JE RES HRANA ZA CELICE
Pozdravljeni,
ja, res sva si veliko dopisovali. Osebno sem imela bolj občutek, da me preizkuša. Kaj pa menite vi? 😉
Na vaše vprašanje bom pa odgovorila kar z rezultati ene od lansko leto objavljenih študij. Ta je namreč pokazala, da ima Cellfood resnično antioksidativni učinek. Na dveh različnih bioceličnih linijah (eritrociti in limfociti) so merili CF antioksidativni učinek. Kot proste kisikove radikale (torej slabe kisike) so med drugim uporabili tudi hipoklorovo kislino (HOCl). Ti prosti radikali namreč vplivajo na koncentracijo GSH, ki je neke vrste “lakmus” za merjenje oksidativnega stresa v celicah. In koncentracija GSH je pokazala, da CF niža koncentracijo vsaj teh treh prostih radikalov.
Spodaj sem vam pripela prevod dela – povzetek leta 2011 objavljenega članka. Originalni članek si lahko preberete na http://www.cellfood.si pod Raziskave.
Želim vam lep dan, m
Oksidativni stres – neravnovesje med formiranjem reaktivnih oblik kisika (ROS) in mehanizmi antioksidativne zaščite – je vzrok za citotoksične reakcije katere pripeljejo do procesov celičnega staranja in do nastanka kronično degenerativnih motenj kot so neoplazije, teroskleroza in neurodegeneracije. V zadnjih letih je tradicinalni terapeutski pristop do teh patologij postal vse bolj dovzeten za prispevke antioksidativnih suplementov, med katerimi je tudi naravni integrator Cellfood (registrirana znamka). Cellfood (CF), poznan tudi kot Deutrosulphazyme, je visoko koncentrirana formula katera vsebuje 78 elementov in mineralov v ionski in koloidni obliki, ki so prisotni v sledeh ter kombinirani z 34 encimi in 17 aminokislinami, vse skupaj pa se nahaja v raztopini deuterijevega sulfata. Opravljene študije dokazujejo, da je CF posebej koristen kot prehransko dopolnilo z antioksidativno funkcijo.
Kot prvo se je učinkovitost CF-a pokazala pri zdravljenju fibromialgije, sindrom pri katerem ima oksidativni stres povzročen z mitohondrijskimi disfunkcijami fundamentalno eciopatogenično vlogo. Študija je pokazala, da je v primerjavi z placebom, CF bistveno zmanjšal bolečine, mišično šibkost, ter druge motnje povezane s slabim počutjem.
Kot drugo se je efektivnost CF-ja pokazala pri profesionalnih sportnikih tako med samim treningom kakor tudi med tekmovanji. Če upoštevamo, da je intenzivna fizična aktivnost povezana z visoko produkcijo ROS, bi morali biti pozitivni učinki CF-ja tudi v tem primeru povezani z njegovo antioksidativno funkcijo.
Da bi torej bolje razumeli mehanizme delovanja takega prehranskega dopolnilo, smo in vitro raziskali zaščitne učinke CF-ja v primerih oksidativnih poškodb tako v aceličnih sistemih kot so biomolekule glutatione (GSH) in DNK, kakor tudi v celičnih sistemih kot so rdeče krvničke (RBC) in linfociti. Kot vir prostih radikalov so bili uporabljeni trije fiziološki oksidanti: vodikov peroksid (H2O2) hipoklorova kislina (HOCl) in peroksidovi radikali (ROO).[/u][/b]
Sestavine in metode
Zaščita, ki jo nudi CF (razpon testirane raztopine 1:5000-1:100) pred oksidacijo tioličnih skupin GHSja s strani treh oksidantov je bila izmerjena z spektrofotometrom na 412nm. Merjenje zaščitnega učinka CF (razpon testirane raztopine 1:1250-1:125) v primerih oksidativne poškodbe DNK s prisotnostjo oksidativnih agentoc je bilo opravljeno z elektroforetično analizo. V primeru RBC je bil zaščitni učinek CF (razpon 1:4000-1:250) proti oksidativni emolizi ugotovljena z merjenjem sproščanja hemoglobina na 540nm medtem, ko je bila zaščita CF-ja proti oksidativnemu izčrpanju eritrocitarnega GSH merjena na 412nm. Za konec je bila zaščita CF-ja (razpon raztopine 1:1000-1:62.5) proti oksidativnemu stresu v linfocitih ugotovljena z fluorescentno sondo DCFH-DA (večja kot je fluorescenca večja je celična oksidacija).
