Je potrebno operacija?
Pozdravljeni dr. Rebolj
Čeprav vem, da tole ni urgentno in ne sodi pod splošno medicino ampak urologijo, se kljub temu obračam na vas saj slovite po hitrih in kvalitetnih odgovorih.
Naročen sem na operacijo frenulum breve, skratka frenulum je prekratek. Bil sem pri urologu, ki je to tudi potrdil ampak ostalega pa ni pregledal nič – med drugim si med pregledom ni nadel niti rokavic?? – in mi po končanem pregledu sploh ni pustil do besede da bi ga povprašal po tem problemu, zato se obračam na vas, predno me v roke dobijo kirurgi. Mimogrede, pregled je bil na Polikliniki, urologa pa ne bom javno izpostavljal, čeprav se mi njegov odnos ni zdel korekten…
Torej, je tole na priloženih fotografijah relativna fimoza in je potrebna cirkumzija ali bi se dalo tole urediti s pomočjo kortosteroidne kreme za tanjšanje kože in z raztegovanjem? Naj povem, da kožica gre preko glavice do konca dol, ampak tam ne ostane, predvidevam, da jo nazaj gor vleče prekratek frenulum.
Star sem 25 let.
Za odgovor se vam resnično najlepše zahvaljujem,
Mate
Pozdravljen Mate. Jaz bi zagotovo za pregledovanje teh delov uporabljal rokavice 😛
No, na sliki (vsaj kakor jo odpre meni) sicer manjka sam vrh organa, a kakor si predstavljam iz fotografije, je fimoza precejšnja in kar dvomim, da je problem le v prekratkem frenulumu. Pri 25 letih in izraziti fimozi tudi dvomim, da bi z mazanjem dosegli zadovoljivo stanje. A kot sem omenil, na sliki manjka “ključen” del, pa seveda fotografija ni enakovredna pregledu.
Lep pozdrav
Res, na tej zadnji res ne izgeda da bi bilo obrezovanje edina ali nujno potrebna možnost. Glede na to, da z urologom nista prišla na isto frekvenco, bi se morda pogovorili z osebnim zdravnikom, kje je pravzaprav problem in če je to sploh fimoza.
lep pozdrav
Zdravo dr. Rebolj!
Frenulotomija je danes za menoj. Dobil sem nekaj sivov, ne vem koliko ker si ne upam pogledati. Nekaj bolecin je. Me pa zanima kaj je bilo misljeno izpiranje s kamilicami po vsakem uriniranju? Kako se tega lotil? Dam kamilice na vato in nezno tapkam po udu? Ga namocim v kozarec kamilic ali kih samo polijem po rani? Prosim za malo pomoci glede tega kajti urin ze nekaj casa zadrzujem ker ne vem kako se lotit zadeve 🙂
Navaden kamilicni caj iz filtra bo ok za to? Ker drugega zal nimam 🙁
Pozdravljeni
Bistvo je, da urin ne ostaja na rani in se tega lahko lotite s sterilno namočeno gazo, lahko tudi polijete po njem. Ni pa ga treba tunkati v skodelico čaja. Tisti iz vrečke je povsem dovolj dober, ustrezala bi tudi fiziološka raztopina, ki jo dokaj poceni dobite v lekarni.
Lep pozdrav
Zdravo g.doktor!
Za rano skrbim s kamilicami, me pa zanima, če je rana na spodnji sliki tipična za tovrstno operacijo, kajti nikakor se ne želi zaceliti. Malce me skrbi, da bi iz te rane začel rasti tisti divji meso ali kako temu rečemo 🙂 Izgleda kot bi na tem delu manjkala koža, čeprav je videti krvavo, na gazi pri brisanju ne ostane sledov krvi.
P.S. prosim, če sliko oz link po ogledu izbrišete 🙂
Pozdravljeni, rana ni videti vneta, je pa še “sveža” in taka utegne ostati še nekaj časa, saj je pač na takem, za celjenje nekoliko neugodnem delu, a kot rečeno, rana je pričakovanega videza glede na poseg, potrebno pa bo še nekaj potrpljenja.
