Je to lučnik?
Na vrtu mi je zrasla ena rastlinica, za katero nisem 100 % če je to, za kar sem jo opredelila. Menim, da je lučnik in cicer t.i. velecvetni lučnik (papeževa sveča).
Prosim, da potrdite ali zavrnete moje razmišljanje. Prilagam slikico 🙂
Bo v redu če bom nabrala cvetove, jih posušila in dala za čaj pozimi, ko kašljamo?
In hvala.
[img]http://www.shrani.si/f/1z/Mk/3QTePl2q/roza-xx.jpg[/img]
Ja hajlepša hvala za pohvale glede lučnika. V višino meri kakšna 2 m in je večji od mene. Kar sam je zrasel, nimam pojma od kod se je vzel, pa tudi ne vem kako naj ravnam z njim potem ko odcvete. Najbolje, da ga prepustim naravi sami, da ona opravi njeno poslanstvo. Ker nisem vedela kaj je, sem iz radovednosti pustila, da vidim kaj bo – he he zdaj vsaj vem kako v resnici izgleda. Cvetove pa bom nekaj posušila, nekaj pa naredila kot smrekove všičk – saj ni treba 5 literski lonec 🙂
hisica – dipladenije imam prvo leto in v tem koritu so posajene 3 rastline. Kar precej cvetijo, in so zelo na soncu, saj je okno obrnjeno proti jugu, zalivam jo pa tako tako – bolj revno. Ker je to trajnica, bom jo pozimi dala v sobo, predvidevam, da potrebuje enake pogoje kot tudi sobna lipa in druge “trajnice”. Moja sestrična je imela v tegelnu vzgojeno fuksijo v obliki drevesa (sama jo je vzgojila). Bila je čudovita!
Vsem lep večer
Pozdrav,
zanima me kako se ga dobi; ali je dovolj kakšno seme od odcvetene rastline… soseda ima nekih deset lučnikov, ki se ji bohotijo na vrtu- sedaj zbiram pogum za vprašat jo, če bi k moji zbirki prispevala še lučnik… naj počakam na semena ali pljunem kakšen del rože (tole naj bi bilo napisano v hecu, saj baje ukradene rastline delajo najlepše) 🙂 ?
Hvala za komentar,
ana51
cvetove sem pridno nabirala in dajala v kozarc po plasteh izmenično s sladkorjem. Najprej je to bilo na oknu na južni strani, zdaj sem to prestavila na vzhodno stran – celo dopoldne je sonce. Sladkor se počasi raztaplaj, skrbi pa me nekaj drugega – namreč jaz sem pričakovala, da bodo cvetovi ostali rumene barve, so pa potemneli. Bojim se, da sem ga kaj pobiksala. Sem pa zadevico probala in moram reči okus je zelo osvežujoč, in razkužujoč (ne znam drugače povedat). Lučnik papočasi odcveta, ga bom pa pustila ker ne vem kako naj ravnam z njim po cvetenju.
Lučnikov sirup je temne barve, prav nič ga niste pobiksali. Ko boste cvetove prenehali nalagati v plasteh, pustite še nekaj časa, da vsi cvetovi potemnijo, potem pa je že čas, da namočeno precedite in spravite v hladilnik. Jaz imam več kot dvajset lučnikov, sirup delam s sladkorjem, pa tudi z medom za doma in prijateljice, zdaj že tudi za njihove vnučke, nikoli ga ni dovolj.
Lučnik je dvoletnica; ta vaš, ki je letos cvetel, se je zasejal lansko leto in bo letos opravil svojo nalogo, upajte, da se je zasejala kakšna nova sadika, drugače pa lahko, zdaj ko ga dobro poznate, tudi kje v naravi izkoplete kakšno in jo posadite na vrt, da boste lahko naslednje leto spet delali sirup ali pa cvetove sušili za zdravilen čaj.
ana51
najlepša hvala za te tolažilne besede. Sirup bom še kakšne 14 dni pustila na soncu (grem v tujino in me ne bo doma) potem pa ga bom precedila in dala v hladilnik. Ja tudi jaz upam, da se je kakšna rastlinica zasejala. V moji okolici še lučnika nisem videla, žal. Menim, da ga je prinesla kakšna ptica. Moram pa povedati, da je še zrasel in v višino meri kakšne 3 do 3,5 metre.
Ana in kaj naredite z lučniki, ko odcvetijo? Jih pustite še naprej ali porežete? Hvala za odgovor.
Jaz bom cvetke nabirala še kar nekaj časa, ker so lučniki zacveteli precej pozneje kot vaš.
Ko bodo odcveteli, pa postane steblo kar olesenelo, liste pa pogosto napade plesen, sploh če je bolj deževno, zato jih kar porežem in vse skupaj populim.
Letos se mi je nekaj novih rastlinic zasejalo na gredah med tlakovce, te bom posadila v mešanico zemlje in mivke, ko pa si bodo malo opomogle, jih bom presadila v zeliščni vrt. Tako delam iz leta v leto, da jih imam vedno pri hiši. Je pa tudi lepo pogledati te rumene velikanke, zraven pa cvetoč slez (ajbiš), velike slezenovčeve cvetove, pa rumen in oranžen ognjič, močno modre plavice, vmes pa zelena melisa, mete, timijani in različne vrste origana,pa še vse druge zdravilne rastline in dišavnice, ki so moje veliko veselje.
Je lučnik. Tukaj pa še več dodatnih informacij: https://nabericaj.si/rastline/lucnik/
Pri lučniku so pri (suhem) kašlju še bolj kot cvetovi uporabni listi (zelo uporabni so seveda tudi cvetovi…le morda ne pozabite tudi na odlične koristi listov) – najbolje prvo letni (ko je samo rozeta), je pa ok, če naberemo lepe liste tudi že na razcveteni rastlini. Super za sug kašelj, saj deluje demulcentno (vlaži in pomirja) in kot blag ekspektorans (olajšuje izkašljevanje).
Listi lučnika delujejo tudi kot krepčilo za pljuča in se jih lahko uporablja tudi pri raznoraznih kroničnih težavah s pljuči
Cvetovi imajo tudi protibolečinsko delovanje in se jih recimo uporablja namočene v olje pri bolečih ušesih.
Pozdrav,
Tina