Je vse samo v glavi?
Pozdravljeni,
pisala sem Vam že pred dnevi… tokrat imam pa še eno vprašanje 🙂
kakor sem že omenila, sem poleti 2 dni imela tahikardijo. Ta se je pojavila, ko sem bila sama doma (starši so šli na morje) … nikoli prej nisem imela problemov biti sam.. takrat nevem kaj je bil točen vzrok vsega skupaj. No, po opravljenem ekg-ju, niso odkrili nič – rekli so, da je najbrž kriv stres… Ščitnica je ok… no večjih težav nimam, včasih se mi tu pa tam zgodi, da imam visok pulz, vendar mine (vse se dogaja okrog polne lune… je to možno??) …. no danes sem bila na kavici s kolegicami,… spila sem 2 .. pred tem sem pa samo manjši zajterk imela … na poti domov (na troli) se mi je pojavil malo pospešen pulz (je možno, da je kriva kava oz kofein??) … problem je, ker misli nisem mogla usmerit drugam .. spet sem začela razmišljati kaj bi to bilo .. nasploh je bilo počutje ok … zdaj, ko sem doma, se je pulz malce umiril … je pa sigurno še malo povišan … mi je pa še mraz in cela se tresem ,… misli spet ne morem preusmerit drugam … za take situacije imam tablete – Lexaurin,.. vendar jih ne jemljem,.. ker vedno ponavadi hiter pulz mine … zdravnica je rekla, da tako pač je, ko se pulz pojavi, da se sčim zamotim, da se umirim,.. vendar se ne morem, ker imam spet strah, da bo treba na urganco (kakor takrat poleti) …. je možno, da je vse to samo v glavi? …in da sem anksiotična … nevem, kako bi se tega znebila, naj pa povem, da teh težav nimam vedno, kakor pravm, tu pa tam se pojavijo ….in vedno, ko je kkašen teden pred polno luno… je mogoče lahko to krivo?
LP
Pozdravljeni,
kofein lahko poveča srčni utrip in luna lahko tudi vpliva na naše razpoloženje. Pri anksioznosti nas je ponavadi strah tistega, kar ni realna grožnja. Za panične napade pa je značilna napačna interpretacija simptomov in v vašem primeru bi lahko bil sledeč scenarij: spijete kavo, ki vam pospeši utrip – vas začne skrbeti, da gre za nekaj hujšega – začne vas zebsti (morda zaradi nizkih temperatur ali pa zaradi telesnega odziva na vaše misli) – to interpretirate, da je nekaj očitno res narobe – odzovete se še z drugim telesnim odzivom in tako dalje. Ta krog lahko povzroči vedno slabše počutje.
Zdaj verjetno veste, da je bil danes povišan utrip zgolj zaradi kave ali pa zaradi lune, vendar, ali vam bo to preprečilo, da se naslednjič ob kakšnem drugem dogodku, ne boste zopet isto spraševali? Ponavadi je pri anksioznosti tako, da ko se prepričamo o neresničnosti neke naše domneve (npr. ob domnevi, da smo zboleli za neko boleznijo, dobimo negativni izvid), nam misli kmalu odtavajo k kakšni drugi skrbi.
Lep pozdrav,