Je tu še kdo taki
ki mu za te praznike dol visi? Meni namrec ta praznik nic ne pomeni, kr neki, folk pa je cist napaljen, joj gremo barvat jajcka, pa zajtrk, pa obiski gor, obiski dol, pa žegnanje…đizs kak mi je to smesno. Eni celo leto ne grejo v cerkev a glih zaj morejo pol pa mislijo kako delo so nardili s tem 🙂 No vsakemu svoje, me nic ne moti samo “smesno” se mi vidi…in kak je pr vas s tem?
tudi meni je to čist via. V trgovinah kolone, vozički polni hrane, govorijo o potici 10 dni prej (jaz jo naredim kadar nam zapaše,ne čakam praznike) potem pa same težave z želodcem, alergijami od suhega mesa, in take bolane, na urgenci jih je občutno več, zaradi želodca,ker se nažirajo kot prašiči,….
Meni za praznike nikoli ne »visi dol« – kot prvo: to so dela prosti dnevi! Že same priprave nanje (otroci si jih zapomnijo po butaricah, barvanju pirhov, tudi dom se lahko drugače okrasi, skupaj pripravi drugačen, poseben zajtrk) imajo čar nekega pričakovanja. Tistim, ki v vstajenje verjamejo, še toliko bolj.
V praznikih pa naj bi se družine bolj povezale, se ponovno zbrale, imele več časa drug za drugega… K temu, da pa je ljudem ob druženju lepo, pripomore vsak posameznik – včasih že s tem, da ne vzdihuje slabovoljno: »Kaj nam je bilo tega treba?!« In čez leta nekateri peljejo tradicijo dalje, drugim pa je v interesu, da iz »obveze« običaja izstopijo in se z njim ne obremenjujejo več.
Jure, eni tako, ti pa lahko drugače – tako, kot ti “paše”, je čisto prav!
Mrzki so mi zlasti tisti prazniki, ki povzdigujejo razne (običajno bolj ali manj maloumne) tradicije in pred(po)stavljajo čredno poenotenje in poneumljanje.
Krščanski prazniki so (pri nas) taki bili in ostali, medtem ko so se na srečo socrealistični poslovili, samo problem je v tem, da se je presežek črednega instinkta nato preselil v glavnem na krščanske in je to postalo blazno “in”, tako, da o kakršni koli drugačnosti lahko samo sanjaš.
Če npr. v teh dneh ne barvaš pirhov in se ne nažiraš raznih cenenih polifosfatnih šunk s hrenom iz tube, si v večini Slovenije črna ovca ali garjav kozel ter hud in nevaren nasprotnik tradicije, vere, vernih, cerkve, Slovenije, Slovencev, slovenske države, slovenstva ipd. itd.
Ko sem pred leti bentil nad abotnimi prvomajskimi budnicami, ki so me ob rani zori metale iz sladkega študentskega sna, me vsaj nihče ni tako marginaliziral, kot me danes …
Jajc in šunke se v teh dneh izogibam še bolj kot običajno, da o raznih ceremonijah niti ne govorim.
In hvalabogu da očitno nisem čisto osamljen.
Meni tut čist dol visi – enako, kot za vse ostale praznike. Vesel sem pač, da so dela prosti dnevi in to je to. Vsa ta evforija in zlaganost, umetelnost pa me utruja. Zato se mirno distanciram, ne berem časopisov, med tem časom tudi ne hodim v različne nakupovalne centre (itak ne maram). Skratka, posvečam se sebi, partnerki, hobijem, dobri papici itn…
Mi smo kar tradicionalni, tako da praznike vseeno spoštujemo – barvanje jajc, zajtrk in kak obisk je pri nas standard 😄. vsak ima svoj pristop.
Če koga zanima, kateri dnevi so prazniki, dela prosti dnevi ali šolske počitnice letos in v prihodnjem letu, sem našel dokaj pregleden koledar 2026, ki je super za načrtovanje brez stresa.