je treba cvetove odstraniti???
Letos sem jih posejala 9. marca v tegelček. Do sedaj sami zemlji nisem posvečala posebne pozornosti (pa je bilo vse ok), letos pa sem si prvič kupila namensko zemljo – prav za surfinije. Pa je bilo tudi v redu. V začetku sem zalivala z razpršilcem – zemljo sem pršila z vodo, ker je curek iz posode pri klasičnem zalivanju premočan in ti na vrhu premeša vso zemljo. Tegelček sem postavila na sončno okensko polico. Po osmih dneh so že začele kalit, po 3 – 4 tednih sem jih prepikirala kar v jogurtove kozarčke. Če sem se spomnila, sem vodi kdaj pa kdaj dodala še gnojilo. Še naprej sem jih imela na okenski polici, dokler niso toliko zrasle, da so bile primerne za presajanje.
Prvo leto sem jih kupila in sicer vijolične in vijolično-bele (črtaste). Čez leto ali dve opraševanja vse poprek imam sedaj vijolične in “novo vrsto” vijolično-bele (lisaste). Če imaš skupaj posejane različne barve, ti bo torej težko ohraniti “ločene” barve, ker se oprašujejo med seboj in se barve zmešajo…
Naj povem, da nisem bog ve kakšen vrtnar, pa mi zadeva lepo uspeva – brez posebnega truda. Si pa vedno prepikiram nekaj sadik več, kot jih potrebujem. Tako lahko potem izbiram in slabše sadike zavržem.
Pa veliko uspeha in veselja pri lastnem pridelku!