Najdi forum

je še upanje?

Oba sva čez 40, oba prebolela že nekaj hudih depresivnih epizod, tudi dve hospitalizaciji(on), bilo je vse tako bolno in pomešano, da se je tudi pri spolnosti ustavilo. In še kar stoji, govorim o več kot 3 letih brez spolnosti. Sama sem zaposlena, mož pa invalidsko upokojen in obiskuje psihologa. Pred kratkim odločila sem se odločila za terapevtsko obravnavo. Pot bo dolga.Ali imate kaj izkušenj s takimi zgodbami? Kakšna je prognoza? Kaj lahko narediva? Vem da je teh nekaj besed premalo, pa vendarle.

Spoštovani!

En del razloga za upad spolnega poželenja je verjetno pripisati medikamentozni terapiji ob zdravljenju depresije. To so poznani stranski učinki antidepresivov.
Vendar medikamenti ne odpravljajo vzroka depresije, pomagajo preživeti tesnobo. Tako kot tableta proti bolečini ne odpravi vzroka nastanka bolečine.
V družinski terapiji je zdravljenje depresivnih stanj perspektivno. Iz lastnih izkušenj se tesnobna stanja pojavljajo zaradi različnih doživljanj in »filmov«, ki jih vrtimo z najbližjimi, zaradi mnogih neizrečenih zgodb in podob, ki jih nosimo v sebi in jih ni mogoče spraviti v besede z najbližjimi. Ko z zunanjo pomočjo terapevta tem zgodbam najdemo svoje mesto, se odluščijo velika bremena. Bremena tako v vsakem posebej, kot tudi bremena v medsebojnem odnosu.
Depresija je doma v nekih odnosih z bližnjimi, navadno v te vzorce vstopi še partner in na tak način ima ta nadležna »gostja« veliko hrane, da se lahko razbohoti in lagodno živi.
Veliko je zgodb in veliko je vsebin, ki imajo smisel, da so izrečene med partnerjema.
Predstavljam si, da je preživljanje depresivnih epizod breme, ki lahko tudi odtuji nek odnos. Veliko je stisk, za katere ne najdemo ustreznih besed in ne dobimo ustreznega odziva od partnerja. Tu gre za vzajemno vplivanje. Ne govorim o krivdi!, saj si s tem nič ne pomagamo.
Kar se mene tiče, sem nepoboljšljivi optimist. In pri meni je vsaka zgodba smiselna. Tako so moje prognoze vedno usmerjene k rešitvi.
Druga plat so seveda ljudje, ki se odločijo za pot sprememb. To je res delo, ki zahteva pripravljenost, popolno iskrenost in vero v možnost sprememb. Gre za procese, ki jih je zelo težko napovedovati.
Iz lastnih izkušenj vem le to, da so ljudje, ki so se odločili, da želijo nekaj spremeniti, to lažje in hitreje naredili v dvoje.
Pri mojem delu se je kot zelo učinkovita pokazala partnerska obravnava v kombinaciji s poznejšim sodelovanjem na skupini Modri ključ (www.vezal.si).
Morda še beseda glede spolnosti. Verjamem, da je spolnost posledica naših zapisov glede bližine in naših izkušenj s partnerjem glede bližine. Skratka, gre za posledico nečesa, kar se dogaja na področju medsebojne bližine med dvema partnerjema. Ko se na področju bližine zgodijo potrebne spremembe, se spolnost navadno uredi sama po sebi.

Želim vam, da imate srečo pri izbiri terapevta in verjamem, da je vredno stopiti na to pot – zaradi tega, ker si vsakdo zasluži kvalitetno življenje!

Lep pozdrav,

New Report

Close