je to od kajenja ?
Spoštovani,
sem 26 let star človek, in že 4 dni ne kadim (no lažem, v 4 dneh sem pokadil 2 cigareta, ker enostavno nisem vzdržal).
Začel sem pri 15. letih, s tem, da sem skadil le kakega tu pa tam, zlasti med vikendi, z leti sem stopnjeval št. pokajenih cigaret, pa nato ponovno prenehal za kako leto in spet, pa spet za nekaj mesecev.
Sedaj okoli 2 leti redno kadim vsak dan, med 10 -12 cigaret dnevno.
Naj povem, da sem zlasti v zdnjem letu imel težave, kot so :
*pogostejše motnje srčnega ritma – ekstrasistole (pogosteje so se pojavljale),
*pogste PEKOČE bolečine v želodcu in nekajkrat tako razdražena sluznica, da sem pljuval kri in bruhal tudi
* občutek polnega trebuha in slabo počutje in tudi vrtoglavice oz. rahla slabost
* nisem mogel napolniti pljuč z zrakom oz. nisem mogel priti do sape
bolečine v žrelu in levem cevovodu pri ušesu, zaradi vnetij grla, žrela
Naj povem, da sem le v teh 4 dneh opazil prve učinke !!! Ko požiram slino, me grlo boli veliko, veliko manj kot prej. Sapo zajamem praktično kadar hočem ! . prej, kosem globoko vdihnil, nisem mogel do sape in ko poskušaš, se ustrašiš da ti primanjuje zraka in dobiš kmalu kak napad panike. Diham bolj umirjeno se mi zdi in enakomerno. Ekstrasistole so prisotne, vednar že nekoliko manj (ker imam prirojeno to motnjo). Želodec me nič ne matra. Vrtoglavic in tistega občutka, kot da ti gre rahlo na kozlanje – nema više ! Tudi strahovi, da sem dobil kak iinfarkt je manjši. Zaradi anksioznosti sem velikokrat dobil panični napad, ki spominja na miok. infarkt in takrat sem si rekel – evo, čiki so že naredili svoje. Čeprav enkrat ko se ti ateroskleroza poveča, se s prenehanjem stanje ne izboljša.
Zanima me, če zgoraj omenjeni pozit. učinki po teh 4 dneh so lahko že posledica prenehanja (skorajšnjega no), ali gre bolj za psihično prepričanje ?
prosim za odgovor
Spotovani!
Lepo ste opisali različne simptome, ki jih povzroča kajenje. To, da je prišlo do izboljšanja je zagotovo posledica prenehanja vnašanja vrste strupov v organizem. Vedno pa je prisotna tudi “psiha”, saj je človek zelo kompleksno bitje.