Je to normalno?
Imam skoraj dva meseca staro hčerko. Iz 4050 g porodne teže je padla na 3900 g odpustne teže( 15.04.). Na sistematskem pregledu 7.05. je tehtala 4500 g, danes pa tehta samo 4800g, čeprav je imela že preko 4900g. Kaka na tri dni, normalno mehko, lepe barve, polno pleničko in takrat tgeža pade. Pleničke so vsakič mokre.
Hranimo se na tri ure le kratek čas in poje malo( max. 100 ml, največkrat pa med 60ml in 40 ml. Sitna ni, je živahna, glavico še kar lepo sama drži pokonci, veliko spi, se smeje. Ponoči se zbudi 1-2krat. Po nekaj minutnem sesanju buta z glavico ali kar spusti, mogoče malo pojamra, ob dudi pa se takoj potolaži. Med podoji menjamo strani. Ko sem ji ponudila po podoju stekleničko z mojim mlekom, je ni sprejela. Mleka si ne iztiskam razen prvih nekaj dni po porodu, dojke so mehke, občutek imam kot bi bile prazne, vendar po podoju mleko še v curku ali več curkih brizgne ven. Kaj menite? Sama sem že kar precej zaskrbljena, sem pa z njeno težo ” obsedena” že od samega začetka. Hvala za odgovor.
Draga Su,
iz vašega sporočila sem razbrala, da vaša deklica počasneje pridobiva pri teži a k bolj pogostemu in daljšemu dojenju je ne morete prisiliti. Razumem vašo skrb, ker deklica ne pridobiva teže tako hitro, kakor jo POVPREČNO ridobivajo drugi otroci. Zanima me, kaj pravi na to otrokov pediater?
Kljub veliko informacij ki ste jih navedli pa bi vas, če bi se pogovarjali po telefonu povprašala še veliko drugih stvari… Ali raste v višino, se ji veča obseg glavice? Pravite, da je živahna in da se motorično lepo razvija? Ker kaka na tri dni ali je takrat blato obilno? Če je, je v redu. Barva blata je v redu, to kaže, da dobi dovolj zadnjega (redilnega) mleka. Mokre pleničke so zelo dober znak, dehidrirana zagotovo ni. Ali ste vi zelo suhi in manjše postave, kaj pa mož?
V dveh mesecih je pridobila 1 kg. Če delimo z 9 tedni, je pridobivanje teže približno 111,11g na teden. Otrok naj bi pridobival v prvih treh mesecih NAJMANJ 110-115 g na teden. Torej je pidobivanje teže vaše deklice v mejah NORMALE. Res pa je, da je pod povprečjem. A upoštevati morate, da se povprečje računa na različne otroke, tako dojenje, kakor zalivane (slednji so težji), zato je vse OK.
Glede na opisano, kot pravite, da se hrani zelo kratek čas in na tri ure. Ali ji vi določate urnik hranjenja ali jo hranite na NJENO željo, potrebo? Če jo hranite na njeno željo, potrebo je OK. Če med hranjenji VI vzdržujete premor (tri ure), to ni OK. Ali ima vmes dudo? Dobiva čaj ali vodo po steklenički? Zakaj ni v redu hranjenje na tri ure? Zato, ker deklica očitno poje manjše količine, zato bi morala jesti pogosteje. A tega ne vem, morda boste o tem napisali kaj več, ko boste prebrali ta odgovor… Ker navajate natančne številke po obroku, domnevam, da jo ob vsakem obroku tehtate. Količine so majhne, a vedno znova poudarjam, da smo si ljudje strašno različni. nekateri jemo po malem večkrat na dan. nekateri jedo pet obrokov dnevno, nekateri pa samo tri a večje količine… otroci niso nobene izjeme, vzamejo si toliko, kolikor potrebujejo. Seveda, če so popolnoma zdravi. Ali je bila vaša deklica odnošena, rojena ob roku, je vse v redu z njenim zdravjem in razvojem?
Pravite, da med podoji menjate strani. Ali to pomeni, da se doji pri enem podoju na eni strani in pri drugem podoju na drugi strani (“med podoji”) ali med posameznim podojem menjate strani, žal nisem natančno razumela?
Dojke VEDNO postanejo mehke, vse matere opažajo ta pojav. Takrat pravimo, da je ponudba – povpraševanje uravnovešena.
Vesela bom vaših podrobnejših informacij, preberite pa si tudi, kaj sem o počasnejšem pridobivanju teže že pisala na:
Pri pediatrinji še nisva bili, greva danes, ker ima povišano temperaturo. Ko je pokakana, je pokakana obilno. Dojimo se, ko to prosi – postane nemirna, to je na približno tri ure, med enim podojem menjamo dojke, ponoči si je razmak – samo enkrat podaljšala na štiri do pet ur. V dolžino je nisem merila, vendar glede na oblekice predvidevam, da je zrasla. Upam da bomo to danes pri pediatrinji izmerili. Dudo ima v ustih večino dneva – zelo rada sesa. Ko spusti dojko iz ust, je noče več prijeti, iz ust ji kar zdrsne, se jezi, dudo pa kar hlastno zagrabi. Nobeden v družini ni droben, je pa res, da sta tudi starejša otroka počasi pridobivala težo, zato sem jima po nasvetu pediatra hitro začela dodajati oziroma sta postala samo zalivančka. Tokrat ne bi rada, da bi bilo tako. Čaj ji ponujam po steklenički, vendar popije komaj kak požirek, samo enkrat je v hudi vročini zunaj pohlastala kar 30 ml. Rojena je bila osem dni po roku, velika 53 cm, težka 4050g, vedno zelo zadovoljna dojenčica.