Najdi forum

Pozdravljeni!

Zelo sem bila vesela, ko sem videla, da pri odgovarjanju sodeluje poleg staršev in drugih strokovnjakov tudi logoped.
Imam namreč pet letnega sina, ki se mu je pred nekaj meseci ( približno 4-5) v govoru pojavilo močno jecljanje v začetku besed. Vleče namreč samoglasnike -Naaaaredil… Pred tem teh težav ni bilo, ali pa so bile neizrazite in zelo redke. Sprva z možem nisva posvečala velike pozornosti na to, opozorili smo sorodnike in ga niso opozarjali nato. A ker to še kar traja in je doživel že marsikatero ” zadrego” v vrtcu, se obračam na vas in na starše, ki so doživeli kaj podobnega. Res si želimo, da se stanje čim prej popravi ali umiri.
Ali svetujete obisk pri osebnem zdravniku, logopedu ali kje drugje?
Že v naprej hvala za odgovore! Urška

Urška,

glede na to, da je vaš sin na “račun” jecljanja doživel že marsikatero zadrego in da sami opažate, da je jecljanje vedno bolj prisotno, vam svetujem, da čim prej poiščete pomoč logopeda.

Ta vam bo pokazal tehnike, kako omiliti oz. odstraniti zatike, mogoče pa vam bo tudi svetoval pregled pri psihologu.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Urška, tudi sama imam take probleme s sinom. Sva na terapiji pri logopedinji, ki pa je mnenja, da ona sama tega ne bo mogla odpraviti. Od pediatrinje, ki se je zelo zelo zavzela, sem dobila napotnico za pregled sluha, da izločijo vse objektivne motnje. Kasneje pa bomo se odločili ali bo treba v mb ALI CELO V lj NA NEKO FONIATRIJO ALI NEKAJ TAKEGA. upAM, DA SE BO DALO REŠITI. moRAM PA REČI, DA ME JE PEDIATRINJA ZELO POMIRILA GLEDE ŠOLE.
Se opravičujem za CAPS locke.
Ne smete pa dati otroku vedeti, da je to kak velika motnja, ker lahko otrok postane še slabši pri govoru. Urška, prosim poročajte, kako boste urejali stvari, ker me zanima zaradi lastnega sina.

Mnogo uspeha!

Solzica,

oprostite, da takole “vdiram”.
Ali vaju je vajina logopedinja poslala na pregled k psihologu? Včasih je namreč jecljanje tako močno,da povzroča razne blokade in strahove – katere bo logoped najlažje “prebil” s psihologovo pomočjo.

Mogoče pa bi veljajo poskusiti tudi pri drugem logopedu – mogoče tistem, ki ima z jecljanjem več izkušenj?
Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljena!

Tudi midva imava enak problem, ki pride in gre. Namreč enako zateguje samoglasnike, ampak le občasno. To lahko traja mesec in potem tri mesece nič in se potem spet pojavi. Traja kakšno leto in ves čas hodimo k logopedinji. Pri njej se z otrokom pogovarja in predvsem dela vaje za jezik in mišice ustne votline, ki sodelujejo pri govoru. Potolažila naju je, da če ne najdemo sami nekih psiholoških vzrokov, se lahko to pojavi kot posledica hitre rasti (ne pri nas) ali pa samo kot prehodno obdobje. V vrtcu nimamo težav, bolj smo s tem obremenjeni mi (ne reagiramo pred otrokom, ga ne popravljamo…). Čakamo še na pregled žrelnice in mandljev (imamo namreč povečano žrelnico, ni pa vzrokov za odstranitev).

Enostavno počakamo, da mine in se trudimo, da ne reagiramo.

Veliko sreče,

Neda

New Report

Close