Rezultati
Kar se tiče biomolekul oksidativni dejavniki H2O2, HOCl in ROO povzročijo močno oksidacijo v tioličnih skupinah GSHja in povzročijo bistveno pomanšanje količine le tega v reakticni mešanici; istočasno povzročijo močno zmanjšanje integritete DNK molekule. Ko se oksidacija zgodi v prisotnosti CF-ja opazimo povečanje (odvisno od doziranja) tako koncentracije GSH-ja kakor tudi DNK integritete. V primerih celičnih sistemov, oksidacija RBC povzroči močno celično lizo z sproščanjem hemoglobina in povečanjem absorbcije na 540nm; v kolikor se oksidacija dogaja v prisotnosti CF-ja opazimo močno zmanjšanje (odvisno od doziranja) eritrocitarne emolize. Oksidacija RBC-jev povzroči tudi izčrpanje intraceličnih zalog GSH; v prisotnosti CF-ja odvisno od doziranja opazimo inhibicijo porabe GSH. V primeru linfocitov oksidativni agenti povzročijo močno povečanje intraceličnega oksidativnega stresa; v kolikor se oksidacija zgodi v prisotnosti CF-ja zabeležimo zmanjšanje (glede na doziranje) kopičenja prostih radikalov v celicah.
Diskusija
V tej študiji so bile prvič raziskane in vitro antioksidativne lastnosti CF ter ugotovljen njegov zaščitni učinek proti trem oksidativnim agentom: vodikov peroksid, hipoklorova kislina in peroksidovi radikali. Rezultati dokazujejo, da CF efektivno zaščiti GSH pred oksidacijo in njegovo porabo v prisotnosti prostih radikalov. Na da način CF omogoči obstoj osnovnega antioksidanta namenjenega ohranjanju intraceličnega redox sorazmerja. Zaščitna funkcija CF-ja se pozna tudi pri DNK kjer zmanjša genotoksične učinke oksidativnih agentov. To zmanšanje je lahko zelo pomembno v primeru mitohondrijskega DNK kateri je neposredno izpostavljen vplovom ROS proizvedenih med celičnim dihanjem. Bilo je namreč dokazano, da imajo oksidativne poškodbe mitohondrijskemu DNK negativne učinke na proces fiziološke senešence in pripomorejo k nekaterim degenerattivnim motnjam. Dodajanje CF-ja lahko torej pripomore k zaščiti proti vsem motnjam povezanim z mitohondrijskimi disfunkcijami, kakor je bilo opaženo pri fibromialgiji. Glede na to, da so zelo dovzetni za oksidativne poškodbe so bili tudi eritrociti izbrani kot subjekt pri ocenjevanju antioksidativnih lastnosti CF-ja. Kot rezultat se je izkazalo, da CF učinkovito zaščiti RBC pred oksidativno lizo hkrati pa prepreči izčrpanje eritrocitarne (GSH) antioksidativnih zaščite. Le ta učinkuje tako proti intraceličnim oksidantom (vodikov peroksid in peroksidovi radikali) kakor tudi proti tistim proizvedenim s strani neutrofilov kot je hipoklorova kislina. Ti dokazi imajo lahko velik pomen v športnem okolju, saj se med povečano fizično akticnostjo proizvede večja količina ROS tako s strani povečanega eritrocitarnega metabolizma kakor z leukocitarno aktivacijo (neutrofili). Glede na to, da so mehanizmi eritrocitarne reparacije omejeni, se lahko nakopičijo oksidativne lezije z posledičnimi celičnimi lizami in nastankom anemičnega stanja. Zaščita CF proti oksidativnim poškodbam RBC je lahko uporaben inštrument za preprečevanje anemije pri športnikih ter lahko razloži nekatere pozitivne učinke, ki jih ima CF na profesionalnih športnikih. Za konec je bila zaščitna funkcija CF-ja ugotovljena tudi na linfocitih, celicah udeleženih v procesih imunskega odziva, katere so v naravi podvržene oksidativnemu stresu in vivo. Tudi v tem primeru je bilo ugotovljeno, da CF bistveno zmanjša formacijo intraceličniga ROS induciranega s strani treh oksidantov.
Zaključki
Podatki pridobljeni v tej študiji potrjujejo zasšitno antioksidativno delovanje Cellfood-a, kar ga naredi zelo koristnega pri preprečevanju in odpravljanju številnih fiziopatoloških simptomov povezanih z oksidativnim stresom, staranjem do anemije pri športnikih, fibromialgičnim sindromom z kardiovaskularno nevarnostjo, neurodegenerativnimi nepravilnostmi in rakom.