Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija je svetlo pigmentno znamenje nevarno za melanom?

je svetlo pigmentno znamenje nevarno za melanom?

Spoštovani,
vem da je vprašanj o pigmentnih znamenjih veliko, pa bi vam vseeno zastavil še dve:
1. Na spodnjem predelu hrbta (v predelu pasu) imam nekoliko večje (po občutku 0,5 cm, morda večje) pigmentno znamenje zelo svetlo rjave barve. V zadnjih dneh me je začelo srbeti in občasno je na otip površina suha in raskava, vendar se mi to tudi pri ostalih pigmentnih znamenjih (ki jih imam veliko) pogosto dogaja. Oblika je nepravilna, prav tako je barva nekoliko neenakomerna. Zanima me, ali so nevarna tudi takšna povsem svetla znamenja (skoraj v barvi kože)?
2. Pred 4 meseci sem bil na pregledu pri dermatologu, vendar ob pregledu tega znamenja ni omenil – je možno, da bi v tako kratkem času nastalo kaj nevarnega? Vem da se v zvezi z melanomi vedno omenja preventivne letne preglede in me zanima ali je takšna pogostost dovolj? Ker sami pacienti kljub poznavanju osnovnih znakov zelo težko ločimo med tem, ali je neko znamenje sumljivo ali ne.
Hvala in lep pozdrav,
Aleksander

Lep pozdrav!

V principu svetlo znemenje ni nevarno, obstaja pa tako imenovani amelanotični melanom, ki je zelo redek, kjer pa ni črne barve.
V tem primeru je hitra rast osnova za ukrepanje.
Po ej poti težko sodim ali je ali ni nevaren, vsekakor pa je potrebno spreminjanoče znamenje pogledati.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close