Je zdravilo varno?
Spoštovana!
Star sem 58 let in že vrsto let imam hude težave s pogostim uriniranjem. Čez dan moram urinirati približno vsakih uro, ponoči od 3x do 4x. Jemal sem vsa mogoča zdravila, največ Emselex 15 mg, Vesicare 10 mg, ki pa niso kaj dosti pomagala. V zadnjih mesecih pa se je pojavila še nova težava. Mehur me je pričel še močno peči, predvsem zvečer in ponoči. Po obisku pri urologu sem dobil novo zdravilo in sicer Amyzol 10 mg v začetni dozi. Urolog mi ni ničesar pojasnil za kakšno zdravilo gre, zato sem bil popolnima presenečen ko sem ugotovil da je to zdravilo za zdravljenje depresije, tesnobe, povezane z depresijo ter nočnega mokrenja postelje.
Sedaj se mi pojavlja kopica vprašanj:
Ali je to zdravilo mišljeno za zdravljenje na daljši čas? Koliko časa?
Obstaja nevarnost odvisnosti?
Ko Amyzol enkrat začneš jemati ali lahko prenehaš kadarkoli brez posledic?
Kako je z medsebojnim delovanjem z drugimi zdravili, jemljem namreč še 4 vrste zdravil proti visokemu pritisku, proti holesterolu, zdravim se za hudo osteoporozo ter astmo.
Za vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!
Spoštovani!
Zdravilo Amyzol, ki vam ga je predpisal urolog, se uporablja predvsem pri depresijah in depresijah s tesnobo, pa seveda tudi pri nočnem mokrenju, ki je v takih primerih lahko posledica duševnih motenj.
Težko karkoli svetujem mimo vašega zdravnika, vendar pa bi se osredotočila na vaše težave z druge plati, posebno, ker tožite, da vas močno peče mehur.
Nujno je poiskati vzrok, zakaj vas peče mehur. Dobro bi bilo, da z ultrazvočno preiskavo preverite stanje in velikost vaše prostate, preverite količino zastajanja urina, če urin sploh zastaja v mehurju in da z laboratorijsko preiskavo urina preverite PSA (prostata specifični antigen), ki pokaže benigno povečano prostato pri moških, kar je pogosto vzrok težavam. Možnost je, da gre za vnetje ali infekt. Vsekakor mora stanje oceniti zdravnik. Že sama ultrazvočna preiskava, ki jo izvaja zdravnik, bo dala določene rezultate in strokovni nasvet.
Zaradi depresije vas ne peče v mehurju. Depresija je duševno stanje, ki bi lahko bila le posledica potrtosti zaradi bolezni.
Vprašali ste me, koliko časa naj bi trajalo zdravljenje z Amyzolom, v kolikor bi to sploh bilo potrebno. Zdravljenje traja 4-6 tednov, vendar se priporoča počasno odtegovanje zdravila še 6 mesecev, v kolikor je diagnoza res točna. To zdravilo pa se ne sme jemati v primeru, če seč zastaja v mehurju ali pa če gre za hipertrofijo prostate, ki tudi povzroča zastajanje seča. To bo izključila preiskava z ultrazvokom.
Nekaterim zdravilom za zniževanje visokega krvnega tlaka Amyzol zmanjšuje učinek, kar ima negativne posledice. Gre predvsem za tista zdravila proti zvišanem tlaku, ki so gvanidinskega ali klonidinskega tipa (to lahko preverite v navodilu za uporabo zdravila proti povišanem tlaku).
Ker zdravilo Amyzol zavira delovanje encimov v jetrih, ki so odgovorni za metabolizem zdravil, ga je potrebno jemati ločeno od drugih zdravil – ne sočasno z njimi. Časovni presledek mora biti najmanj dve uri in pol.
Med neželenimi učinki zdravila Amyzol so navedeni kot pogosti: motnje pri odvajanju seča, in kot občasni: zadrževanje seča in razširitve urinarnega trakta.
Jaz bi se na vašem mestu osredotočila na motnje urinarnega trakta in vsekakor ne na depresijo.
Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Gospa doktor
Tudi jaz sem dobila amyzol 10 mg. Zaradi sindroma bolečega mehurja. Torej menite da to zdravilo ni priporočljivo za nevropatsko bolečino mehurja? Katero potem je? Lp
Izvid za intersticijski cistitis je negativen.
Forum je zaprt za komentiranje.