Najdi forum

je treba cvetove odstraniti???

Zanima me, ce je treba odcvetele cvetove pri surfinijah odstranjevati, da lepse cveti, ali je vseeno???

Hvala za odgovore!

lp, Jessy

Ovenel cvet je potrebno odstraniti cel, do peclja, sicer se začne razvijati semenje.
Tako rastlina usmeri hrano v razvijanje semena in ne v cvetenje.
Torej cvetlica lepše in bujnejše cveti, če ne razvija semen.

lp

Lahko pa semena pobereš in si naslednje leto sama vzgojiš sadike. Če jih potrebuješ veliko, se kar pozna (finančno). Jaz jih že nekaj let vzgajam sama in sploh ni zahtevno.

j.t. ali si mislila to tako, da odstranim cel pecelj vse do stebla???

Pikapolonica, kdaj pa sejes semena in kako si vzgojis svoje sadike??? Ali je zahtevno?

Hvala!

Da. Le tako preprečiš razvoj semen.

lp

Letos sem jih posejala 9. marca v tegelček. Do sedaj sami zemlji nisem posvečala posebne pozornosti (pa je bilo vse ok), letos pa sem si prvič kupila namensko zemljo – prav za surfinije. Pa je bilo tudi v redu. V začetku sem zalivala z razpršilcem – zemljo sem pršila z vodo, ker je curek iz posode pri klasičnem zalivanju premočan in ti na vrhu premeša vso zemljo. Tegelček sem postavila na sončno okensko polico. Po osmih dneh so že začele kalit, po 3 – 4 tednih sem jih prepikirala kar v jogurtove kozarčke. Če sem se spomnila, sem vodi kdaj pa kdaj dodala še gnojilo. Še naprej sem jih imela na okenski polici, dokler niso toliko zrasle, da so bile primerne za presajanje.

Prvo leto sem jih kupila in sicer vijolične in vijolično-bele (črtaste). Čez leto ali dve opraševanja vse poprek imam sedaj vijolične in “novo vrsto” vijolično-bele (lisaste). Če imaš skupaj posejane različne barve, ti bo torej težko ohraniti “ločene” barve, ker se oprašujejo med seboj in se barve zmešajo…

Naj povem, da nisem bog ve kakšen vrtnar, pa mi zadeva lepo uspeva – brez posebnega truda. Si pa vedno prepikiram nekaj sadik več, kot jih potrebujem. Tako lahko potem izbiram in slabše sadike zavržem.

Pa veliko uspeha in veselja pri lastnem pridelku!

Hvala, bom posusila prihodnje leto!

lp, Jessy

OK! Bom sla kar veselo na delo…nekaj pa jih bom pustila za semena!

Hvala tudi tebi!

lp, Jessy

New Report

Close