Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje je to vpliv scitnice?

je to vpliv scitnice?

pozdravljeni,
zaradi Hashimoto jemljem tricetrt tabletke euthirox100. Na zacetku je bilo vse Ok, zdaj pa se ni dogaja, da imam recimo zelo neredno menstruacijo. Pred jemanjem tablet sem jo imela vedno na 30 dni in sem to lahko uganila v naprej na en dan natancno. Tik predno sem zacela jesti te tablete se mi je enkrat ciklus podaljsal na 45 dni, pa potem skrajsal na tri tedne. Nato se je vse skupaj umirilo. Zadnje dva meseca pa spet takole. Najprej stiri tedne, potem na tri tedne, zdaj pa sem dobila menstruacijo ze po dveh tednih. To je sicer sibka krvavitev, ki pa jo spremljajo bolecine v trebuhu (tudi prej sem imela vedno bolecine ob menstruaciji).
Ali je mogoce, da moteno delovanje scitnice ali pa jemanje omenjenih tablet vpliva na ta proces?
Poleg tega zadnjih deset dni komaj kaj spim, ker se ponoci non stop zbujam iz meni nepoznanega vzroka. Ko se zbudim, sem budna kot sredi dneva. Moti me tudi to, da se ponoci veliko potim. Telesna teza je + 1kg, ceprav se gibljem veliko vec kot prej (vsakodnevno kolesarjenje cca. 50km), jem pa enako veliko.
a mi lahko prosim svetujete, ce je potrebno obiskati zdravnika in katerega (osebni, ginekolog, tirolog).
V naprej hvala za vas odgovor.

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za hipotirozo po kroničnem tiroiditisu (Hashimoto). Kadar je nadomeščanje tiroksina (Euthyrox) ustrezno, to pomeni, da je normalna vrednost TSH, je vzrok za moten menstrualni ciklus iskati drugje. Nezdravljena, oziroma nezadostno substituirana hipotiroza, pa lahko povzroči motnje v menstrualnem ciklusu. Priporočam obisk pri izbranem zdsravniku in določitev TSH. Če bo vrednost izven okvirov normale, je potrebno odmerek Euthyroxa prilagoditi. Če bo vrednost TSH v normalnem območju priporočam obisk pri ginekologu.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close