Lep pozdrav
Pozdravljeni dr.!
Zopet vam pišem 🙂 Vam še enkrat razložim vso težavo, kajti na forumu Urologija ne odgovorja nihče več 🙁
Moja težava je bila do predkratkim frenulum breve. V začetku meseca so me operiral v UKC-ju in kar lahko rečem je to, da je mlad kirurg svoje delo opravil odlično, saj je bil frenulum precenjšen in tudi zelo močan (sam ga nisem uspel pretrgati pa sem se trudil :)). No, za poseg sem se odločil, ker mi nikoli kožica ni ostala za glavico v erekciji. Sedaj ko je rana dokaj zaceljena sem poskusil kakšno je stanje in precej razočaran ugotovil, da kožica v erekciji, če jo potisnem za glavico, počasi zleze nazaj tako, da prekriva približno polovico glavice.
Po operaciji je penis v erekciji bolj trd, erekcija je večja ampak ta težava se pa očitno ni rešila, na kar sem pravzaprav upal. Še vedno pa opažam, da glavica v erekciji ni tako trda kot bi očitno morala biti. Po ogledu posnetkov na spletu je videti, da moškemu kožica skoraj sama zleze za glavico, ko ud nabreka, pri meni se pa to ne zgodi. Kaj bi lahko bil vzrok?
Bi lahko k temu botrovala izjemno majhna fimoza? Zaradi frenuluma se je prej z leti ustvarjal nekakšen obroč, ki je na sredini penis nekoliko stisnil…Sem poskušal raztegovalne vaje ampak je tisti zunanji obroč oz. konec kožice pri meni izredno močan. Kot opažam se sedaj po operaciji ta obroč nekoliko sprošča, saj je videti, da se koža razteza in raste nova povrhnjica, ker je bila koža na obroču prej zbita skupaj v erekciji in je bil penis kot kakšen logotip Michelina.
Za lažjo predstavo vam prilagam dve fotografiji. Na levi vidite erekcijo, na desni pa erekcijo če kožico držim nazaj (videti je, da gre brez težav nazaj, čeprav na določenem mestu nekoliko na “trdo”). No, sedaj ko je rana stara 14 dni in sem šive šele pred dvemi dnevi pobral ven me še vedno kar dobro zaboli če jo poskušam potegniti popolnoma nazaj, vendar to vsakodnevno poskušam, da bom rano nekoliko raztegnil, če bo to pomagalo pri moji težavi. Na desni sliki se tudi dobro vidi ostanek tistega obroča, ki je na sredini stiskal penis, sedaj izrazito manj stiska, vendar še vedno nekoliko. Mislite, da bi steroidna krema za tanjšanje kože pomagala?
Naprošam vas, če lahko iz te objave odstranite povezavo do fotografije, ko si boste le to pogledali.
V upanju na vaš odgovor vas lepo pozdravljam!
Matej
Zdravo Matej! Tu so še vedno odgovori 😉 Stanje na fotografiji pravzaprav izgleda popolnoma normalno. Ne drži, da zleze kožica čez glavico pri večini kar sama po sebi, marsikdaj niti deloma ne. Da sama zleze nazaj, se mi zdi bolj anatomsko pogojeno in tega ne bi pripisoval ne fimozi ne frenulumu, če je glavoca v primerjavi z ostalimi deli večja, zleze pač težje sama nazaj, sicer pa lažje. V glavnem, ne opažam nič takega, kar naj bi vas oviralo pri uporabi.
Lep dan
Dvomim, da bi pri vaši težavi lahko kaj pomagali starši, zna biti precej bolje to pokazati zdravniku. Ja, lahko je preozka kožica ali prekratek frenulum in če se ni raztegnilo v 15 letih, bo verjetno koristno preveriti pri zdravniku, če bi koristil kakšen kirurški poseg.
Lep pozdrav