, lahko pa vam to predpiše otrokov izbrani zdravnik v redni službi.
Spoštovani,
vas lahko prosim samo za vaše mnenje. Že od avgusta imam v očesu nekakšno rdečo “bulico”, ki se ne spreminja, ne boli, ne peče, ni moteča. Bila sem pri oftamologu, dobila maxitrol mazilo. Uporabljam ga že teden dni, vendar se stanje ni popolnoma nič spremenilo (prva slika je stara en mesec, druga je od danes). Meni se že od samega začetka zdi, da to ni halacij. Kaj menite, da bi to lahko bilo? Naj pustim pri miru ali naj hodim od zdravika do zdravnika za tole malenkost (nič me ne moti)?
Lep pozdrav
Katarina
Gre za globoko vnetje sluznice veke (halacij), ki ga je potrebno odstraniti operativno, če ne gre z lokalnimi zdravili.